Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Komentāri: Vai atteiksimies no ilgtspējīgas attīstības?

Šodien Rīgas dome savā sēdē paredzējusi izskatīt jautājumu par Rīgas ilgtspējīgas attīstības centra Agenda  21 reorganizāciju, pievienojot to domes vides departamentam. Faktiski tas nozīmē centra likvidāciju.

Šeit svarīgi paskaidrot, ka pēdējā laikā tik populārais, bet bieži pārprastais jēdziens ilgtspējīga attīstība savā būtībā ir komplicēts process, kas integrētā veidā ietver gan vides, gan sociālo, gan ekonomisko pilsētas attīstības dimensiju. Tādēļ tās iekļaušana viena atsevišķa sektora ikdienas funkcijās nozīmē šī darba devalvāciju un arī pilsētas starptautisko saistību neievērošanu. Baidos, ka vairākums Rīgas domnieku līdz galam neapzinās šāda lēmuma iespējamās sekas.

Centra likvidēšanu ierosinājusi vides departamenta vadība, mēģinot to pamatot ar virkni visai apšaubāmu argumentu, visbeidzot paliekot pie formulējuma: "Lai nodrošinātu resursu efektīvu izmantošanu." Jāsaka gan, ka septiņu darbības gadu laikā centrs īstenojis virkni vietējas un starptautiskas nozīmes projektu, nodibinājis veiksmīgas partnerattiecības un spējis gan ietaupīt, gan piesaistīt pilsētai līdzekļus, kas ievērojami pārsniedz Centra budžetu.

Likvidējot centru, tiks nosūtīts nepārprotams signāls starptautiskajai auditorijai, ka Rīga ilgtspējīgu attīstību vairs neuzskata par prioritāru: tiks ignorēta Olborgas harta, netiks pildītas Olborgas saistības, ko Rīga parakstīja 2004.gadā. Tiks ignorētas ES politiskās nostādnes, tālākā nākotnē būs arī ierobežota piekļuve attiecīgajam ES finansējumam. Tiks ignorēti oficiālie iebildumi pret Centra kā pastāvīgas iestādes likvidēšanu, ko Rīgas domei jau atsūtījusi Baltijas Pilsētu savienības Vides komisija, ANO Vides programmas Globālo datu centrs, kā arī LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte. Starptautiskās organizācijas nekavējas atgādināt, ka Rīgai ir saistības un projekti, kuru ignorēšana draud gan ar reputācijas zaudēšanu, gan finansiālām sekām.

Bet Rīgai ir savs demokrātijas un attīstības redzējums un kāda te Eiropai daļa!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas