Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Nākamā gada Rīgas domes budžetā naudas jaunām attīstības iniciatīvām nav

Nākamā gada Rīgas domes budžetā naudas jaunām attīstības iniciatīvām nav, aģentūrai LETA atzina Rīgas domes Finanšu departamenta Pašvaldības budžeta pārvaldes vadītājs Uldis Rakstiņš.

Komentējot pašvaldības šī gada budžetu Rakstiņš aģentūrai LETA atzina, ka "labi pildās" sadaļa par iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas patlaban pārsniedz prognozēto.

Savukārt runājot par to, uz kā rēķina samazinājušies pašvaldības izdevumi, viņš atzina, ka pašvaldībai neiet tik raiti ar dažādu projektu realizāciju, piemēram, Rīgas domes Satiksmes departamentam kavējās Augusta Deglava pārvada un Brasas tilta pārbūve, kā rezultātā arī nauda tiek pārcelta uz citu gadu.

Arī Austrumu maģistrāles izbūve apstājusies gan tāpēc, ka dome kavējusi savu saistību izpildi, gan tāpēc, ka valsts šim projektam paredzēto Eiropas fondu līdzekļu naudu pārdalījusi Satiksmes ministrijai.

"Patlaban mēs risinām sarunas, lai šo naudu atgūtu. Tiek izskatīts variants paņemt naudu, piemēram, no Dienvidu tilta 4.kārtas izbūves un pārdalīt maģistrālei," sacīja finansists, norādot, ka izdevumi samazinājušies, jo savlaicīgi nav uzsākti plānotie darbi.

Arī ieņēmumi samazinājušies projektu kavēšanās dēļ. "Ja noslēdz līgumu par ES līdzfinansēta projekta realizāciju, pašvaldībai pienākas avanss 90% apmērā no attiecināmajām izmaksām. Šādam avansam bija jābūt Austrumu maģistrāles projektam, bet tā kā avansa nav, nav arī ieņēmumu," skaidroja Rakstiņš. 

Savukārt runājot par nākamā gada budžeta, Rakstiņš atzina, ka, lai gan visus lēmumus par to, kam tērēt naudu pieņems deputāti, pašvaldības finansiālais kapitāls nav labvēlīgs tam, lai pēkšņi dome varētu lemt par jaunu iniciatīvu ieviešanu.

"Budžeta programmas varētu būt aptuveni tādas pašas kā šogad, varbūt ar nelielām korekcijām," sprieda Rakstiņš. 

Skatot budžeta grozījumus, opozīcijas deputāts Vilnis Ķirsis (V) domes finansistiem jautāja, vai no domes vadības ir saņemts uzdevums aprēķināt modeļus, lai noņemtu, piemēram, brīvpusdienas skolās vai samazinātu atlaižu skaitu sabiedriskajā transportā. 

Komitejas vadītājs un domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR) Ķirsim sacīja, ka spekulācijas par iespējamajām izmaiņām sabiedriskā transporta atlaižu klāstā ir "izteicieni, kam jāpaliek uz to deputātu sirdsapziņas, kas to ir teikuši".

"No koalīcijas puses nekas tāds nav izskanējis un šādi priekšlikumi no mums nebūs," solīja Burovs.

Savukārt runājot par ēdināšanu skolās, viņš atklāja, ka ir lūdzis atbildīgajiem departamentiem sagatavot viedokli un aprēķinus, par iespējamajām izmaiņām, vienlaikus norādot, ka tas obligāti nenozīmē, ka izmaiņas būs.

Deputāts Ģirts Lapiņš (NA) prasīja, uz kā rēķina par aptuveni 25 miljoniem eiro ir samazinājies budžeta deficīts, uz ko saņēma atbildi, ka netiek realizēta virkne investīciju projektu, kā rezultātā saglabājas arī nauda. 

Tāpat arī Lapiņš prasīja, kas notiks, ja dome SIA Rīgas satiksme nepiešķirs lūgtos 2,9 miljonus eiro. "Vai tas nozīmē, ka viņiem nebūs peļņa, kā sākumā plānoja," prasīja domnieks.

Rakstiņš atzina, ka arī bez piešķirtās dotācijas uzņēmums gadu varētu noslēgt ar peļņu, kā rezultātā dome arī izšķīrusies naudu viņiem nepiešķirt. 

Kā ziņots, Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja pirmdien atbalstīja pašvaldības 2019.gada budžeta grozījumus, vienlaikus pirmo reizi vairāku gadu laikā neplānojot no domes budžeta SIA Rīgas satiksmei piešķirt papildus lūgto naudu, noskaidroja aģentūra LETA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas