Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Lai saglabātu vienotību, SC varētu atteikties no mēra amata

Saskaņas centra valde otrdien nolēma līdz ceturtdienai ieturēt pauzi sarunās par nākamās Rīgas domes koalīcijas veidošanu. Tās tiks turpinātas tikai pēc tam, kad būs izveidota vienota SC domes frakcija, kas kopā ar valdi pieņems lēmumu, Dienu informēja SC frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs. Apvienības līderis Nils Ušakovs joprojām nav pasludinājis sevi par mēra kandidātu, uzskatot, ka primārais ir vienotas komandas izveidošana, tā vairojot pieņēmumu, ka šis amats tiks Aināram Šleseram (LPP/LC). N.Ušakovs nav atkāpies no teiktā, ka LPP/LC ir SC stratēģiskais partneris, kas arī ideoloģiski esot tuvāks, un abām partijām esot radniecīgs elektorāts. Turpretim otru populārāko politisko spēku Pilsonisko savienību, kas ieguva 14 vietas domē, vada bijušais nacionāli konservatīvās partijas TB/LNNK biedrs Ģirts Valdis Kristovskis.

Jaunā laika saraksta līderis Edgars Jaunups joprojām ir neizpratnē par N.Ušakova nevēlēšanos uzņemties Rīgas mēra amatu, "kuru Šleseram ir izredzes ieņemt tikai tad, ja Ušakovs no tā atsakās," norādīja E.Jaunups un solīja JL astoņas balsis. Arī SC un JL domē kopā būtu vairākums — 34 balsis. Taču ar to varētu rēķināties tikai tad, ja SC būtu vienots, bet no 26 RD ievēlētajiem apvienības deputātiem (saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem) tikai 12 deputātu ir tajā ietilpstošās Tautas saskaņas partijas biedri. Septiņi ievēlētie deputāti ir no Latvijas Sociālistiskās partijas, kuras līderis Alfrēds Rubiks Dienai sacīja, ka uzticas N.Ušakovam un "es atbalstīšu viņa nostāju, jo ir svarīgi, lai koalīcija ir spējīga strādāt vienoti".

Šaubas par SC vienotību radās jau vēlēšanu naktī, kad Jaunā centra priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs, kura partiju RD arī pārstāvēs septiņi deputāti, ieradās pie A.Šlesera un Andra Amerika, ar kuru savulaik domē jau kopā strādāja. Tas tika uztverts kā signāls gatavībai pāriet pie A.Šlesera ar septiņiem JC deputātiem, ja SC par sabiedroto izvēlētos Jauno laiku. Tas gan nedotu iespēju A.Šleseram izveidot vairākumu, bet paralizētu SC un JL sadarbību. Tai Pilsoniskā savienība varētu pievienoties tikai kā atbalstītāja — bijusī PS līdere Sandra Kalniete ir paziņojusi, ka PS nebūs koalīcijā ar SC, kas būtu apgrūtinoši arī atšķirīgās ideoloģiskās izpratnes dēļ. Neoficiāli zināms, ka otrdien SC valdē arī atzīts, ka vienīgā iespēja nodrošināt stabila vairākuma izveidi un koalīcijas darbību ilgtermiņā ir vienošanās ar LPP/LC.

LPP/LC līderis A.Šlesers līdz trešdienai, kad notiks abu partiju līderu tikšanās, komentārus nesniegšot. Taču to viņš varot pateikt, ka "nekāda šķelšanās nenotiks, mēs ar Saskaņas centru esam vienots tandēms". Abām partijām kopā ir 38 balsis. Tās jau ir paziņojušas par gatavību iesaistīt domes darbā arī JL un PS. Uz vaicāto, vai JL šādu piedāvājumu pieņemtu, E.Jaunups atbildēja apstiprinoši, jo vēlētāji gribot redzēt JL domē strādājam, bet tas neesot jāuztver kā lojalitāte A.Šleseram kā mēram. S.Dolgopolovs, kurš var pavērt A.Šleseram iespēju īstenot sapni vadīt Rīgu, minējumus par šķelšanu negribēja komentēt. Ja A.Šlesers kļūtu par Rīgas galvu, vicemēra amatā varētu būt ne tikai N.Ušakovs, bet arī S.Dolgopolovs. JL un PS varētu piedāvāt vadīt dažas komitejas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas