Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

papildināta - Rīgas zaļajā teritorijā izvietos trakumsērgas vakcīnas

Laika posmā no 24. līdz 28.maijam pilsētas teritorijā tiks veikti savvaļas dzīvnieku vakcinācijas pasākumi, izvietojot trakumsērgas vakcīnas pilsētas zaļajā teritorijā, informē Rīgas dome.Vakcīna ir iestrādāta zivju miltu, tauku un parafīna maisījumā un izskatās kā brūngans kubiņš, nedaudz mazāks par sērkociņu kastīti, skaidro dome un piebilst, ka vakcīna nav bīstama ne cilvēkiem, ne apkārtējai videi.Teritorijās, kurās būs izvietota vakcīna, tiks izlīmēti arī informatīvi plakāti.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) informē, ka ar vakcīnas novietošanu Rīgas parkos un citās zaļajās zonās, kur nereti mēdz ieklīst arī meža dzīvnieki, tiek noslēgta meža dzīvnieku vakcinēšana pret trakumsērgu. Vakcīnas kubiņus dienesta darbinieki aicina neaiztikt, jo meža dzīvnieki sajutīs cilvēku smaržu un ēsmu neēdīs. PVD aicina pieaugušos par vakcīnām informēt arī bērnus un lūgt tos nekādā gadījumā vakcīnas neaiztikt.

Vakcīna nav bīstama ne cilvēkam, ne apkārtējai videi, tomēr, ja cilvēks nonācis tiešā saskarsmē ar vakcīnu, tā nonākusi acīs vai brūcē, jāvēršas pie ārsta. Lai gan vakcīna nav paredzēta suņiem un kaķiem, dzīvnieka veselība, kurš to būs apēdis, apdraudēta netiks.

Vakcīna ir izstrādāta īpaši lapsām un jenotsuņiem, savukārt par mājas dzīvnieku vakcinēšanu jārūpējas to saimniekiem, vienu reizi gadā vakcinējot savu suni vai kaķi pret trakumsērgu, atgādina PVD. Tāpat dienests atgādina, ka trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība, kas izplatīta visā Latvijas teritorijā. Trakumsērgas rezervuārs dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt - lapsas un jenotsuņi. Mājdzīvnieki, visbiežāk suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem.

Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir savlaicīga dzīvnieku vakcinācija.

Trakumsērgas izplatība Latvijā pakāpeniski turpina samazināties. PVD 2009.gadā veiktās pārbaudes liecina, ka trakumsērgas gadījumu skaits, salīdzinot ar 2008.gadu, samazinājies par 37%, savukārt, salīdzinot ar 2005.gadu, kad PVD uzsāka meža dzīvnieku vakcināciju, trakumsērgas gadījumu skaits samazinājies sešas reizes. 2009.gadā konstatēti 69 dzīvnieku saslimšanas gadījumi ar trakumsērgu.

PVD divas reizes gadā – pavasarī un rudenī - veic meža dzīvnieku orālo vakcinēšanu. Liela loma trakumsērgas izskaušanā ir mājas dzīvnieku, īpaši to mājas dzīvnieku, kas tiek turēti lauku sētās, vakcinācijai pret trakumsērgu, skaidro dienests. PVD pārbaudes liecina, ka katrā trešajā no pārbaudītajām dzīvnieku novietnēm, saimnieki nebija vakcinējuši pret trakumsērgu suņus un kaķus.

(papildināta no 4.rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas