Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Vairāku namu apsaimniekotāji apkures sezonai gatavojas, pieprasot avansu par siltumu

Vairāki namu apsaimniekošanas uzņēmumi jau brīdinājuši klientus, ka apkures sezonas sākšanai nepietiek līdzekļu iedzīvotāju parādu dēļ, tāpēc iekasēs priekšapmaksu. Metodes, kā tas notiek, atšķiras - Ķengaragā saimniekojošā SIA Modulis 1 pie rēķiniem piespraudusi lapiņas, kurās informē par priekšapmaksas iekasēšanu augustā un septembrī, savukārt SIA Hausmaster jau jūlijā izsūtītajos rēķinos iekļāvusi priekšapmaksu, klāt pievienotajā vēstulē gan apgalvojot, ka maksājums ir brīvprātīgs.

Par SIA Modulis 1 rīcību, prasot priekšapmaksu, Diena rakstīja jau 2011. gadā, toreiz summa bija iekļauta rēķinā bez brīdinājuma un solīts summu atvilkt no rēķina nākamā gada aprīlī, tomēr apsaimniekotājs ar iedzīvotājiem norēķinājās jau ziemā. Tagad Modulis 1 izsūtījis zīmītes ar iespaidīgām pareizrakstības kļūdām, norādot: "Uz doto brīdi, Jūsu mājas siltummezgls ir noplombēts ar AS Rīgas Siltums pārstāvjiem", tāpēc augustā un septembrī būs aprēķināts avansa maksājums, kuru atdos novembrī un decembrī. Taču, līdzīgi kā pirms diviem gadiem, vēstulē nav norādīts, ka maksājums ir brīvprātīgs. Mājai, kuras iedzīvotājiem brīdinājums izsūtīts, kopējais parāds ir 2751 lats. Toties SIA Hausmaster klientiem pie rēķina piespraustajā lapā ar virsrakstu "Svarīgs paziņojums" teikts, ka uzņēmums piedāvā veikt brīvprātīgus avansa maksājumus, taču jau 1. jūlija rēķinā iekļauta summa Ls 0,40 par kvadrātmetru un redzamas pagaidām tukšas ailītes "apkures avansa uzkrājums", "nesamaksātais apkures avanss" un "apkures avansa parāds". Pavadvēstulē apsaimniekotājs aicina iedzīvotājus samazināt mājas kopējo parādu un veikt avansa maksājumu. Hausmaster arī brīdina, ka pret ļaunprātīgajiem nemaksātājiem īstenos "stingru maksājumu politiku" - izsūtīs parādnieku sarakstu visiem mājas iedzīvotājiem un izvietos to pie ziņojumu dēļa, līgumsodu aprēķinās no 1. parāda dienas, sūtīs īsziņas mobilajā telefonā, pārtrauks komunālo pakalpojumu piegādi, izmantojot visas tehniskās iespējas, un sāks tiesvedības procesus par maza un liela apmēra prasībām.

Klientiem, kas būs iemaksājuši avansu, to sola atrēķināt no aprīļa un maija rēķiniem, bet ir tiesības prasīt, lai summu no rēķina atvelk jau agrāk, Dienai skaidroja Hausmaster sabiedrisko attiecību konsultante Dagnija Dižbite. «Avanss ir brīvprātīgs maksājums. Tas ir viens no veidiem, kā mājas var risināt parādnieku problēmu. Par neveiktu apkures avansa maksājumu soda nauda netiek aprēķināta,» viņa norādīja un piebilda, ka avansa maksājumus iepriekšējos gados izvēlējušies 76% klientu. Šādu sistēmu Hausmaster izmanto jau trešo gadu, taču šogad divas mājas no tās atteikušās - vienā iedzīvotāji nobalsojuši par atsevišķām iemaksām bezcerīgo parādu dzēšanai, bet otra naudas plūsmas stabilizācijai nolēma izmantot uzkrājuma fondu. Hausmaster apsaimnieko aptuveni 150 māju.

Rīdzinieku parāds par siltumu, kas patlaban ir 11 miljoni latu, absolūtajos skaitļos ir lielāks nekā pērn, taču kopumā nomaksas disciplīna ir līdzīga - vienkārši pagājušās sezonas rēķini ir salīdzinoši lielāki, jo ziema bija bargāka nekā pirms gada, stāsta Rīgas siltuma pārstāve Linda Rence. Vasara tradicionāli ir tas laiks, kad iedzīvotāji cenšas samaksāt parādus par siltumu, jo to ir vieglāk izdarīt. Taču Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ģirts Beikmanis brīdina, ka pēdējā laikā parādi gan īpaši nekrītas.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas Dienā!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas