Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Peldvietas labiekārtos, glābēju nebūs

Bērnu rotaļu laukumi, galdiņi, soliņi, tualetes, atkritumu urnas šovasar peldvietās būs, glābēji gan nē, norāda Rīgas priekšpilsētu izpilddirekcijās. Šogad piešķirtos aptuveni 700 tūkstošus latu tās nolēmušas lielākoties tērēt pludmaļu labiekārtošanai, nevis reālai drošības nodrošināšanai uz ūdeņiem. Tas nozīmē, ka šovasar peldēšanas sezona galvaspilsētas ūdeņos nebūs drošāka kā aizvadītajās vasarās. Tuvākajās nedēļās Rīgas dome (RD) pieņems noteikumus, kādām jābūt oficiālajām peldvietām, tomēr to autori lēš, ka tā saucamās tautas pludmales tiem atbildīs tikai pēc gadiem trim.

Kam jābūt pludmalēs


Aktīvi par galvaspilsētas pludmaļu sakārtošanu RD amatpersonas sāka domāt pirms trim gadiem, kad divos mēnešos noslīka ap 20 cilvēku un dežurēt ūdenstilpnēs nosūtīja pat armiju. Tad pašvaldība izstrādāja Peldvietu un aktīvās atpūtas zonu labiekārtošanas koncepciju 2007.-2009.gadam. Atbilstoši tai Vidzemes priekšpilsēta ir jau sakārtojusi vairāku tās teritorijā esošu ezeru apkārtni - ir uzstādīti soliņi, galdiņi, ugunskuru vietas, sporta laukumi, ģērbtuves u.c., norāda priekšpilsētas pārstāve Dana Šarlovska.

"Tagad arī būs skaidrība, kādām prasībām jāatbilst legālajām peldvietām," saka RD vides komitejas vadītājs Dainis Īvāns (LSDSP), jo izstrādāti to reglamentējošie noteikumi. Viena no prasībām ir pludmali sadalīt sektoros, piemēram, sauļošanās, sporta un zaļā zona, bērnu rotaļu laukums, gājēju celiņi. Jābūt arī ģērbtuvēm, tualetēm, atkritumu urnām un atsevišķai vietai smēķēšanai. Tāpat pie peldvietas jābūt pieejamam dzeramajam ūdenim. Obligāta prasība ir arī glābšanas stacijas izveide ar atbilstošu tehnisko aprīkojumu un medikamentiem. Pašai peldvietai pie 1,80 m dziļuma jābūt norobežotai ar bojām. Ja peldēšanas sektors paredzēts bērniem līdz 10 gadu vecumam, peldvietas pamatne jāveido ar nelielu slīpumu un peldvietas dziļums nedrīkst pārsniegt 70 cm.

Vairākas no šīm prasībām plāno ieviest Vakarbuļļu pludmalē, kas šogad grib iegūt Zilo karogu, norāda Kurzemes rajona izpilddirektora padomnieks Edvīns Čulkstēns. Tomēr kā norāda RD vides departamenta pārstāve Lolita Neilande, tautas pludmales šiem noteikumiem varētu atbilst pēc kādiem trim gadiem, jo pilsēta lēni sāk apzināties labiekārtotu peldvietu vērtību. Tādēļ, visticamāk, šogad neviena peldvieta, kas pilnībā atbildīs šiem standartiem, visdrīzāk, iekārtota netiks.

Glābs četrās, patrulēs visās


Par to liek domāt arī Rīgas pašvaldības policijas (RPP) sabiedrisko attiecību sekretāres Ineses Tīmanes teiktais, ka "šobrīd izskatās, ka situācija Rīgas peldvietās šosezon varētu būt līdzīga kā pērn". Tas nozīmē, ka četrās peldvietās - Vecāķos, Vakarbuļļos, Ķīšezerā un Bābelītes ezerā, būs RPP glābšanas stacijas ar aptuveni 20 apmācītiem glābējiem.

Neoficiālajās peldvietās jeb aktīvajās atpūtas zonās, kur nav paredzēts peldēties, sabiedrisko kārtību - alkohola lietošanu, atpūtnieku traucēšanu, inventāra bojāšanu u.c. - patruļu laikā uzraudzīs pašvaldības policisti, taču par peldētāju drošību nerūpēsies neviens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas