Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

FOTO: Leģionāru piemiņas pasākumā piedalījies 1000 cilvēku; Zurofs esot "pareizajā pusē"

Leģionāru piemiņas pasākums ar ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa beidzies mierīgi, kopumā aizturētas sešas personas, taču neviens no tiem neesot saistīts ne ar gājienā devušos, ne tā saukto antifašistu protestētāju pusi, Dienai apliecināja Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins.

Pasākums noticis bez nopietniem starpgadījumiem un pret leģionāru piemiņas pasākumiem protestējošo aktivitātes nebija tik skaļas un plašas, kādas piedzīvotas citos gados. Pēc policistu sākotnējām aplēsēm, gājienā piedalījies aptuveni 1000 cilvēku, vēsta LETA.

V.Voins teica, ka aizturētie esot par dažādiem sīkiem pārkāpumiem – par atvērtām alkoholisko dzērienu pudelēm vai nepakļaušanos policijas norādījumiem. Taču citi mediji vēsta, ka aizturēti arī daži cilvēki par antisemītiskiem plakātiem.

V.Voins stāsta, ka dienas laikā policija tomēr pastiprināti patrulēs ielās, bet vakarā pāries uz ierasto patruļrežīmu.

V.Voins atsacījās teikt, cik daudz policistu iesaistīti pasākuma drošības garantēšanā, vien minēja, ka tie bijuši vairāki simti. Precīzākas aplēses par to, cik izmaksājusi kārtības nodrošināšana, būs zināmas vēlāk.

Starp protestētājiem pie pieminekļa bija manāms arī Simona Vīzentāla centra Izraēlā direktors Efraims Zurofs. Viņš sarunā ar aģentūru BNS norādīja, ka Rīgā ieradies uz konferenci par holokausta jautājumiem, taču "būtu dīvaini", ja viņš neapmeklētu šo pasākumu, kurā "tiek glorificēts fašisms". "Man liekas, ka es stāvu pareizajā pusē," viņš sacīja.

Noliekot ziedus pie Brīvības pieminekļa, tā sauktie antifašisti, turot rokās plakātus, kliedza: «Kauns, Pozor!». Vairākiem antifašistiem galvā svītrainās cietumnieku cepures, pie krūtīm piepraustas Georga lentītes. Protestētāji pret leģionāriem kliedz: «Fašizm ņepraiģot!».

Policija šodien pie Rīgas Doma, kurā notika leģionāru piemiņas dievkalpojums, aizturēja divus agresīvus piketētājus, ziņo LETA.

Viens no piketētājiem skaļi klaigāja un izteica pret ebrejiem vērstus apvainojumus. Viņš arī turēja rokās plakātu - "Ēbrej, šī ir Latvijas valsts". Otrā plakātā bija izteikts aicinājums Valsts prezidentam apmeklēt 16.marta, nevis 9.maija pasākumus.

Gājienā pēc dievkalpojuma Doma baznīcā bija devušies vairāki simti cilvēku. Tā priekšgalā bija Daugavas vanagu Latvijā vadītājs Jānis Atis Krūmiņš un Visu Latvijai! viens no līderiem Imants Parādnieks.

Policija slēgusi satiksmi Aspazijas bulvārī, pie Brīvības pieminekļa aptuveni 20 – 30 jaunieši ar Latvijas valsts karogiem rokās veido karogu aleju.

Doma baznīcā dievkalpojumā piedalījās arī politiķi – partijas TB/LNNK viens no līderiem Gaidis Bērziņš, Saeimas deputāte Vaira Paegle (PS), Rīgas domnieks Ģirts Valdis Kristovskis (PS) un arī partijas Visu Latvijai! viens no līderiem Imants Parādnieks.

Vairākās vietās Vecrīgā dievkalpojuma laikā bija manāmas policijas mašīnas, kurās atradās policisti pilnā ekipējumā, rokās turot aizsargķiveres. Tāpat Doma laukumā bija divi autobusi, pilni ar policistiem ekipējumā. Netrūka arī ātrās palīdzības un ugunsdzēsēju mašīnu.

Pie Brīvības pieminekļa leģionārus sagaidīt jau dievkalpojuma laikā pulcējās antifašistiskās frontes dalībnieki, lai protestētu pret gājienu. Visapkārt piemineklim jau no rīta bija noliktas metāla norobežojošas barjeras un tās stiepjas līdz Aspazijas bulvārim. Abās pusēs barjerām atradās vairāki simti valsts un pašvaldības policistu.

Pie Laimas pulksteņa savai akcijai laikus gatavojās arī tā sauktie antifašisti. Viņi bija līdzi atnesuši skaļruņus un skaņu tehniku, novietojuši plakātus, kuros redzami skeleti ar Wafeen SS ķiverēm galvās. Uz skeletu ķermeņa  dažādi uzraksti, piemēram, «Rumbula – 36 000 nogalināto» un «Fašist, atceries Nirnbergu!».

Ar kafijas krūzīti rokās antifašistiskos protestētājus apstaigāja Kremlim pietuvinātā fonda Vēsturiskā atmiņa direktors Aleksandrs Djukovs.

(papildināta ar foto)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas