Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Pētniece: Jāņu svinību vēriens izriet nevis no iedzīvotāju, bet vēlēšanu apsvērumiem

Sabiedriskās politikas centra _Providus _pētnieci Ivetu Kažoku Rīgas domes Jāņu pasākuma vēriens vedina domāt, ka domes valdošās koalīcijas partijas šādi vēlas iegūt papildus punktus pirms rudenī gaidāmajām vēlēšanām.

«Politiķiem ir rakturīgi piesaistīt vēlētāju uzmanību, izmantojot valsts resursus, taču tas nenozīmē, ka šajā laikā nedrīkstētu notikt nekādi publiski pasākumi. Jautājums ir par to mērogu,» saka I.Kažoka.

Viņasprāt, ir pamats bažām, ka grandiozās svinības, ko pašvaldība plāno rīkot spiedīgajos budžeta apstākļos, «izriet nevis no iedzīvotāju un pašvaldības prioritātēm, bet priekšvēlēšanu laika apsvērumiem».

Pēc pētnieces domām, politiķi rīkotos ētiski, ja neizmantotu šos pasākumus kā iespēju dižoties vēlētāju priekšā, taču juridiski neviens normatīvs šo lietu neregulē. Pērn valsts līmenī tika strādāts pie vadlīnijām, kas cita starpā noteiktu kā pirmsvēlēšanu laikā rīkojamas publiskas norises un kā jāuzvedas politiķiem, taču tās tā arī netika pieņemtas, saka I.Kažoka.

Ielīgošanas un Jāņu nakts pasākumiem Rīgas pašvaldība šogad tērēs 100 000 latu, Dienai pastāstīja domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Indra Vilde. Tik milzīgus līdzekļus pilsēta pēdējos gados šiem svētkiem nav atvēlējusi. «Liels un vērienīgs pasākums visas nakts garumā» notiks 11.novembra krastmalā.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) aģentūrai LETA atklāja, ka Līgo vakarā Jāņos galvaspilsētas sabiedriskajā transportā varēs braukt par brīvu un būs papildus nakts reisi. «Mēs izdomājām šādu bezmaksas braukšanu piedāvāt divas reizes gadā - gan uz Līgo, 23.jūnijā un 24.jūnijā, gan uz Jaungadu, 31.decembrī un 1.janvārī,» teica mērs, piebilstot, ka, protams, saglabāsies arī tradicionālā bezmaksas braukšana valsts svētkos 18.novembrī.

Pilsētas galva minēja, ka šajos svētkos viena trešdaļa rīdzinieku izbrauc uz laukiem, bet divas trešdaļas paliek Rīgā, tādēļ tiks nopietni padomāts par svētku sajūtas radīšanu galvaspilsētā palikušajiem iedzīvotājiem. «Mēs Jāņus svinēsim Rīgā. Tas ir kā jaunums. Ceru, ka izdosies,» sacīja N.Ušakovs.

Līgošana varētu notikt 11.novembra krastmalā, kur būtu gan tirgotāji, gan ugunskuri, gan iespējams pasēdēt un rīkot piknikus, gan koncerta programma. Saistībā ar ugunskuriem noteikti tikšot padomāts par ugunsdrošību. «Mēs visu saskaņosim, nebūs kā ar Rammstein. Mums [pilsētas izpilddirektors Juris] Radzevičs ir pieredzējis cilvēks un visu izdarīs,» solīja N.Ušakovs.

I.Vilde apliecina, ka konkurss par pasākumu rīkošanu ir noslēdzies, taču līgumi vēl nav parakstīti, tāpēc departaments vēl negrib atklāt detaļas. Taču par ielīgošanas pasākumiem un svinībām 11.novembra krastmalā rīdzinieki tiks laikus informēti.

23.jūnija vakarā līgošana notiks arī Dzegužkalnā, kur to organizē Torņkalna biedrība, Brīvdabas muzejā un ēdināšanas kompleksā Lido, taču šiem pasākumiem pašvaldības nauda netiek atvēlēta.

Rīgas mērs aģentūrai LETA vēl piebildis, ka pilsētas svētki augustā varētu būt interesantāki nekā iepriekš. «Kaut gan par iepriekšējām reizēm nav bijuši iebildumi,» atzina N.Ušakovs.

(papildināta ar I.Kažokas viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas