Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Reklāmas asociācija kritizē neuzticēšanos vietējām aģentūrām

Latvijas Reklāmas asociācija (LRA) nākusi klajā ar paziņojumu, kurā apšauba Rīgas reklamēšanai atvēlētās milzīgās naudas summas godīgu un lietderīgu tērēšanu. Neparasti lielā summa, konkursa dīvainā norise un tā uzvarētājs reklāmas nozares pārstāvjiem liek izdarīt minējumus, ka Rīgas tēla popularizēšanai atvēlētie līdzekļi faktiski var tikt izmantoti partiju priekšvēlēšanu kampaņai.

LRA ir sašutusi par to, ka Latvijas aģentūrām bijusi liegta dalība galvaspilsētas zīmola izstrādes konkursā, kurā ar konceptu LIVE RĪGA uzvarēja Vācijas aģentūra _Embassy_. Kritiku izraisa īsie termiņi, kas traucēja piedalīties šajā konkursā starptautiskajiem tīkliem, neskaidrais pasūtījuma priekšmets un arī nesaprotams pasūtītājs - piesaukta Rīgas domes (RD), tūrisma aģentūru un nacionālās aviokompānijas _airBaltic_ «mistiska apvienība». Līdzīga dibinātāju struktūra ir Rīgas tūrisma attīstības birojam (RTAB), kurš gan vēl joprojām nav juridiski nodibināts, taču Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/_LC_) jau paziņoja, ka par tā vadītāju kļūs _airBaltic_ prezidents Bertolts Fliks. «Mūsu partneri to novērtēja kā nenopietnu piedāvājumu, jo arī budžeta ailīte bija atstāta tukša,» teic reklāmas aģentūras _Adell Saatchi&Saatchi_ direktors Varis Lāzo.

«Pieņemu, ka patiesā labuma guvējs nav ārvalstu kompānija, kas ir vidēja, reālajā biznesā lokāla Vācijas aģentūra. Nav grūti ieskatīties Latvijas aģentūru sarakstā un atrast to saikni ar Berlīni. Līdz ar to nav patiess apgalvojums, ka tas ir zems novērtējums Latvijas reklāmas nozarei, - drīzāk tas ir apliecinājums Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja nespējai uzraudzīt politisko reklāmas kampaņu patiesās naudas plūsmas,» portālā nozare.lv citēts LRA prezidents Ģirts Ozols. Dienai viņš norāda, ka 2010.gadā RTAB domes solītie pieci miljoni latu ir 10 procenti no nākamgad paredzamā Latvijas mediju reklāmas tirgus. Arī Rīgas reklamēšanai nekad agrāk tik liela summa nav bijusi atvēlēta. Šīs lietas kūrētāja A.Šlesera viedokli par šādām aizdomām otrdien neizdevās iegūt.

Neoficiāli reklāmas aprindās tiek minēts, ka ar Embassy saistīti cilvēki, kas agrāk strādājuši vairākas LPP/LC kampaņas veidojušās aģentūras Mooz Berlīnes birojā. Mooz vadītājs Ēriks Stendzenieks Dienai kategoriski noliedza jelkādu saistību ar LIVE RĪGA: «Mēs bijām tikpat pārsteigti kā pārējās aģentūras.» Viņš gan nenoliedz, ka no profesionālā viedokļa zīmols viņam patīk un, ja būs tāda iespēja, Mooz labprāt piedalītos tā attīstīšanā.

«Rīgas dome un Latvijas tūrisma industrijas iniciatīvas grupa gaida atbildes no izvēlētajām radošajām aģentūrām, kas var attīstīt Rīgas pilsētas zīmolu,» šādu uzaicinājumu starptautiskus reklāmas aģentūru tīklus pārstāvošās aģentūras Latvijā saņēma jūlija sākumā. Dokuments bija datēts ar 30.jūniju - dienu pirms jaunievēlētās RD pirmās sēdes, tā sagatavotāja bija Antra Laumane, ko šim darbam algoja airBaltic. A.Laumane, kas nu pārstāv arī RTAB, Dienai skaidro, ka RD koalīcija jau bijusi skaidra un tās akcepts bijis saņemts, bet, pat ja atbalsta nebūtu, aviokompānija uzņemtos risku un projektu īstenotu pati. Konkursā tika uzaicinātas desmit starptautiski atzītas radošās kompānijas, stāsta A.Laumane, skaidrojot, ka «šāds bija sākotnējais uzstādījums», jo «ārzemnieki uz Rīgu paskatās no malas un labāk redz tūristu vajadzības».

Embassy pārstāvis Andreass Maks, kurš 1.oktobrī demonstrēja LIVE RĪGA preses konferencē, Dienai apgalvo, ka nezina, kā viņi izvēlēti dalībai šai konkursā, un saista to ar viņu izstrādāto Berlīnes tēla kampaņu Be Berlin. «Protams, mums vajadzēs vietējo kompāniju līdzdalību, lai ieviestu tēlu, taču konkrētus uzņēmumus mēs nepazīstam, procesu koordinē Antra Laumane,» teic A.Maks.

A.Laumane stāsta, ka veids, kādā Rīgas reklamēšanai tiks izvēlētas vietējās kompānijas, pagaidām nav skaidrs. Pēc viņas teiktā, visticamāk, RD kā 70% balsu turētāja jaundibinātajā RTAB izlems, kā organizējama iepirkumu procedūra. Kā informē Rīgas vicemēra preses sekretārs Ģirts Dripe, formāli par biroja izveidi vēl jābalso RD un tas varētu notikt 20.oktobrī. Tikai pēc tam dome investēs savus līdzekļus Rīgas tēla popularizēšanā.

A.Laumane sacīja, ka konkursa rīkošana airBaltic vēl neesot izmaksājusi gandrīz neko - tie esot bijuši tikai formāli izdevumi tendera dalībnieku ceļa un uzturēšanās izdevumu segšanai: «Tas nav tas miljons, kas nāk no pašvaldības.» Par pašu zīmolu airBaltic vēl nav samaksājis, taču tas būšot aviokompānijas ieguldījums nodibinājumā, tāpēc A.Laumane vēlas kliedēt bažas par RD naudas izmantošanu šim mērķim.

Ņemot vērā, ka vicemērs uzņēmies šī jautājuma kūrēšanu, komentārus sniedz viņš - tāda bija mēra Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) atbilde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VAIRĀK

Latvijas Reklāmas asociācijas Atklātā vēstule visiem, kam rūp Rīgas tēls

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas