Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Maija grāfa titulu izcīna Rīgas domnieks Jānis Atis Krūmiņš

Sestdien Rīgas Rātslaukumā desmito reizi tika izcīnīts Maija grāfa tituls - šoreiz vislabāk sevi parādīja Rīgas domnieks, Latvijas Okupācijas muzeja administrators Jānis Atis Krūmiņš, informēja Melngalvju nama izpilddirektora vietniece Inga Ādama.

Kopumā par titulu četrās disciplīnās sacentās seši pretendenti - bija jāvelta vārsmas daiļajai dāmai, tērptiem bruņās un bruņucepurē jāskrien pa Rātslaukumu, ar zobenu šķaidot kāpostgalvas, uz rokām jātur sava sirdsdāma, kā arī jāšauj ar loku un bultu.

Krūmiņam visās disciplīnās veicies ļoti labi, īpaši publikai patikusi viņa dziedātā senlatviešu dziesma, kā arī spēka demonstrēšana, ļoti ilgi noturot sirdsdāmu rokās, turklāt darot to dejas solī.

Sestdien Rātslaukumā atdzīvojušies viduslaiki ar neskaitāmām tirgotavām, bruņinieku turnīriem, košiem seno laiku tērpiem, karnevālisku gaisotni, plašu koncertprogrammu un daudzām citām jautrām aktivitātēm. Šogad Maija grāfa svētki notiks līdz plkst.23, tādējādi iekļaujoties Muzeju nakts pasākumos.

Svētku izskaņā plkst.22.30 gan rīdziniekiem, gan Rīgas viesiem būs iespēja noskatīties oriģinālu viduslaiku dzīru uzvedumu, ar raksturīgo mūziku, dejām un ugunīm, kurš atainos 14.gadsimta beigas Rīgā. Deju uzveduma dalībnieki seno deju grupa "Ballare" un senās mūzikas ansamblis "Trakula".

Maija grāfa svētki Latvijā atnāca viduslaikos no Vācijas, Skandināvijas, Gotlandes un Anglijas, kur tie no seniem laikiem tika svinēti kā pavasara svētki. Maija grāfs, kurš simbolizēja pavasari, ar lielu svītu ieradās pilsētās un ciemos.

Visagrākās ziņas par Maija grāfa svētkiem Rīgā saglabājušās kopš 15.gadsimta, kad Maija grāfs tika vēlēts pilsētas rātes klātbūtnē kādā klajumā ārpus pilsētas. Savu titulu Maija grāfs ieguva uz gadu, un tas vienmēr bija kāds no Lielās ģildes brāļiem. Svētku dalībnieki devās svinīgā gājienā uz Lielo ģildi, kur sekoja dzīres.

Rīgas melngalvji sākumā vēlēja paši savu Maija grāfu, bet 1477.gadā tika panākta vienošanās, ka par Maija grāfu tiks iecelts Lielās ģildes pārstāvis, bet viņa galminieki būs melngalvji. Arī dzīres tika pārceltas uz Melngalvju namu, kurās Maija grāfa pienākums bija pacienāt Rīgas dāmas.

Pēdējie grandiozie Maija grāfa svētki Rīgā tika svinēti 1542.gadā, pēc tam šī tradīcija panīka. 1583.gadā Maija grāfa svētkus atsāka svinēt Rīgas Doma skolas skolēni.

Kopš šo Rīgai tradicionālo svētku atjaunošanas Maija grāfa titulu sīvā cīņā ir ieguvis Latvijas Televīzijas mārketinga direktors Andris Māliņš, vijolnieks Raimonds Ozols, "Rīgas dārzu un parku" direktors Agnis Kalnkaziņš un motociklistu kluba "Hermejs" biedrs Guntars Lasis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas