Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Pārpircēji Rīgā iegādāto preci jau krietni dārgāk tirgo Igaunijā, nereti melojot par preces izcelsmi un apgalvojot, ka tā bioloģiski audzēta Igaunijā

Rīgas Nakts tirgus – "zelta ādere" negodīgiem pārpircējiem no Igaunijas

Latvijas vārds ierauts Tallinas, Pērnavas un Tartu tirgu skandālā, kas šonedēļ kaimiņvalstī pacelts pat līdz valdības līmenim. Igauņi, dzenot pēdas tirgos nopērkamo zemeņu aizdomīgajai izcelsmei, atklājuši pārpirkšanas shēmu ar daudz plašāku pārtikas produktu klāstu. Ogas, dārzeņi un sēnes vairumā tiek uzpirktas Rīgas Nakts tirgū, bet tālāk ar daudz augstāku cenu tirgos Igaunijā tiek pārdotas kā izaudzētas igauņu zemnieku saimniecībās, vēsta LNT.

Igaunijā tā sauktais zemeņu skandāls sākās pēc tam, kad dažādās vietās nopirktajās zemenēs laboratoriskie izmeklējumi uzrādīja pesticīdu atliekas virs atļautās normas. Konkrēto zemnieku saimniecību augsnēs problēmas netika atklātas, tāpēc radās aizdomas, ka tirgotāji Igaunijā pašmāju zemenes ir sajaukuši ar ievestajām. Ātri vien noskaidrojās – dažādas, tostarp neskaidras izcelsmes zemenes igauņi iepērk Rīgā, Nakts tirgū, kur savukārt prece tiek ievesta arī no Lietuvas, Polijas un citām valstīm.

Igauņu uzpircēji Rīgā, Nakts tirgū, zemenes iepērk vidēji par 2,5 vai 3 eiro kilogramā, taču tirgos Igaunijā pārdod par 5 vai 6 eiro kilogramā. Turklāt Rīgā vairumā uzpirktās zemenes uzpircēji pārdod Tallinā, Pērnavā un Tartu, krāpjoties par to izcelsmi. Uz cenu zīmēm tiek apgalvots, ka ogas ir audzētas Igaunijā, nevis ievestas no Latvijas.

Situācija kaimiņos radījusi pamatīgu uzticības krīzi produktu izcelsmei. Cits pēc cita šonedēļ Rīgas Nakts tirgū ieradās igauņu žurnālisti. Viņi centās  fiksēt pierādījumus, izsekojot konkrētus transportlīdzekļus no Rīgas līdz izkraušanas un pārdošanas vietām Igaunijā. Un laikraksta Õhtuleht žurnālisti šonedēļ atklājuši, ka Nakts tirgū igauņi lielos vairumos uzpērk arī kartupeļus, ziedkāpostus, sīpolus, pupas, zirņus, salātus, gailenes.

"Tie apjomi ir milzīgi. Tās nav tikai zemenes, tas ir kas vairāk. Ir ļoti liela varbūtība, ka dārzeņi, ko pērkam tirgos Igaunijā patiesībā nemaz nav audzēti Igaunijā," telekanālam LNT skaidroja Õhtuleht žurnālists Martins Ahvens. "Igauņiem ir ļoti svarīga izcelsme, sevišķi tad, ja tirgū saka, ka produkts ir bioloģiski audzēts Igaunijā. Par to esam gatavi maksāt vairāk, bet tagad šie meli par izcelsmi atklāj pamatīgu problēmu."

Arī LNT šonedēļ trīs naktis pēc kārtas Nakts tirgū pēc plkst. 22, kad sākas tirgošanās ar lielajiem apjomiem, novēroja vairākus kravas busiņus ar Igaunijas numura zīmēm. Viens no LNT uzrunātajiem produktu pārdevējiem no Latvijas, kas vēlējās palikt anonīms, skaidroja: "Kad viņi ņem lielos apjomus, piemēram, pusotru tonnu, tad uz simts kilogramiem var iegūt simts eiro peļņu. Tātad var tūkstoti eiro nopelnīt par kravu."

Igauņu uzpircēji Rīgas Nakts tirgū esot katru dienu, tā LNT savukārt sacīja dārzeņu audzētājs no Zemgales. Viņa saimniecība iepriekš igauņu uzpircējiem pārdeva sīpolus, tagad ziedkāpostus.

"Tās ir vismaz piecas kastes ziedkāpostu un vēl kādi 300 kilogrami kartupeļu, ko viņi uzpērk pa nakti. Igauņi te brauc katru vakaru. Tās ir kādas piecas, sešas vai septiņas kompānijas, kas brauc un krauj savas mašīnas pilnas. Tā cena, par kuru mēs tirgojam ziedkāpostus igauņiem, ir 1,8 eiro, bet Igaunijā tos tirgo par 3,5 eiro," sacīja zemnieks Reinis. "Vēl viena liela daļa Latvijā izaudzētās produkcijas tiek vesta ne tikai uz Igauniju, bet arī uz Somiju." Daļa igauņu ogas un dārzeņus arī braucot iepirkt pa tiešo no Latvijas zemnieku saimniecībām.

Motivāciju braukt uz Latviju pēc produktiem rāda cenu atšķirība. Gailenes, kuras arī iepērk Latvijā, Igaunijā tirgo par 10 eiro, kamēr Latvijā 3 eiro kilogramā. Kartupeļi kaimiņos maksā 1,5 eiro, Latvijā – sākot no 0,4 eiro. Sīpoli tirgū Igaunijā maksā 6 eiro kilogramā, Latvijā sākot no 80 centiem.

Latvijas zemnieki telekanālam LNT pauž prieku, ka no viņiem preci pērk un novērtē tās augsto kvalitāti, taču neesot atbildīgi, kādu izcelsmi uzpircēji tālāk norāda tirgos Igaunijā. Taču līdzko igauņi uzzinājuši par negodīgo pārpircēju shēmu, skandāls kaimiņos pacelts līdz valdības līmenim, kas solījusi pastiprināt kontroli tirgos.

Top komentāri

reptilis
r
Kaķim jāsmejās:)))....tirdzniecības pamats - pērc lētāk un pārdod dārgāk! Igauņi ļoti ""aizmirsuši""savus somu alko tūristus:)))....a ,ja grib būt droši par izcelsmi ,tad lai brauc pie zemnieka un no lauka saplūc:)))
trusis nejaukais
t
Eiropas savieniibas atveertaa tirgus rezultaats - vieteejais razhotaajs tiek apkraapts. Kas to taa galu galaa ieguust? Spekulanti. Visos liimenjos spekulanti, tikai ne cilveeki kas dara darbu.
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Kā atšķirt "godīgu" pārpircēju no "negodīga"? Vai tad bizness nesastāv no nemitīgas pār-pirkšanas? Vai tad piens veikalā nav "pārpirkts"?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas