Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - JL iesniedz pret Birku savāktos parakstus

Rīgas domes Jaunā laika frakcija iesniegusi savāktos parakstus, lai rosinātu mēra Jāņa Birka (TB/LNNK) atbrīvošanu no amata. Kā Dienai apgalvo JL frakcijas vadītājs Olafs Pulks, šis jautājums jāiekļauj rīt paredzētās sēdes dienaskārtībā. O.Pulks stāsta, ka dokumentu parakstījuši 22 deputāti (nepieciešami bija vismaz 20) un LSDSP savus parakstus nav atsaukuši, ko vēl piektdien bija gatavi darīt.

"To, vai atsauksim, es pateikšu pēc tam, kad būšu ticies ar _TB_/LNNK vadību un Birka kungu," pirmdien saka LSDSP priekšsēdētājs, Rīgas vicemērs Jānis Dinevičs (LSDSP). Viņu tikšanās plānota dienas laikā.

Jau ziņots, ka 2. jūlijā Jaunais laiks savāca nepieciešamos 20 parakstus par ārkārtas sēdes sasaukšanu Rīgas mēra atbrīvošanai. Pieprasījumu nav parakstījuši LPP/LC, bet savus parakstus uz JL sagatavotā dokumenta uzlika arī vairāki valdošās koalīcijas deputāti gan no Tautas partijas, gan LSDSP. Parakstījās vicemērs Jānis Dinevičs (LSDSP), Edmunds Krastiņš (TP), Dainis Īvāns (LSDSP), Aris Lācis (TP), Baiba Rozentāle (TP), Andrejs Vilks (LSDSP), Jānis Karpovičs (LSDSP), kā arī vairāki opozīcijas pārstāvji no Dzimtenes frakcijas. Tomēr līdz šim dokumentu domē neiesniedza. Tā kā šāda dokumenta parakstīšana tiek uzskatīta par koalīcijas līguma pārkāpšanu, tika uzsāktas sarunas par jaunas koalīcijas veidošanu.

"JL domes frakcija uzskatīja, ka TB/LNNK vadītājam R.Zīlem ir problēmas pildīt vienošanos un izvirzīt citu kandidātu," parakstu iesniegšanas nepieciešamību skaidro JL līdere Solvita Āboltiņa. Iekļaujot jautājumu darba kārtībā, iespējams pārliecināties, vai J.Birkam ir vairākums atbalsts. S.Āboltiņa arī uzsver, ka šāda JL rīcība "nav pretrunā" ar triju partiju — JL, TB/LNNK un LPP/LC — parakstīto vienošanos par jauna koalīcijas kodola veidošanu.

Tā dēvētā "nakts vienošanās" paredz, ka partijas uztic TB/LNNK veidot jaunu domes koalīciju un atbalstīt apvienības "izvirzīto jauno Rīgas domes priekšsēdētāja amata kandidātu". Neraugoties uz to, TB/LNNK valde neredz pamata atsaukt J.Birku no Rīgas mēra amata un turpina vest partiju pārrunas ar J.Birku kā nākamo mēru. S.Āboltiņa iepriekš norādījusi, ka J.Birka palikšana amatā jārisina sarunu ceļā.

Dažādi viedokļi starp JL un tēvzemiešiem ir arī par koalīcijas apmēru. TB/LNNK vēlas visu piecu labējo partiju veidot koalīciju, kamēr JL — četru partiju. "Es uzskatu, ka mēs nevaram runāt par pievienošanos esošajai koalīcijai, ja mēs esam parakstījuši vienošanos, ka vecā koalīcija ir beigusi pastāvēšanu," pirmdienas rītā intervijā Latvijas radio uzsvēra S.Āboltiņa. Viņasprāt piecu partiju koalīcijas modelis, kurā būtu pārstāvēta Tautas partija, TB/LNNK, LPP/LC, LSDSP un JL, būtu "diezgan dīvains", kas liecinātu, ka politiķiem rūp turēties pie saviem amatiem, nevis iedzīvotāju intereses.

Aģentūrai LETA J. Birks (TB/LNNK) norādījis, ka vēl cer uz konstruktīvu sadarbību ar JL, kaut arī tā šodien iesniegusi savāktos parakstus ārkārtas sēdes sasaukšanai. "Joprojām uzskatu, ka JL ir vieta koalīcijā, par kuras veidošanu mēs vienojāmies jau pagājušajā nedēļā. Šodien vēlreiz tikšos ar JL pārstāvjiem, lai runātu par konstruktīvu sadarbību. Esmu pārliecināts, ka mūsu noslēgtā vienošanās varētu būt garants sekmīgam tālākam darbam, tādēļ es aicinu šoreiz šo iespēju nepalaist garām," ar savas preses sekretāres Kristīnes Liepas starpniecību aģentūru LETA informēja Birks.


(papildināta ar pēdējo rindkopu)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASIET VĒL:

Āboltiņa kritizē TB/LNNK un LPP/LC par vienošanās neievērošanu

Noskaties video

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas