Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

papildināta (11.43) - Botāniskajā dārzā vanags ieknābj vīrietim galvā

Botāniskā dārza teritorijā, pie tropu mājas, ir vistu vanaga ligzda. Putns, aizsargājot ligzdu, bija meties virsū cilvēkiem, stipri ieknābjot kādam vīrietim, aģentūra LETA uzzināja Rīgas pašvaldības policijā.
Sestdien, ap plkst.17 Botāniskajā dārzā, Rīgā saniknots vistu vanags uzklupis kādam vīrieti, stipri ieknābjot galvā.

Cietušajam medicīniskā palīdzība nebija nepieciešama.

Pēc konsultēšanās ar speciālistiem Botāniskā dārza vadība notikuma vietu solījusi norobežot, kā arī uz ieejas biļetēm norādīt brīdinājumu, ka pie Tropu mājas uzturēties ir bīstami.

Latvijas Universitātes Botāniskā dārza vides pārvaldnieks Oskars Stūris stāstīja, ka šis nav pirmais gads, kad dārza teritorijā mitinās vistu vanags. Arī pagājušajā gadā vistu vanagam bijusi ligzda vienā no dārza kokiem, taču pērn putns nevienam nav uzbrucis, vien brīdinoši zemu pārlidojis pāri sētnieka galvai.

Pēc konsultācijām ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Rīgas Zooloģiskā dārza un policijas pārstāvjiem, nolemts nevis aiztikt putna ligzdu, bet gan ligzdas tuvumā esošo teritoriju norobežot.

Stūris pieļāva iespēju, ka vistu vanags satraucies, jo blakus kokos mitinās vārnas. LU Botāniskā dārza darbinieki teritoriju patlaban ap vistu vanaga ligzdu ir norobežojuši, kā arī aicina cilvēkus būt uzmanīgiem.

Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus minēja, ka viņam šis ir pirmais gadījums, kad nākas dzirdēt, ka vistu vanags uzbrucis cilvēkam. Vistu vanagi nav no tiem putniem, kas pret cilvēkiem ir agresīvi, jo biežāk uzbrukt var vārnas, kaijas un pūces, kā arī ir dzirdēti gadījumi, ka agresīvi uzvedas arī gulbji.

Vistu vanagi Rīgā jūtas labāk nekā mežā, jo pilsētā ir baloži, kurus šie putni ēd.

Vistu vanags nav rets putns Latvijā, taču pēdējos gados to skaits ir ievērojami sarucis, tādēļ vistu vanagi iekļauti Ministru kabineta noteikumos par putnu sugu sarakstu, kurām piemēro īpašus dzīvotņu aizsardzības pasākumus, lai nodrošinātu sugu izdzīvošanu un vairošanos izplatības areālā.

(ziņa papildināta no piektās rindkopas) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas