Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Pretēji noteikumiem, daudzi suņus parkos vadā bez pavadas

Kaut gan pašvaldības noteikumi skaidri nosaka, ka suņus bez pavadas Rīgas pilsētas apstādījumos drīkst vadāt tikai naktī un agrās rīta stundās, daudzi suņu īpašnieki to neievēro, liekot baidīties no viņu četrkājainajiem draugiem citiem parku apmeklētājiem, piektdien vēsta laikraksts Diena."Suņi skraida palaisti savā vaļā, bet saimnieki tikmēr sēž uz soliņiem un dzer alu," tipisku ainu Ziedoņdārzā uzbur Sanita, kurai dzīvnieki apgrūtina sportošanu.

Uzklupis neviens suns nav, bet viņa bijusi spiesta apraut skrējienu, lai neprovocētu dzīvnieku ar straujām kustībām. Vakaros parkā ir daudz cilvēku un rotaļu laukumā arī bērnu, taču kārtībniekus Sanita šeit redzējusi tikai vienu reizi.   Rīgas pašvaldības policijas pārstāve Laura Krastiņa gan apgalvojusi, ka Ziedoņdārzs ir iekļauts pastāvīgā policijas patrulēšanas maršrutā. Par suņu vešanu bez pavadas "ar vairākām personām tur veiktas preventīva rakstura pārrunas un pārkāpumi nekavējoties novērsti turpat uz vietas". Viņa piebilst, ka, redzot policistus, saimnieki suņiem nekavējoties uzliek pavadu. Par dzīvnieku turēšanas, labturības, izmantošanas un pārvadāšanas prasību pārkāpšanu pienākas brīdinājums vai naudas sods – fiziskajām personām no pieciem līdz 250 latiem, juridiskajām – no 10 līdz 500 latiem. Iespējama arī dzīvnieku konfiskācija. Savukārt, ja šādi pārkāpumi tiek izdarīti atkārtoti gada laikā, sods ir 500–1000 latu, brīdina L. Krastiņa. Ministru kabineta noteikumi paredz, ka pilsētās un ciemos ārpus norobežotās teritorijas suns jāved pavadā, bet ir daži izņēmuma gadījumi. Bez tās dzīvnieks var atrasties zaļajā zonā un mežā pastaigas laikā īpašnieka uzraudzībā tādā attālumā, kādā viņš var kontrolēt dzīvnieka rīcību. Ja suns ir atzīts par bīstamu, tam ir jābūt uzliktam arī uzpurnim. Rīgas dome no savas puses ir aizliegusi laikā no pulksten 7 līdz 23 vest pastaigā suni bez pavadas pilsētas apstādījumos, kā arī vest suni pastaigā bērniem paredzētās rotaļu un izklaides vietās un sporta laukumos. Domes Vides pārvaldes priekšnieks Askolds Kļaviņš (ZZS) savukārt uzskata, ka "saimniekam ir jāsa­prot, kāds ir viņa suns. Ja tas nepievērš uzmanību bērniem un riteņbraucējiem, tad siksnu varētu arī nelikt. Problēmu rada tie neinteliģentie eksemplāri no saimnieku un dzīvnieku puses, kuri aizskrien pakaļ riedami un saimnieks tā vietā, lai suni pievāktu, vēl sāk lekties".

A. Kļaviņš ievērojis, ka Anglijā, kur ir daudz senākas suņu turēšanas tradīcijas, tie ir "inteliģenti un nosvērti", turpretim pie mums "ir daudz vaukšķu un kverkšķu, kuri iekost nevar, bet troksni sataisa".

Visu Matīsa Arnicāna rakstu lasiet piektdienas Dienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas