Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Pēc diskusijām par uzbāzīgas reklāmas definīciju tomēr atļaus politiskās reklāmas arī Rīgas centrā

Rīgas pašvaldība grozīs 2012. gada nogalē pieņemtos noteikumus, kas pilnībā aizliedz politiskās reklāmas Rīgas vēsturiskajā centrā un vairākās apkaimēs ar vēsturisko apbūvi, nosakot, ka nelielus politiskās aģitācijas plakātus 2,5 kvadrātmetru izmērā šajās teritorijās tomēr drīkstēs izvietot. Uz jebkura cita veida reklāmām šādi ierobežojumi neattieksies.

Grozījumi saistošajos noteikumos par reklāmu, izkārtņu un citu informatīvo materiālu izvietošanas un afišu stabu un stendu izmantošanas kārtību izstrādāti, ņemot vērā 6. martā izsludinātos grozījumus Reklāmas likumā, ar kuriem precizēts deleģējums pašvaldībām noteikt ierobežojumus par reklāmas un priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumu veidiem. Grozījumi nosaka, ka pašvaldības vairs nevarēs noteikt pilnīgus priekšvēlēšanu aģitācijas reklāmas aizliegumus noteiktās vietās - pašvaldības varēs vienīgi noteikt ierobežojumus reklāmas veidam, izmēriem, gaismas un skaņas efektiem atbilstoši pilsētvidei, ēku un būvju arhitektūrai.

Līdz ar to sagatavots Rīgas domes saistošo noteikumu projekts ar attiecīgiem grozījumiem, kas paredz vēsturiskās apbūves aizsardzības teritorijās, tostarp UNESCO aizsardzības teritorijās, noteikt priekšvēlēšanu aģitācijas reklāmām izmēra ierobežojumus līdz 2,5 kvadrātmetriem, lai nodrošinātu harmonisku un sabalansētu pilsētvidi vēsturiskās apbūves teritorijās, kur vēsturiski veidojies noteikts arhitektūras stils, apbūves ritms un intensitāte, trešdien Pilsētas attīstības komitejas sēdē skaidroja Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Grozījumi priekšvēlēšanu reklāmu ierobežojumos neattieksies uz Eiropas Parlamenta vēlēšanām, kuru aģitācijas periods jau ir sācies, bet uz Saeimas vēlēšanām ierobežota izmēra plakātus varēs izvietot.

Vairāki opozīcijā esošo partiju deputāti trešdien komitejas sēdē vēlējās noskaidrot, kāds sakars priekšvēlēšanu aģitācijai ir ar arhitektūras aizsardzību un ar ko politiskā reklāma atšķiras no, piemēram, veļas pulvera reklāmas. Vircavs skaidroja, ka politiskā reklāma bieži vien ir krietni uzbāzīgāka un mēģina ietekmēt vēlētājus, turklāt liela izmēra plakāti nav raksturīgi vēsturiskajai pilsētas videi, kurā dominē maza izmēra reklāmas. Deputāts Olafs Pulks jautāja, vai kaut kur var iepazīties ar definīciju, ka politiskā reklāma ir uzbāzīgāka par veļas pulvera reklāmu, uz ko Vircavs atbildēja, ka "tas ir acīm redzams". "Ir atšķirība starp konkrētu produktu un uzkrītošu, jūs vērojošu politisku personu," norādīja būvvaldes vadītājs.

Pulks uzsvēra, ka reklāma ir arī informācija un, nosakot reklāmas ierobežojumus atsevišķās apkaimēs, rīdzinieki tiek sadalīti tādos, kas šo informāciju varēs redzēt, un tādos, kas to neredzēs. Viņu arī nepārliecināja Vircava teiktais, ka politiskā reklāma ir uzbāzīgāka vai agresīvāka par kāda tirdzniecības centra reklāmu. "Būvvalde var izmantot savas tiesības nesaskaņot pārāk uzbāzīgu reklāmu, lai tiktu sagatavota pilsētvidei pieņemamāka reklāma," uzskata deputāts.

Domnieks Aleksandrs Kiršteins pauda viedokli, ka visām reklāmām tomēr būtu jānosaka vienādi nosacījumu neatkarīgi no tā, vai tiek reklamēta veļa, kosmētika vai izvietota politiskā reklāma. "Svarīgi ir tas, kā reklāma ir uztaisīta. [Reklāmas speciālists Ēriks] Stendzenieks var uztaisīt šokolādes reklāmu, kas var būt agresīvāka nekā politiskā reklāma. Vai tomēr nebūtu pareizi, ja noteikumi būtu vienoti?" vaicāja Kiršteins. Viņš arī atgādināja, ka citu valstu pieredzē bijuši skandāli, kas saistīti tieši ar tirdzniecības centru reklāmām, par piemēru minot United Colors of Benetton reklāmas, kas tikušas aizliegtas vairākās valstīs. "Iznāk, ka pēc šī dalījuma Benetton reklāmu atļausim, bet mierīgu politisku reklāmu aizliegsim," norādīja deputāts.

Ar koalīcijas deputātu balsu vairākumu Pilsētas attīstības komitejā trešdien tika atbalstīts lēmums, ka vietās, kur iepriekš politiskā reklāma bija aizliegta, turpmāk varēs izvietot reklāmas plakātus, kas nepārsniedz 2,5 kvadrātmetru izmēru.

Iepriekš Rīgas dome, izmantojot pašvaldībām piešķirtās tiesības ierobežot politisko reklāmu, 2012. gada 18. decembrī apstiprināja grozījumus pašvaldības saistošajos noteikumos par reklāmu, izkārtņu un citu informatīvo materiālu izvietošanas kārtību Rīgā, aizliedzot izvietot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus publiskās vietās un vietās, kas vērstas pret publisku vietu. Aizliegums noteikts Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijā, Mežaparka teritorijā, vēsturiskās apbūves teritorijā - Ķīpsalā, Āgenskalnā, Bolderājā, Dzegužkalnā, Maskavas priekšpilsētā, Sarkandaugavā, Teikā, Torņakalnā, Vecāķos Vecmīlgrāvī, Čiekurkalnā, Pleskodālē, kā arī Jaunmīlgrāvī un Vecdaugavā. Tāpat priekšvēlēšanu reklāma tika aizliegta VEF rūpnieciskās apbūves un Ziemeļblāzmas kultūrvēsturiskā kompleksa teritorijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas