Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Raidījums: VARAM lūdz KNAB izvērtēt, vai Ušakovam var inkriminēt krāpšanu

Piektdien Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nosūtīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) un Ģenerālprokuratūrai lūgumu izvērtēt, vai Rīgas mēra Nila Ušakova (Saskaņa) darbībā nav saskatāma krāpšana, svētdienas vakarā vēsta Latvijas Televīzijas raidījums de facto.

VARAM ieskatā tiesībsargājošām iestādēm ir jāizvērtē, vai notikušajā nav saskatāmas Krimināllikuma 177., 279., 317., 319. pantos vai citos Krimināllikuma pantos paredzēto noziedzīgo nodarījumu sastāva pazīmes. Raidījums secina, ka ministrijā pieļauj - Ušakovam varētu inkriminēt krāpšanu, patvarību, dienesta pilnvaru pārsniegšanu un valsts amatpersonas bezdarbību.

Raidījums de facto arī skaidro, kādi ir vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) saskatītie Nila Ušakova pārkāpumi:

30 miljoni eiro, ko "apēda" Rīgas satiksmē 

VARAM ieskatā Ušakova nopietnākais pārkāpums ir 30 miljonu eiro ieguldīšana Rīgas satiksmē 2016. un 2017. gadā. Ušakovs domes deputātiem piedāvāja balsot nevis par dotācijas piešķiršanu, kā parasti, bet par pozīciju ar nosaukumu "ieguldījums pašu kapitālā". Ministrija uzskata – tas nozīmē, ka naudai bija jāpaliek Rīgas satiksmes bilancē. Tas tā var būt, piemēram, lai firmas finanšu radītāji izskatītos labāk, bet Rīgas satiksme šo naudu vienkārši iztērēja, lai kompensētu zaudējumus.

VARAM uzskata, ka Ušakovs par šo situāciju bija atbildīgs dubultā. Kā mērs par lēmumu piešķirt miljonus Rīgas satiksmei. Kā Rīgas satiksmes kapitāldaļu turētājs – par to, kā Rīgas satiksme naudu iztērēja. Pats Ušakovs uzskata – formulējums, ar kuru dome iedeva naudu, īstenībā atļauj ar to apmaksāt arī uzņēmuma zaudējumus.


Ušakovs neizvērtēja Rīgas satiksmes iepirkumus

Otrs nozīmīgākais no ministrijas pārmetumiem – Ušakovs nav izvērtējis konkrētus Rīgas satiksmes līgumus. Ušakova kā Rīgas satiksmes pārrauga pienākums ir izvērtēt un saskaņot nozīmīgus uzņēmuma līgumus un iepirkumus. Pirms to izdarīt, viņam ir jāsaņem domes ekspertu slēdziens, lai izķertu kādu Rīgas satiksmes valdes kļūdu vai ļaunprātību. Taču divus teju 100 miljonus eiro vērtus līgumus par transporta iepirkšanu politiķis apstiprinājis bez konsultēšanās ar ekspertiem. Ušakovs vienkārši nav devis viņiem laiku sniegt slēdzienu, jo sanāksmes sasauktas pēdējā brīdī. Pūce uzskata, ka Ušakovs to darījis tīši. Tagad KNAB izmeklētājiem ir aizdomas, ka vismaz par vienu no šiem iepirkumiem (līgums ar Solaris par 175 autobusu piegādi) maksāti miljonos mērāmi kukuļi.


"Noklīdušie" deviņi miljoni eiro no Rīgas satiksmes stāvvietām

Vienu iemeslu Ušakova atstādināšanai VARAM aizņēmās no Valsts kontroles. Rīgas satiksmes pārvaldītās autostāvvietas atnes uzņēmumam aptuveni deviņus miljonus eiro gadā. Rīgas satiksme šo naudu iztērē autostāvvietu uzturēšanai. Valsts kontrole secināja – nav skaidrs, vai autostāvvietu uzturēšana tiešām izmaksā tik daudz. Tam vienkārši neesot pierādījumu.

 

Top komentāri

Ja likums łauj
J
Neētiski un negodīgi rikoties tad nekāds likums nav bijis pārkāpts. Tādi laikam ir daudz mūsu Latvijas likumi lai vieglāk pie siles varētu tikt klāt. Mēgini tagad tos mainīt! Visu ir skrupulozi jāpārbauda un tādu darbu nedrīkst pavirši sasteigt.
Pūci cietumā
P
"dienesta pilnvaru pārsniegšanu un valsts amatpersonas bezdarbību" var tikpat labi piešūt Kristovskim, Pabrikam, Ašeradinam, Āboltiņai, utt., un arī Pūcem par azartspēļu leģitimizāciju valstī. Lūdzu nevajag šādu politisko teātri, jo tam ir viens mērķis: pariešiem nozagt no nacionāļiem latviešu elektoriāta balsis EP vēlēšanās, un nekas vairāk, un vēl vairāk apdullināt tautu no īstām problēmām Latvijas ekonomikā, demogrāfijā, un sociālā politikā. Pūci ir jāieliek cietumā par nacionāla naida kurināšanu valstī.
rekur
r
Ja būtu kaut mazākā iespēja pieķerties Ušakovam par krāpšanu KNAB un Prokuratūra būtu viņu iesēdinājusi vēl pirms 2 mēnešiem. Ar milzīgu sajūsmu. Bet ja nav tad acīm redzot nav... Pašreizējais VARAM aicinājums ir politiska izrādīšanās. Pūcem gribās būt par Latvijas vispopulārāko politiķi un būt uzmanības centrā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas