Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Rīdzinieku parādi par mājokli šovasar nav samazinājušies

Vasarā, kad maksājumi par mājokli samazinās, tradicionāli sarūk arī parādu summa, jo iedzīvotāji cenšas atmaksāt kavētos rēķinus, tomēr pašvaldības SIA Rīgas namu pārvaldnieks klientu parādi šīs vasaras laikā tikpat kā nav mainījušies - iedzīvotāji apsaimniekotājam joprojām ir parādā ap 24 miljoniem latu, pastāstīja uzņēmuma pārstāvis Krists Leiškalns.

Leiškalns šo tendenci skaidroja ar faktu, ka šogad iedzīvotājiem tiek piedāvāta iespēja noslēgt mierizlīgumu un parādu atmaksāt pakāpeniski, atbrīvojoties no aprēķinātās soda naudas, tāpēc klienti biežāk izvēlas parādu nomaksāt divu gadu laikā, nevis cenšas to nosegt uzreiz.

Kā ziņots, četru mēnešu laikā vēlmi noslēgt mierizlīgumu izteikuši 6266 no aptuveni 24 000 parādnieku, tomēr Rīgas namu pārvaldnieka klientiem vēl ir divi mēneši laika, lai vienotos par pakāpenisku parādu atmaksu. No 31.decembra uzņēmums pret parādniekiem vērsīsies tiesā.

Leiškalns norādīja, ka tie, kas izvēlas noslēgt mierizlīgumu, maksājumus veic atbilstoši grafikam, taču naudas atgūšana prasa laiku, jo pamatparāda summa jāatmaksā laikā līdz diviem gadiem. Tikai pēc pamatparāda segšanas soda nauda pilnā apjomā tiek dzēsta.

Vidējā summa, par kuru tiek noslēgts mierizlīgums, ir ap 700 latu, taču tās apjoms ir atšķirīgs, un līdz šim lielākā vienošanās noslēgta pat par 5150 latiem. Ja parāda summa pārsniedz 3000 latu, Rīgas namu pārvaldnieks līguma noslēgšanai pieaicina notāru.

"Patlaban gatavojam risinājumu par mainīgo maksājuma apmēru atkarībā no sezonas, lai maksājumi izlīdzinātos un būtu iespēja ziemas mēnešos maksāt mazāk, bet vasarā - lielāku daļu," piebilda Leiškalns. Rīgas namu pārvaldnieka pārstāvis atzina, ka ir grūti prognozēt, kāda situācija būs ziemas mēnešos: "Mūsu pamatklienti ir maksātspējīgi, bet līdzšinējā pieredze liecina, ka parādi pieaug. Siltums lētāks nekļūs, un vienīgā iespēja ir siltināt ēkas, tāpēc tas visdrīzāk veicinās atbalstu ēku energoefektivitātes paaugstināšanai."

Jau ziņots, ka no 1.jūlija līdz 31.decembrim lielākais pašvaldības namu apsaimniekotājs SIA Rīgas namu pārvaldnieks piedāvā noslēgt vienošanos par parāda pamatsummas atmaksu laikā līdz 24 mēnešiem, nemaksājot uzkrāto kavējuma naudu. Lai visos pašvaldības apsaimniekotajos namos būtu vienāda kārtība, šādu iespēju piedāvā arī Rīgas pilsētbūvnieks.

Rīgas namu pārvaldnieka klienti mierizlīgumu var noslēgt klientu apkalpošanas centros, savukārt Rīgas pilsētbūvnieka apsaimniekoto namu iedzīvotājiem jādodas uz uzņēmuma biroju Rīgā, Baznīcas ielā 19/23, ceturtajā stāvā, kur uzņēmuma darbinieki sniegs konsultācijas par to, kā uzrakstīt iesniegumu, sagatavos līgumu, un vēlāk piezvanīs, lai vienotos, kad klients var atnākt un parakstīt vienošanos.

Rīgas namu pārvaldnieks apsaimnieko ap 4300 namu, un uzņēmuma klientu parāda kopējā summa līdz šā gada jūlijam bija sasniegusi 31 miljonu latu, no kuriem septiņi miljoni latu ir aprēķinātā kavējuma nauda. Kopumā uzņēmumam parādā ir aptuveni 64 000 klientu, no kuriem aptuveni 24 000 ir ilgstošie parādnieki. Ilgstošo nemaksātāju parādu vidējā summa ir aptuveni 1500 lati, no kuriem 40-50% ir kavējuma nauda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas