Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Restaurē Rīgas vecākās ērģeles

Pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) piešķirtajam finansējumam pusotra tūkstoša latu apmērā, ir sākta Rīgas Reformātu baznīcas ērģeļu restaurācijas darbi. Šīs baznīcas ērģeles ir vecākās Rīgā, kas tapušas pirms 162 gadiem un tās būvējis ievērojamais vācu ērģeļbūvētājs Johanns Frīdrihs Šulce, Dienai pastāstīja Baznīcēku atjaunošanas fonda valdes priekšsēdētājs Edgars Bukavs.

Patlaban Rīgas Reformātu baznīcas ērģeles atrodas izjauktā stāvoklī un neskan, jo vairākkārt mainījušas savu atrašanās vietu, kā rezultātā piedzīvojušas gan bojājumus, gan detaļu zudumus. Taču ērģeļu restaurācijas speciālisti secinājuši, ka ir saglabājies pietiekams daudzums oriģinālo detaļu, lai varētu notikt instrumenta atjaunošana.Ērģeļu restaurācija plānota vairākos posmos. Par VKKF piešķirtajiem līdzekļiem ir uzsākts ērģeļu izpētes darbs, tiek veikta esošo detaļu sašķirošana un uzskaite, kā arī plauktu izbūve drošai detaļu uzglabāšanai. Pirmā posma darbus plānots pabeigt 2011.gada janvārī.J.F.Šulce 1848.gadā Latvijas teritorijā uzbūvēja divas ērģeles: Reformātu baznīcā Rīgā un Sv.Trīsvienības baznīcā Jelgavā. Līdz mūsdienām, kaut arī izjauktā stāvoklī, ir saglabājies tikai Reformātu baznīcas instruments. No visām viņa vairāk kā 100 būvētajām ērģelēm visā pasaulē saglabājušās ap 20, bet Rīgas instruments reģistru skaita ziņā ir trešais lielākais. Tieši J.F.Šulce bija viens no pirmajiem, kura radītie instrumenti radikāli iezīmēja jauna virziena - tā saucamā romantiskā stila ērģeļu izveidošanos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas