Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Kautrīgais un bailīgais tīģeris Vasja dosies pirmajā pastaigā

Trešdien, 16.jūnijā plkst.13.00, pirmajā pastaigā lielajā aplokā dosies tīģeris Vasja, kurš Rīgas zoodārzā no Banhemas zoodārza (Anglija) ieradās pirms mēneša. Līdz šim apmeklētājiem un žurnālistiem bija liegta iespēja aplūkot jauno tīģermājas iemītnieku. Vasjam bija nepieciešams adaptācijas laiks, lai atgūtos pēc pārceļošanas, pierastu gan pie jaunās guļammītnes un nepazīstamajiem zoodārza darbiniekiem, gan kaimiņienēm - tīģermeitenēm Astras un Katrīnas.

Vasju pēc pirmā mēneša Rīgas zoodārzā tā darbinieki raksturo kā jaunu, miermīlīgu un pagaidām ļoti kautrīgu un bailīgu tīģeri, kurš vēl ilgojas pēc mammas. Ikvienu jaunumu viņš pieņem ar biklumu un piesardzību. Kā jau tīģeris, Vasja ir liels guļava. Viņam patīk no rītiem ilgi gulēt un doties ārā no guļamtelpas tikai ap pusdienas laiku. Tādēļ arī pirmā pastaiga paredzēta plkst.13.00, kad 2010. - Tīģera gada varonis būs kārtīgi pamodies.

Šobrīd Rīgas zoodārzā mīt trīs Amūras tīģeri:

• Astra, dzimusi Rīgas Zooloģiskajā dārzā 1997.gadā 12.jūnijā;

• Katrīna (Katjuša), dzimusi Maskavas zooloģiskajā dārzā Krievijā 2007.gadā 9.jūlijā;

• Vasja, dzimis Banhemas zooloģiskajā dārzā Anglijā 2008.gadā 17.oktobrī.

Mēģinājumi vecākajai tīģerienei Astrai atrast piemērotu partneri beidzās neveiksmīgi. Šobrīd nākas vien cerēt, ka Katrīnai paveiksies labāk un abi jaunie tīģeri būs kā radīti viens otram. Protams, līdz ģimenes dzīves uzsākšanai jaunuļiem vēl kāds brīdis jāpaciešas, jo Amūras tīģeru mātītes dzimumgatavību sasniedz 3-4 gadu vecumā (Katrīnai trīs gadi), tēviņi 4-5 gados (Vasjam divi gadi).

Rīgas zoodārzā mītošie Amūras tīģeri ir augumā lielākā tīģeru pasuga, kura savvaļā ir viena no apdraudētākajām. Vislielākos draudus tīģeriem rada malumedniecība un barības dzīvnieku (staltbriežu, mežacūku) izmedīšana. Amūras tīģeri savvaļā sastopami vienīgi Amūras-Usūrijas reģionā Krievijas Tālajos Austrumos un Ķīnā. Pašlaik savvaļā ir tikai 400-550 šīs pasugas tīģeru un pastāv risks, ka dažos gadu desmitos tie savvaļā var izzust vispār. Apmēram tikpat Amūras tīģeru mīt pasaules zoodārzos, un tā ir kā garantija, ka tīģeri neizmirs. Tīģeru saglabāšanai izveidota starptautiska vairošanas programma, kurā piedalās arī Rīgas Zooloģiskais dārzs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas