Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

FOTO: Satiksmei slēgtā Tērbatas iela cilvēku pilna

Sestdien no plkst.10 līdz plkst.20 Tērbatas ielā slēgta automašīnu satiksme un iela atvēlēta gājējiem un velobraucējiem, kā arī dažādām uzņēmējdarbību veicinošām iecerēm.

Aģentūras LETA aptaujātie tirgotāji atzinīgi vērtē Rīgas centrā esošās Tērbatas ielas eksperimentālo pasludināšanu par gājēju ielu, un arī satiktie gājēji, kuru sestdien Tērbatas ielā ir īpaši daudz, pret akciju ir noskaņoti samērā pozitīvi.

Ja Tērbatas ielas tālākajā galā no Rīgas centra, kas sestdien nav slēgts, automašīnu satiksme norit bez izmaiņām, tad posmā no Stabu ielas līdz Elizabetes ielai uzskatāmi nav neviena auto un ielu ieņēmuši gājēji.

Kā novēroja LETA, daudzi Tērbatas ielas apmeklētāji sestdien bija labā omā un labprāt izmantoja iespēju kopā ar ģimeni pastaigāties pa ielu. Lielākoties uz ielas bija vērojamas ģimenes ar bērniem, taču tikpat naski to apmeklēja dažāda gadagājuma cilvēki vieni paši. Uz ielas bija redzamas arī sabiedrībā zināmas personas, piemēram, aktrise Inga Alsiņa.

Dienas pirmajā pusē gan vairāki Tērbatas ielas apmeklētāji publiski pauda vilšanos par to, ka uzņēmēji nav pienācīgi sagatavojušies lielajām gājēju pieplūdumam un iznesuši savus stendus vai galdus uz ielas, lai piedāvātu apmeklētājiem kādas īpašas aktivitātes vai produktus. Tomēr vēlāk aģentūras LETA klātienē satiktie iedzīvotāji pauda pozitīvu attieksmi pret eksperimentu un atzinīgi vērtēja iespējas brīvi pārvietoties pa ielu kājām vai ar velosipēdu.

Kāds jaunietis norādīja, ka Rīga ir jāpadara par pilsētu cilvēkam, ļaujot gājējiem brīvi pārvietoties atsevišķos ielu posmos. Viņš pauda pilnīgu atbalstu auto satiksmes pārtraukšanai uz ielas.

Cits aģentūras LETA sastapts Tērbatas ielas iedzīvotājs uz ielas bija iznesis krēslus, līdzpaņemtu tēju termosā un portatīvo datoru, kuru turēja klēpī. Taujāts, kādēļ iekārtojies šādi, viņš norādīja, ka tādējādi pauž atbalstu Tērbatas ielas pasludināšanai par gājēju ielu. "Es esmu tikai par. Pats arī dzīvoju uz šīs ielas un dzīvošanas apstākļi uzreiz uzlabotos, atverot logu būtu klusums," pauda Tērbatas ielas iedzīvotājs, paužot atvieglojumu, ka beidzot var iznākt uz ielas. "Ļoti atbalstu un ceru, ka tā būs ikdiena nevis izņēmuma reize," pauda iedzīvotājs.

Arī aģentūras LETA aptaujātie tirgotāji atzinīgi vērtēja ielas pasludināšanu par gājēju ielu, lai arī daļa atzina, ka vismaz līdz pusdienlaikam apgrozījums, salīdzinot ar ikdienu, nav mainījies.

Garšvielu veikalā Avokado aģentūrai LETA pastāstīja, ka klientu plūsma līdz pēcpusdienai bijusi apmēram līdzvērtīga citām sestdienām. Varbūt pāris cilvēku vairāk veikalā ir ienākuši, taču lielu izmaiņu neesot. Veikala pārdevēja atzinīgi novērtēja cilvēkiem doto iespēja pastaigāt pa ceļa vidu, kas tiem sniedz citu skatupunktu uz pilsētu. Viņa arī novērojusi, ka cilvēki šodien priecājas par to un izbauda viņiem doto brīvību.

Veikalā Zvaigzne ABC aģentūrai LETA pauda pozitīvu skatījumu uz Tērbatas ielas pasludināšanu par gājēju ielu. Naudas izteiksmē grāmatnīcas ieņēmumi gan vismaz līdz plkst.14 nebija mainījušies, salīdzinot ar ikdienu. Veikala pārdevēja gan pauda viedokli, ka gadījumā, ja Tērbatas iela būtu slēgta autotransportam katru dienu, tad ar laiku grāmatnīcas apgrozījums varētu arī augt, jo cilvēki aprastu ar šo situāciju un biežāk ietu kājām pa konkrēto ielu.

Līdz plkst.12. cilvēku uz ielas neesot bijis daudz, bet pēc tam ielas apmeklētāju skaits pastāvīgi audzis. Veikala darbinieki novērojuši ar gidus, kuri ekskursantus izvadā pa ielu. Cilvēku viennozīmīgi uz ielas esot vairāk, nekā ierasts sestdienā, un veikala darbinieku ieskatā bruģētā Tērbatas iela ar ērto piekļuvi esot piemērota, lai to pārvērstu par gājēju ielu.

Arī Latvijas balzama veikalā aģentūrai LETA ap pusdienlaiku atzina, ka eksperimenta laikā apgrozījums neesot pieaudzis, taču tas skaidrojams ar to, ka ielas apmeklētāji - ģimenes ar maziem bērniem - dienas pirmajā pusē nav veikala potenciālā mērķauditorija. "Tirdzniecības plūsma noteikti nav mainījusies, bet cilvēki vairāk pastaigājas ar ģimenēm, bērniem," pauda pārdevēja, daloties novērojumos, ka ielas apmeklētāji pārsvarā ir apmierināti ar jauno situāciju un iespējām netraucēti pārvietoties pa Tērbatas ielu ar suņiem, bērniem. Citkārt sestdienās esot daudz mazāk apmeklētāju.

Politiskās partijas Progresīvie pārstāvji uz Tērbatas ielas bija izveidojuši stilizētu vietu ar dīvāniem, kur nofotografēties iedzīvotājiem, turot rokās plakātus ar uzrakstu "Mana iela", tādējādi paužot atbalstu gājēju ielas iedibināšanai. Progresīvo pārstāvis Mārtiņš Kossovičs, kurš ir arī uzņēmējs ar optikas veikalu uz Tērbatas ielas, atpūtas stūra izveidošanu skaidroja ar domu paust ideju, ka "pilsētai jāpieder cilvēkiem". "Mēs jūtam, ka cilvēki šodien saka "jā". (..) Man šķiet, ka te nav pat ko analizēt, ir skaidrs, ka pilsētnieki grib vairāk tādu ielu," sacīja Kossovičs, aicinot arī citas ielas, piemēram, Krišjāņa Barona ielu, pasludināt par gājēju ielām. 

Viņš arī norādīja, ka no citām ielām atbraukuši cilvēki pozitīvi skatās uz Tērbatas ielu kā gājēju ielu, bet pašas ielas iedzīvotāji dalās divās daļās - daļa pauž atbalstu, bet daļa, tajā skaitā automašīnu īpašnieki, ir nikni, jo tas ierobežo autotransportu. Piemēram, pašvaldība piektdien esot sodījusi automašīnu īpašniekus, kuri pēc plkst.18 savus spēkratus atstājuši Tērbatas ielas malās. Kossoviča skatījumā, informācijas par aizliegumu novietot spēkratus stāvēšanai esot bijis par maz.

Politiķis un uzņēmējs teica, ka viņam ir optikas veikali uz vairākām ielām - Marijas, Blaumaņa, kā arī tirdzniecības centros, un tendence ir veikalu apgrozījumam ārpus tirdzniecības centriem sarukt. "Tirdzniecības centros apgrozījums pieaug katru gadu, bet šeit [uz Tērbatas ielas] ir 5-7% kritums. (..) Pilsēta izmirst. Tikmēr šodien apgrozījums ir par 50% lielāks," viņš teica, aicinot Tērbatas ielu padarīt par pastāvīgu gājēju ielu.

Tikmēr LETA sestdien Tērbatas ielā novēroja samērā lielu pieprasījumu pēc ēdināšanas pakalpojumiem. Lapsas virtuvē bija izveidojusies pastāvīga apmeklētāju plūsma, turpat uz ielas izvietotajā kāda tirgotāja stendā ar pīrādziņiem un karstvīnu visi pīrāgi bija gandrīz izpirkti. Arī Kūkotavā pārdevēja apstiprināja - lai arī ierasti cilvēku tajā esot esot daudz, sestdien klientu esot vēl vairāk.

Autosatiksmes ierobežojumi ir Tērbatas ielas posmā no Elizabetes līdz Stabu ielai. Šajā laikā ielā aizliegta arī piegādes transporta kustība. Auto nedrīkst izmantot arī cilvēki, kuri dzīvo Tērbatas ielā.

Tērbatas, Dzirnavu, Akas, Blaumaņu un Martas ielas posmos slēgtas arī auto stāvvietas, bet 1.trolejbuss pa Tērbatas ielu pārvietojas ar ātrumu līdz 10 kilometriem stundā.

Rīgas domes Satiksmes departamentā aģentūrai LETA norādīja, ka izmaiņas, iespējams, iedzīvotājos varētu radīt sašutumu un neērtības, tomēr pašvaldība aicina izturēties ar izpratni pret īslaicīgajām pārmaiņām.

Idejas autori - Rīgas centra attīstības biedrība un biedrības Pilsēta cilvēkiem pārstāvji - aktīvi piedalās pasākumā un uzklausa vietējo iedzīvotāju priekšlikumus, kurus ņems vērā, īstenojot nākamos mobilitātes pasākumus Blaumaņa ielā un Krišjāņa Barona ielā.

Satiksme slēgta Tērbatas ielas posmā no Elizabetes ielas līdz Stabu ielai, Dzirnavu ielas posmā no Krišjāņa Barona ielas līdz Tērbatas ielai, Akas ielas posmā no Ģertrūdes ielas līdz Tērbatas ielai, Ģertrūdes ielas un Tērbatas ielas krustojumā, Blaumaņa ielas un Tērbatas ielas krustojumā, kā arī Dzirnavu ielas un Tērbatas ielas krustojumā.

Tāpat ierobežota transportlīdzekļu satiksme Lāčplēša ielas un Tērbatas ielas krustojumā, kur nevar nogriezties uz Tērbatas ielu, kā arī tiks organizēta divvirzienu satiksme Dzirnavu ielas posmā no Tērbatas ielas līdz Brīvības ielai, un Martas ielā.

Atklājot jauno tradīciju, klātesošos Tērbatas un Elizabetes ielas krustojumā uzrunāja Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR), Latvijas Riteņbraucēju apvienības valdes priekšsēdētājs Viesturs Silenieks, Rīgas Centra attīstības biedrības pārstāvis Jānis Aufmanis un pilsētvides aktīvists no apvienības Pilsēta cilvēkiem Oto Ozols. Par labu noskaņojumu ielā gādāja folkloristi Andris Kapusts un Didzis Banders.

Mērs norāda, ka šīs ieceres mērķis ir atdzīvināt Rīgas centru, veicinot iedzīvotāju mobilitāti un pilsētvides attīstību. Arī uzņēmēji aicināti šo pilsētas iniciatīvu atraktīvi izmantot kā iespēju savā labā, veicinot uzņēmējdarbību.

Tikmēr sociālantropologs un pilsētplānotājs Viesturs Celmiņš norāda, ka šis nav jauns projekts un šādas ielas ir daudzās citās Eiropas valstīs. "Šajā gadījumā mēs beidzot dodam drošību un brīvību pilsētas galvenajiem spēlētājiem - gājējiem. Mēs neesam pret automašīnām, mēs esam par ērtu, drošu, mazam biznesam saistošu, dinamisku pilsētvidi," saka Celmiņš.

Jau vēstīts, ka Rīgas dome šogad ir nolēmusi mēneša pirmajā sestdienā kādu no galvaspilsētas centra ielām atvēlēt tikai gājējiem, velobraucējiem un uzņēmējdarbībai. Kā pirmā automašīnām sestdien tiks slēgta Tērbatas iela. Februāra pirmajā sestdienā, 1.februārī, plānots slēgt Blaumaņa ielas posmu no Aleksandra Čaka ielas līdz Brīvības ielai, bet marta pirmajā sestdienā, 7.martā, Krišjāņa Barona ielas posmus.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

mg
m
Nu, paši aktīvisti aizgāja uztaisīt masu un daži sinti ziņkārīgo. Nākammēnes jau ziņkārīgo vairs nebūs, paliks tikai paši aktīvisti. Skaidrs, ka veikali nejūt atšķirību, jo pircējam ir vienalga, vai gar veikala logu brauc mašīnas vai nebrauc. Briļļu saloni visā Eiropā tiek uzskatīti par tādu kā naudas atmazgāšanaa biznesu, jo viņu parasti ir ļoti daudz vietās ar dārgu telpu īri, bet brilles cilvēks nepērk pat katu gadu, kur nu vēl biežāk.
trusis nejaukais
t
wow nu gan sacepts PR n-to lappushu garumaa fotograafiju vairaak kaa no olimpiskajaam speeleem :)))) nu tak suuds tas viss ir, tie kam dariit nav ko atnaaca paskatiities ka nu tur buus - a nekaa tur nebija. naakamreiz aktivitaate vispaar nebuus nekaada. pilniigi skaidrs ka pasaakums radiits nevis nepiecieshamiibas deelj bet sevis paslaveeshanai. NOZHEELOJAMI
Kiniķis
K
Kāda izskatās cilvēku pilna iela jeb ar kura mata izkrišanu cilvēks kļūst par plikgalvi?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas