Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

papildināts (22:41) - Uzvaras parkā svinētājiem sastādīti 18 protokoli, sākts kriminālprocess par uzbrukumu policistam

Sestdienas vakarā Uzvaras parkā, kur plaši tiek svinēts 9.maijs jeb tā sauktā uzvaras diena, pieaug alkohola reibumā esošu cilvēku skaits, līdz ar to ir vairāk arī Valsts policija (VP) sodīto personu.Kā aģentūrai LETA pastāstīja VP pārstāvis Toms Sadovskis, līdz šim par atrašanos alkohola reibumā noformēti 18 protokoli.

Vēl sešas personas Uzvaras parkā sodītas par atvērtu alkoholisko dzērienu pudeļu turēšanu, bet trīs protokoli sastādīti par sīko huligānismu.Savukārt par uzbrukumu policijas darbiniekam uzsākts viens kriminālprocess.Sadovskis norādīja, ka svinību laikā kādam septiņus gadus vecam zēnam, kurš bija noklīdis, atrasti vecāki. Pret māti uzsākta administratīvā lieta par vecāku pienākumu nepildīšanu.Pēcpusdienā policisti veica pārrunas ar personu grupu, kas svētkos ieradās ar pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas republiku karogiem, pastāstīja Anučins. Starp šīm personām bija arī krievu valodas referenduma organizētājs Vladimirs Lindermans, kurš rokās turēja karogu Georga lentīšu krāsās. Pēc pārrunām minētās personas piekrita novākt šos karogus.

Pie mediķiem pēc palīdzības dažādos jautājumos vērsās 24 personas, sešas no tām nogādātas slimnīcā. Hospitalizācija šiem cilvēkiem bija nepieciešama hronisku slimību saasināšanās dēļ.

Mediķi atzinīgi novērtēja kārtības sargu darbu, jo līdz šim mediķu palīdzība nebija vajadzīga personām, kuras atradušās alkohola reibumā.

Vakarpusē klātesošie priecīgi sagaidīja serbu mūziķa, režisora Emīra Kusturicas un viņa orķestra No Smoking Orchestra uzstāšanos, dejojot pie jestrajiem dziesmu ritmiem. Arī pēc plkst.20 aizvien vairāk cilvēku dodas uz Uzvaras parku, kur līdz ar tumsas iestāšanos gaidāma uguņošana.

Kā novēroja aģentūra LETA, daudzi svinētāji Uzvaras parkā ir alkohola reibumā, un, tuvojoties dienas izskaņai, to skaits arvien pieauga. Tomēr kopumā situācija pasākuma vietā ir samērā mierīga un nav novēroti atklāti ķīviņi vai citas nesaskaņas.

Pēc Kusturicas uzstāšanās Uzvaras parkā muzicēs Krievijas rokgrupas DDT, kam sekos ikgadējs salūts. LETA jau ziņoja, ka salūts ir vienīgais pasākums, kuru daļēji finansē Krievijas vēstniecība. Otra daļa tiek apmaksāta no privātiem ziedojumiem.

Apkārt uzvaras parkam brauc dažādas automašīnas, kuras krāsotas Georga lentu vai Krievijas karoga krāsās vai rotātas ar dažādu kara tehnikas atribūtiku, kā arī tekstiem, par pagātnes notikumiem, karā nogalinātajiem cilvēkiem un viņu mūžīgo piemiņu. Georga lentītes piespraustas arī daudziem svinību apmeklētājiem, bet viņu rokās ir sarkani, šai dienai veltīti karodziņi. Atsevišķiem klātesošajiem ir arī Krievijas karogi.

Rīta pusē ziedu nolikšanas ceremonijas priekšgalā bija Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņa) ar veterānu Albertu Pāži, Rīgas domes pozīcijas deputāti, Krievijas, Ķīnas, Azerbaidžānas, Baltkrievijas un Kazahstanas vēstnieki, kā arī atsevišķi Saeimas deputāti, paši veterāni un sabiedrisko organizāciju pārstāvji. Fonā skanēja uzruna, kas vēsta, cik svarīga ir karavīru piemiņa, un karavīru slavas dziesmas. Vairākiem vecāka gada gājuma cilvēkiem acīs sariesās asaras.

Pēc ziedu nolikšanas Uzvaras parkā sākās koncerts. Starp mākslinieku priekšnesumiem izskan arī dzeja par karu. Uz parkā izvietotajiem ekrāniem tiek demonstrēti videomateriāli par organizācijas 9.may.lv brīvprātīgo jauniešu darbību. Video rullītī viņi stāsta, kādēļ darbojas organizācijā, kādēļ tas ir svarīgi un pauž viedokli, ka ikkatram jaunietim būtu jāpiedalās šajā iniciatīvā, sniedzot palīdzību veterāniem. Tāpat viņi stāsta, cik svarīgi svētki viņiem ir 9. maijs. Materiālā arī tiek slavēts Ušakovs, kurš pirms kļūšanas par Rīgas mēru izveidojis un vadījis šo organizāciju.

Svētku dalībnieki guldītos ziedus pie pieminekļa sakārto organizācijas 9may.lv pārstāvji. Aktīvi darbojas arī parkā izvietotās kafejnīcas. Starp tām izceļas lauka virtuves auto, pie kura dalībnieki var nogaršot putru.

Parkā valda pacilāta atmosfēra un skan kara laika dziesmas. Ieradies arī kāds akordeonists, kuram blakus novietotā plakātā rakstīts: "Slava uzvarai pār fašismu! 70 gadi. Slava veterāniem! Jūs neesat aizmirsti! Veselību un ilgu mūžu jums! Šī mūzika skan jums par godu."

Visapkārt uzvaras parkam un tā teritorijā ir daudz dažādu kārtības sargu - gan no privātām apsardzes firmām, ko nolīguši pasākuma organizatori, gan valsts un pašvaldības policisti. Divi policisti ar laivu pirms pasākuma sākuma pārmeklēja arī ūdenskrātuvi pie tā dēvētā Uzvaras pieminekļa.

Pie sabiedriskā transporta pieturvietām Slokas ielas un Uzvara bulvāra krustojumā, kā ierasts, izvietojušies ziedu tirgotāji, kas piedāvā neļķes, tulpes un narcises.

Aktīvisti parkā dala arī laikrakstu Russkije dņi.

Savukārt privātpersonas Kristapa Kaša pieteiktā izstāde, kurā viņš plānoja skaidrot, ko "patiesībā nozīmē 1945.gada 9.maijs", Hermaņa un Ojāra Vācieša ielas krustojumā nenotiek, novēroja aģentūra LETA. Aktīvists to vēlējās rīkot Uzvaras parkā, taču ar Rīgas izpilddirektora rīkojumu pasākumam tika mainīta norises vieta, pārvirzot to nostāk no parka.

Kā ziņots, Rīgā šodien norisinās vairāki pasākumi, kas veltīti Krievijā svinamajai Uzvaras dienai un nacisma sagrāvei, kā arī Otrā pasaules kara upuru piemiņai.

Visas dienas garumā tradicionālās svinības par godu nacisma sagrāvei Uzvaras parkā rīko biedrība 9.maijs.lv.

papildināta ziņa un fotogalerija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Būvniekam Velve sākts tiesiskās aizsardzības process

Saistībā ar VSIA Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) lēmumu par līguma pārtraukšanu ar būvkopmāniju SIA Velve par PSKUS A2 korpusa būvniecību kompānijai sākts tiesiskās aizsard...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas