Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Tūristi uz Rīgu mazāk brauc ballēties

Dārzs, krusteja un ērģeles Rīgas Domā, Jūgendstila muzejs, Spīķeri, koka kuģīši pilsētas kanālā — jauni piedāvājumi ārvalstu viesiem tūrisma sezonā būs, taču grūti paredzēt, vai būs paši viesi. Nozares pārstāvji plāno, ka uz Rīgu pamatā brauks tūristi, kas vēlas iepazīt pilsētas kultūru, arhitektūru un vēsturi, bet mazāk tie, kas grib atzīmēt drauga kāzas vai kā citādi uzdzīvot. "Ballīšu skaits ir samazinājies. Acīmredzot Rīga ir kļuvusi pārāk dārga šai ceļotāju grupai," atzīmē Rīgas Tūrisma koordinācijas un informācijas centra direktore Sandra Inkēna.

Ballīšu dalībnieki migrē


Tūrisma sezona sākusies. Tūrisma centrā Rātsnamā pēc dažāda veida informācijas šomēnes vēršas ap 400 interesentiem dienā, kas ir četrreiz vairāk nekā martā. Pārsvarā tie ir tūristi no Vācijas, Dānijas, bet ir arī no Eiropas dienvidu zemēm Spānijas, Itālijas un Francijas. "Ceļošanu daudziem rosinājušas aviokompāniju akcijas," atzīmē S.Inkēna.

Aptaujas rāda, ka ārvalstu viesi vēlas iepazīties ar pilsētas vēsturi, arhitektūru un pazīstamākajām vietām. Pēdējos gados par vienu no apmeklētākajiem objektiem kļuvis Rīgas Centrāltirgus, jo ceļotāji vēlas redzēt arī kaut ko eksotisku, neparastu un iepirkties. "Daudzos ceļvežos tas ir minēts kā viens no obligāti apskatāmiem objektiem. Tūrisma firmas tur piedāvā tūrisma produktus, degustācijas," stāsta Tūrisma attīstības valsts aģentūras direktors Uldis Vītoliņš.

Jau pērn, un domājams, ka tendence turpināsies arī šogad, arvien mazāk viesu brauc uz Rīgu, lai rīkotu ballītes. Visvairāk šajā ziņā izcēlās britu tūristi. U.Vītoliņš intereses zudumam redz vairākus iemeslus — esam kļuvuši dārgāki, sabiedrība ir neviesmīlīga pret viņiem un ballīšu dalībniekiem vispār ir tendence migrēt — divus trīs gadus tie uzturas vienā vietā, tad aiziet uz citurieni. Tomēr Rīgas pašvaldības policijas statistika liecina, ka ārzemnieku vēlme izklaidēties nav pilnīgi apsīkusi. Līdz aprīļa vidum 17 personas sodītas par atrašanos sabiedriskā vietā ar atvērtu alkoholiskā dzēriena iepakojumu, 22 — par spļaušanu, atkritumu izmešanu un dabisko vajadzību kārtošanu tam neparedzētās vietās, astoņi protokoli ir par alkoholisko dzērienu lietošanu vai atrašanos reibuma stāvoklī sabiedriskās vietās. Jāatzīmē, ka pērn visa gada laikā tika fiksēts 561 pārkāpums.

Pieaugumu neprognozē

Lai gan jau pērn Eiropā cilvēki ceļoja un tērēja mazāk, Rīgā ārvalstu viesu skaits, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, palielinājies par 7%. Vislielākā tūristu plūsma bija no Zviedrijas, Krievijas, Vācijas, Somijas un Lielbritānijas, vairāk ieradās no Itālijas un Spānijas. "Šogad par tūristu skaita pieaugumu mēs nevaram runāt, varbūt izdosies to saglabāt iepriekšējā gada līmenī," pesimistiski noskaņota ir Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste. Situāciju apgrūtina arī valdības lēmums palielināt PVN likmi — daudzi nozares pārstāvji plāno aiziet no biznesa. Viņa gan norāda, ka rezervācijas viesnīcās notiek: "Ir viesnīcas, kas saka — ja piepildīsies tas, kas plānots, būs labi." Salīdzinoši lielāks pieprasījums būs pēc lētākām viesnīcām un hosteļiem.

Vasaras kafejnīcas Doma laukumā 13 krēsli vadītājs Gunārs Kaņepājs cer, ka sezona nebūs sliktāka par iepriekšējām. Viņš plāno klientus piesaistīt ar mazākām cenām, piemēram, puslitra alus kauss 2,5 latu vietā maksās latu. Tam vajadzētu sekmēt vietējās publikas parādīšanos, kas "jau sen ir pazudusi no Vecrīgas".

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka vairāk nekā 50% ceļotāju ar "apmierinoši" vai "slikti" novērtējuši preču cenas un kvalitātes atbilstību, īpaši sabiedriskās ēdināšanas vietās. Visvairāk ceļotājus Rīgā neapmierina taksometru pakalpojumu zemā kvalitāte un nesamērīgi augstās cenas.

S.Inkēna norāda, ka tūristiem šosezon iecerēti vairāki jauni piedāvājumi. Rīgas Domā pēc baznīcas, dārza un krustejas apskates katru dienu plkst.12 tūristi varēs pārliecināties par Doma akustiku, noklausoties populāras ērģeļmūzikas koncertu. Par interesantu tūrisma objektu veidojas arī Spīķeri ar renovētām ēkām, Leļļu mākslas muzeju, kultūras un mākslas pasākumiem. Tūristiem būs iespēja ceļojot ar koka kuģīšiem pa kanālu cauri Rīgas centram. Viesus uz kuģīšiem plānots nogādāt ar jauniem velotakšiem, kas aprīkoti ar elektromotoru un spēj sasniegt 25 km/h. Ar plānotajām aktivitātēm varēs iepazīties jau šosestdien, kad notiks sezonas atklāšana. Sīkāka informācija par pasākumiem www.rigatourism.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas