Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Pašvaldība meklē vietu, uz kuru pārvietot vietējo puķu audzētājus

Pie Vernisāžas izvietotās pagaidu ziedu tirdzniecības vietas, pret kurām iebildumus izteikuši puķu pārdevēji no vairākus desmitus metru tālāk esošā Saktas tirdziņa, būtu jāpārceļ uz citu vietu, uzskata Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC). Uz kurieni tieši, tas vēl nav izlemts, — potenciālās vietas vēl tiek apzinātas.

Uzņēmums Saktas zieds jau pavasarī Dienai sūdzējās, ka Tērbatas ielā blakus tirdziņam puķes vasaras sezonā pārdod arī 13 citi tirgotāji, kuriem jāmaksā mazāka nodeva. Saskaņā ar noteikumiem viņiem ļauts tirgot tikai pašu dārzā izaudzētus ziedus, taču piedāvājumā ir arī puķes no Polijas un Nīderlandes. Iepriekšējās domes vadība atzina, ka "šis piedēklis gan bojā tirdziņa tēlu, gan izkropļo konkurenci", taču problēmu neatrisināja.

Nevienlīdzīgās pozīcijās

"Mēs ziedus pērkam bāzē un maksājam visus nodokļus, taču viņi uzdodas, ka audzē paši, bet patiesībā iepērk puķes melnajā tirgū un andalē bez dokumentiem," sašutis ilggadējs Saktas puķu tirgotājs Harijs Japiņš. Jau pavasarī pie audzētājiem varējis nopirkt puķes, kuras pie mums vēl nemaz nevarēja izaudzēt, piemēram, gerberas un rozes. "Tas ir tāpat, kā Centrāltirgū tantes teiktu, ka pārdod Latvijā audzētus banānus," teic H.Japiņš. Nevienlīdzīgās pozīcijās tirgotāji ir arī tādēļ, ka Saktas pārdevējiem (kopumā 38 tirdzniecības vietas) nomas maksa gadā katram ir ap 1600 latu, bet audzētājiem visā sezonā gandrīz desmitreiz mazāka.

Uzrunātie puķu audzētāji Dienai apgalvo — ziedi nāk no pašu dārziem. Pašlaik sortimentā ir puķzirņi, saulespuķes, lilijas, gladiolas, rozes un citas puķes, kurām ir ziedēšanas laiks. Tirgotājs Jānis stāsta, ka nesen Valsts ieņēmumu dienests (VID) pat viesojies viņa mājās un pārliecinājies, ka puķes tur tiešām aug. Arī Marija Muižzemniece apliecina, ka ziedus audzē pati: "Tāpēc varu tos pārdot lētāk, nevis prasīt četrus latus par mazu pušķīti." Jānis, rādot Saktas būdiņu virzienā, piebilst, ka "viņi jau paši pa tirgu vien staigā un uzpērk".

Pārbaude — nekonkrēta

Līdz šim vietējo ziedu tirgotājiem bija jāpierāda, ka viņu īpašumā ir zeme, kur audzēt puķes, taču, vai tur tās augušas, pašvaldība izkontrolēt nevar. Tādēļ dome lūdza palīdzību VID, kam ir tādas tiesības.

"Saņemtā atbilde diemžēl ir diezgan nekonkrēta," saka pilsētas izpilddirektora preses sekretārs Uģis Vidauskis, tomēr tā apliecina, ka daļa tirgotāju ziedus ir pirkuši, nevis audzējuši paši. Tāpēc, lai turpmāk novērstu negodīgas konkurences iespējamību, pašvaldība nolēmusi puķu audzētājiem atrast citu tirdzniecības vietu — arī pilsētas centrā. Jaunas atļaujas gan tiks izsniegtas tikai tiem tirgotājiem, kuri varēs pierādīt, ka tā tiešām ir viņu pašu audzēta produkcija.

Lēmums pārcelt puķu audzētājus apmierina Saktas tirgotājus. Jānim, kurš atrodas pretējā nometnē, vēl grūti spriest, jo nav zināms, uz kuru vietu viņus sūtīs. Savukārt M.Muižzemniece jau ir izlēmusi: "Ja mani padzīs, tad lai atdod naudu." Viņa, samaksājot 180 latu, norēķinājusies par visu sezonu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas