Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nanoūdens lietā Rīgas satiksmei 2,4 miljonu eiro sods

Tā dēvētajā "nanoūdens lietā" iesaistītajiem uzņēmumiem Konkurences padome (KP) piemērojusi sodu 2,4 miljonu eiro apmērā.

12. aprīlī KP konstatēja sešu pretendentu īstenotu un pasūtītāja atbalstītu vienošanos divās pašvaldības uzņēmuma SIA Rīgas satiksme cenu aptaujās par nanotehnoloģiskās ķīmijas piegādi. Par apzinātu konkurences kropļošanu Rīgas satiksmei un pretendentam SIA Sava arhitektūra kopumā noteikts sods 2,4 miljonu eiro apmērā.

Lielākais sods noteikts pasūtītājam - Rīgas satiksmei -, proti, 2,417 miljonu eiro apmērā. SIA Sava arhitektūra noteiktais sods ir 700 eiro.

Pārējie pieci karteļa dalībnieki - SIA RS Baltic, SIA Alchimica-Latvia, SIA UKT Serviss, SIA Vialeks un SIA HRM - ir likvidēti, tāpēc tiem sods netiks piemērots.

Lieta ierosināta pēc informācijas saņemšanas no Valsts policijas. Izpētes laikā padome konstatēja, ka seši tirgus dalībnieki ar pasūtītāja atbalstu saskaņoja piedāvājumus divās pašvaldības uzņēmuma rīkotajās cenu aptaujās laika posmā no 2012. līdz 2014. gadam par kopējo līguma summu vairāk nekā 800 tūkstoši eiro.

Abās cenu aptaujās pretendenti saskaņoja dalības nosacījumus un iesniedzamo dokumentāciju, kā arī vienojās par plānoto uzvarētāju. Izvērtējot lietas dalībnieku savstarpējo komunikāciju, KP secināja, ka visi pretendenti apzinājās gan iesaistīšanos aizliegtās darbībās, gan to, ka šīs darbības imitē godīgu konkurenci. 

Tāpat padome noskaidrojusi, ka Rīgas satiksmes amatpersona, kas bija atbildīga par konkrētās preces iegādi, aktīvi iesaistījās piedāvājumu sagatavošanā un saskaņošanā, kā arī piedalījās uzvarētāja noteikšanā. Rīgas satiksmes kā pasūtītāja iesaisti karteļa veicināšanā apstiprina arī tas, ka pretendenti savstarpēji bija informēti par dalību cenu aptaujās vēl pirms cenu aptaujas publiskas izsludināšanas. 

"Konkurences imitācija un nekāda pārvaldība - tā var raksturot Rīgas satiksmes cenu aptaujas nu jau bēdīgi slavenajā nanoūdens lietā. Pasūtītāja noteikta amatpersona un seši pretendenti kartelizētajos darījumos bagātīgi izsaimniekoja rīdzinieku naudas makus gandrīz miljona eiro apmērā," notikušo komentē KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Viņa uzsvēra, ka nanoūdens lieta ir spilgts piemērs gadījumiem, kad aizliegta vienošanās sākas ar pasūtītāju, nevis iepirkuma dalībniekiem.

"Pasūtītāji ir atbildīgi par publiskās naudas efektīvu izlietojumu, bet nereti pasūtītājam ir vienalga. Ļaunākais, ka pasūtītājs zina par konkurences imitāciju un pat ir šīs imitācijas režisors," pauda Ābrama.

Taujāta, vai galvenais vainīgais šajā iepirkumā ir Rīgas satiksmes kādreizējais darbinieks Vjačeslavs Stužāns, viņa konkrēti to neapstiprināja, tomēr nenoliedza, ka Stužāna vārds lietā figurē.

Savukārt Rīgas satiksmes pārstāvis Viktors Zaķis norāda, ka uzņēmums KP lēmumam nepiekrīt un to pārsūdzēs.

"Konkurences padome ar minēto lēmumu ir konstatējusi Rīgas satiksmes vainu aizliegtā vienošanā attiecībā uz divām cenu aptaujām, kuru organizētāja tā bija. Rīgas satiksme uzskata, ka Konkurences padome nepareizi un pretēji Eiropas Savienības tiesu praksei ir interpretējusi tiesību normas. Konkurences padome pārkāpumu saskata faktā, ka viens no Rīgas satiksmes šobrīd jau bijušajiem darbiniekiem prettiesiski, savtīgos nolūkos, apzināti slēptā veidā sniedza atbalstu cenu aptauju dalībniekiem. Šāda Rīgas satiksmes darbinieka un vairāku cenu aptaujas pretendentu rīcība šobrīd tiek vērtēta kriminālprocesa ietvaros. Tomēr Konkurences padome nevērtēja Rīgas satiksmes kā tirgus dalībnieka spēju novērst konkrēto noziegumu, kas vienlaikus varētu būt radījis sekas konkurencei, kaut arī šāds izvērtējums ir obligāts priekšnoteikums, lai konstatētu tirgus dalībnieka vainu. Līdz ar to Rīgas satiksmes ieskatā Konkurences padome ir pieņēmusi nepamatotu lēmumu, kas balstīts kļūdainā konkurences tiesību normu interpretācijā," portālam Diena.lv komentēja Zaķis.

Viņš arī informēja, ka Rīgas satiksmes ieskatā padome lēmuma pieņemšanā pieļāvusi "virkni būtisku procesuālo pārkāpumu, kas "liek apšaubīt, vai lieta tika izmeklēta objektīvi un vispusīgi".

Konkurences padome noraida Rīgas satiksmes pārmetumus par lietas izmeklēšanas gaitu.

Padomes Juridiskā departamenta vadītājs Valentīns Hitrovs uzsvēra, ka lietas izmeklēšana notikusi atbilstoši likumam. Pērn par tā dēvētajiem nanoūdens iepirkumiem tikusi ierosināta izpētes lieta, kuras gaitā arī vākta informācija.

"Ir paredzēts laiks pārkāpumu izmeklēšanai, tomēr nav neierasta lieta, ka, izmeklēšanu beidzot, tiek ierosināta pārkāpuma lieta pret dalībniekiem," skaidroja Hitrovs.

Savukārt Ābrama atzina, ka viņa savā padomes vadītājas pieredzē nav saskārusies ar gadījumu, ka tirgus dalībnieks, pret kuru KP pieņēmusi pārkāpuma lēmumu, bijis ar to apmierināts: "Nezinu nevienu gadījumu, kad kāds no tirgus dalībniekiem, pret kuru pārkāpuma lēmums ir pieņemts, teiktu: "Jā, cik labi ka to esat pieņēmuši!""

Skaidrojot, kādēļ otrai kartelī iesaistītajai kompānijai, kura nav likvidēta, piemērotais sods ir tik mazs, Hitrovs sacīja, ka tā apmērs noteikts, ņemot vērā uzņēmuma pēdējo apgrozījumu. Ja Rīgas satiksmei piemērots sods 2,5% apmērā no apgrozījuma, tad SIA Sava arhitektūra – 2% apmērā.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

senču ols
s
tur ar naudu dzīvo kā ar malku , kad vienreiz iemetīs tos neliešus aiz restēm , lai sapūst tur līdz noliek ķelli , tik lopiski apzagt var tikai *rievi
solon
s
Tā viš i... par ministru kļūdām (lasi - tīšu noziegumu ar aprēķinu) maksā nodokļu maksātāji un arī par pašvaldības darbinieku naturāla veida zādzībām maksā atkal nodokļu maksātāji. Visi laimīgi ... Bet "atbildīgās" amatpersonas var aizrotēt uz siltu vietu Briselē. Briseles "kāposts" garšīgs ...
Es Latvietis
E
Sanāk sods nodokļu maksātājiem,forši! Labāk būtu kādu ietupinājuši,lai citiem negribās nano ūdenu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas