Lai gan PVD inspektori, veicot pārbaudi bērnudārza virtuvē, nekonstatēja higiēnas prasību pārkāpumus un pārbaudes brīdī darbojās arī visas tehnoloģiskās iekārtas, sarunājoties ar bērnudārza personālu atklājās, ka virtuvē tiek izmantota novecojusi panna, kas dažkārt nedarbojas, turklāt virtuves darbinieki neveic regulārus temperatūras mērījumus produktu termiskās apstrādes laikā.
Ja bērnudārza virtuves darbinieki, ievērojot normatīvajos aktos noteikto, būtu kontrolējuši vai nu pannas vai gaļas iekšējo temperatūru, visticamāk bērni nebūtu inficējušies ar salmonelozi, jo gaļas iekšējai temperatūrai sasniedzot + 74 °C , slimību izraisītāji iet bojā, uzsver PVD.
„Šis ir kārtējais gadījums, kas parāda, cik liela loma ir cilvēkam, kas gatavo ēdienu un viņa izpratnei par to, kas ir un kas nav droša pārtika. Var būt neskaitāmi noteikumi, kuros ierakstīts, ka virtuves personālam jāveic paškontrole, lai garantētu pārtikas nekaitīgumu un drošumu, var būt precīzi aprakstīts kas un kā ir jādara, ja personīgās atbildības līmenis ir zems, tad ne vieni noteikumi tur palīdzēt nevar”, saka PVD ģenerāldirektors Mareks Samohvalovs, „Tieši tādēļ dienests bērnudārza administrācijai ir piemērojis maksimālo naudas sodu, kas, protams, nekādā veidā nekompensē bērnu veselībai nodarīto kaitējumu. Es aicinu bērnu vecākus šajā un līdzīgos gadījumos, būt aktīviem un savas tiesības aizstāvēt tiesā.”
PVD ir veicis arī putnu gaļas piegādātāja pārbaudi. Noņemtajos putnu gaļas paraugos salmoneloze nav konstatēta.