Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

FOTO: LNB galvenajā grāmatu krātuvē ielūst grīda

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) galvenajā grāmatu krātuvē Rīgā, Krišjāņa Barona ielā  14 piektdien, 18. jūnijā plkst.15:00 mitruma dēļ ielūzusi grīda un aptuveni 1200 ārzemju literatūras jaunākās un lasītāju vispieprasītākās grāmatas iekritušas pagraba stāvā un šobrīd atrodas ūdenī, informēja bibliotēkas pārstāve Ilze Egle.

Kā portālam Diena.lv pastāstīja Grāmatu krātuves vadītāja Anita Arājuma, vecuma dēļ lūzis viens no pagraba velvju balstiem. Savkārt LNB izpilddirektore Dzintra Mukāne apgalvoja - ēka ir avārijas stāvoklī. "Ne lietus, ne s sniegs nav vainīgs, bet tas, ka ilgstoši nav bijis kapitālais remonts." Pēdējo reizi simtgadīgais nams kapitālo remontu piedzīvojis ap 1950.gadu, tad arī izveidota piebūve, kurā tiek glabātas grāmatas. Kamēr avārijas situācija nebūs likvidēta, liela daļa bibliotēkas fonda lasītājiem nebūs pieejama.

Bija plānots, ka šīs grāmatas jaunajā ēkā atrastos brīvpieejas fondā, pastāstīja Dz.Mukāne.

Laimīgā kārtā nav cietuši cilvēki - tiesa gan, viens LNB darbinieks, mēģinādams glābt grāmatas, iekritis pagrabā, taču ticis cauri sveikā, vien ar nelieliem miesas bojājumiem.

Kā uzsvēra I.Egle, liela daļa šo grāmatu ir vienā eksemplārā un tās vairs neizdosies glābt. Bīstamā situācijā patlaban atrodas vēl vairāk nekā 70 tūkstoši krātuves grāmatu, kas atrodas iegruvuma tuvumā.

LNB jau vairākkārtīgi informējusi sabiedrību par situāciju grāmatu krātuvē, kas neatbilst grāmatu glabāšanas normatīviem, atgādināja I.Egle. Taču līdzekļu trūkuma dēļ finansējums remontdarbiem nav piešķirts.

Bojāts ir jaunākās ārzemju literatūras krājums, apdraudēts 19 000 lielais latviešu literatūras fonds, kā  arī krievu literatūras krājums, kas ir vienā eksemplārā. Tā dēvētais "sarkanais stūris". LNB Saimniecības daļa šobrīd strādā, lai glābtu grāmatas, informēja I.Egle.

Bibliotēkas ēkā piektdienas vakarā ieradās Valsts ugunsdzēsības glābšanas dienesta (VUGD) pārstāvji. Pēc situācijas izpētes ir izlemts nostiprināt iegruvušo grīdu un pārcelt visus grāmatu plauktus, kuri atrodas tuvumā iegruvumam uz drošāku vietu. Tiks pārcelts arī iebūvētais stāvs virs iegruvuma vietas. Glābšanas darbos palīdz arī bibliotēkas personāls.

Ar situāciju bibliotēkā iepazīties bija ieradies arī kultūras ministrs Ints Dālderis.

(papildināta ar pēdējām divām rindkopām)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas