Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rīgas domnieki prasīs skaidrot jauno siltuma tarifu pamatojumu un informēs par atbalstu iedzīvotājiem

Trešdien, 6.oktobrī, plkst.11 sasaukta Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas sēde, kurā deputāti uzklausīs amatpersonu skaidrojumus par jaunajiem siltumenerģijas tarifiem un informēs par plānotajiem atbalsta pasākumiem mazturīgajiem iedzīvotājiem tarifu pieauguma kompensēšanai, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes projektu koordinators Mārtiņš Vilemsons.

"Energoresursu cenu un līdz ar to arī iedzīvotāju rēķinu pieaugums vērojams visā Latvijā un arī starptautiski. Rīgai jādod skaidrs signāls, ka sociālā drošība ir mūsu prioritāte - arī tad, ja tas radīs papildu izmaksas. Tāpat sagaidām, ka tarifu kāpuma negatīvo seku mazināšana ir arī atbildīgo uzņēmumu un institūciju prioritāte. Tāpēc sasaukta šī sēde ar visām iesaistītajām pusēm, lai kopā uzklausītu skaidrojumus," uzsvēra Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis (PP).

Rīgas domes Klimatneitralitātes darba grupas vadītāja Selīna Vancāne (PP) atzina, ka apkures tarifs būtiski ietekmē iedzīvotāju ikmēneša maksājumus par mājokli, tāpēc ir jārod iespējas, kā šo situāciju risināt gan tūlītēji - sniedzot atbalstu iedzīvotājiem, gan arī mazināt ietekmes ilgtermiņā.

"Svarīgi ir ne tikai cīnīties ar sekām, bet novērst cēloņus - zemu ēku energoefektivitāti, kas rada neadekvāti lielu energoresursu patēriņu, kā arī mazināt gāzes lomu siltumapgādē. Tas ne tikai mazinātu izmaksas, bet arī ļautu vienlaikus uzlabot vides kvalitāti," sacīja Vancāne.

Uz sēdi plānots aicināt AS Rīgas siltums, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas, SIA Rīgas namu pārvaldnieks, Rīgas domes Labklājības departamenta un Rīgas enerģētikas aģentūras pārstāvjus.

Deputāti aicinās atbildīgās institūcijas skaidrot tarifu pieauguma ietekmi un pamatojumu, kā arī līdz šim paveikto, lai mazinātu negatīvās sekas iedzīvotājiem. Tāpat tiks informēts par plānotajiem risinājumiem un diskutēts par papildu veicamajiem darbiem, lai mazinātu tarifu pieauguma ietekmi uz sociāli neaizsargātākajām sabiedrības grupām. Deputāti arī spriedīs par vidēja un ilgtermiņa energoefektivitātes, energotaupības un enerģētikas jomas pasākumiem rēķinu mazināšanai.

Kā vēstīts, no 1.novembra Rīgā siltumenerģijas tarifs paredzēts 66,76 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 16% vairāk nekā līdz šim.

Šādu tarifa piedāvājumu AS Rīgas siltums iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK).

Tarifa palielinājums ir saistīts ar pirktās siltumenerģijas cenu palielinājumu.

Regulatoram iesniegtajā tarifu projektā siltumenerģijas ražošanas tarifa pieaugums paredzēts par 20%, pārvades un sadales tarifa pieaugums - par 8%, tirdzniecības tarifs nemainīsies, bet gala tarifa pieaugums plānots par 16%.

Kā ziņots, no 1.septembra siltumenerģijas tarifs Rīgā jau pieauga par 26,6%, un bija 57,31 eiro par MWh.

Siltumenerģijas ražotājiem ražošanas izmaksas šoruden palielinās dabasgāzes cenas pieauguma dēļ.

Rīgas siltums ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. Tas veic siltumenerģijas ražošanu, pārvadi un realizāciju, kā arī nodrošina siltumenerģijas lietotāju ēku iekšējās siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi. No uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas 77% tiek izmantota dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Siltumtīklu kopējais garums ir apmēram 825 kilometri, no kuriem 85% ir uzņēmuma īpašumā.

Kompānijas kapitālā 49% pieder Rīgas domei, 48,99% - Latvijas valstij, 2% - SIA Enerģijas risinājumi. RIX, bet AS Latvenergo pieder 0,005% akciju.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas