Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jaunajā mācību gadā Rīgā pulciņi notiks retāk, pagarinātās grupas būs par maksu

Arī jaunajā mācību gadā skolēniem pēc stundām būs ar ko nodarboties, taču pulciņi notiks retāk, mācības mūzikas un mākslas skolās maksās dārgāk, bet pagarinātās dienas grupas vairs nebūs bezmaksas pasākums. Skolas pēcstundas organizēs gadījumā, ja pietiekami daudz vecāku apņemsies tās finansēt no savas kabatas. "Tas nav izglītības pakalpojums, tas ir tāds servisa pakalpojums, ko izmanto tikai daļa vecāku," situāciju komentē Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta direktors Guntis Helmanis. Savukārt brīvpusdienas tāpat kā iepriekš būs pieejamas 1.klašu skolēniem.

Piesakās firmas

Jau vēstīts, ka jaunā skolu finansēšanas modeļa "nauda seko skolēnam" un kritiskās budžeta situācijas dēļ Rīgas skolotāju darba samaksai valsts piešķīrusi par 60% mazāk naudas nekā pērn. Nevienai skolai nav brīvu līdzekļu, lai varētu atļauties finansēt pagarinātās dienas grupas, kurās skolēni, gaidot atnākam vecākus, var izmācīties nākamās dienas stundām.

"Mēs izvēlējāmies to variantu, ka vecāki samaksā skolas kontā naudu un pedagogi šo pakalpojumu nodrošina," stāsta Rīgas 6.vidusskolas direktors Haralds Bārzdiņš. Ja vecāki tam piekritīs, tad pagarinātā grupa būs līdz sešiem vakarā tāpat kā iepriekš. Pēc aptuvenām aplēsēm, pakalpojums varētu maksāt 10—13 latu mēnesī vienam bērnam, ar noteikumu, ka grupā ir ap 25 bērniem. "Šeit varētu būt problēma, jo pieredze rāda, ka bērnu skaits grupiņās mācību gada vidū samazinās," saka G.Helmanis un paskaidro, ka daudzi skolēni apmeklē sporta vai interešu izglītības nodarbības. Tas nozīmē, ka tie vecāki, kas gribēs savas atvases atstāt pagarinātajās dienas grupās, var būt spiesti maksāt vairāk. G.?Helmanis stāsta, ka interesi rīkot pēcstundas izrāda arī daži uzņēmumi, ir arī iespēja, ka tās brīvprātīgi apkalpo paši vecāki.

Apvieno mūzikas skolas

Naudas samazinājums vairāk nekā par trešdaļu skāris arī interešu izglītību. "Pulciņu skaits būs mazāks, tie strādās ar mazāku kapacitāti. Piemēram, ja bija sešas reizes nedēļā, tagad var būt vienu vai divas," informē departamenta Bērnu un jaunatnes pārvaldes priekšniece Dina Vīksna. Iestādes izvēlas nevis likvidēt pulciņus, bet samazināt nodarbību skaitu vai ilgumu. Bērnu un jauniešu centra Rīgas sporta pils direktors Juris Bogdānovs stāsta, ka "pilī paliek tas pats, kas bijis. Arī noteiktās vecāku piemaksas nav cēlušās. Dažos pulciņos nedaudz samazināts nodarbību stundu skaits. Nevar kategoriski teikt, ka ir lielas izmaiņas". Pēc viņa teiktā, visvairāk interešu izglītība cietusi vispārizglītojošās skolās.

Mācību programmas netiks mazinātas mūzikas un mākslas skolās, jo dome ir atradusi naudu pedagogu atalgojumam, uzsver Kultūras departamenta pārstāve Inese Rone. Jaunajā skolā, kurā apvienotas Rīgas 1.mūzikas skola un Jāzepa Mediņa Mūzikas skola, mācības varēs turpināt visi audzēkņi un papildus tiks piedāvātas jaunas programmas, arī, mūzikas apmācība bērniem ar īpašām vajadzībām. Tiesa, jau jūnijā palielināts vecāku līdzmaksājums mūzikas un mākslas skolās no četriem līdz septiņiem latiem mēnesī. "Bet tas joprojām ir mazāk nekā citur Latvijā. Piemēram, Jūrmalā ir 15 latu," uzsver I.Rone.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas