Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Vakar vētras laikā Rīgā cietuši pieci cilvēki

Vakar vētras laikā Rīgā cietuši un traumas guvuši pieci cilvēki, aģentūru LETA informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD).

Kā pastāstīja NMPD pārstāve Laura Bundule, par cietušajiem tika ziņots tikai no Rīgas. Viens cietušais bijis 50 gadus vecs vīrietis, kuru uz ielas traumējis krītošs koks. Viņš ar galvas smadzeņu satricinājumu nogādāts slimnīcā.

Vēl četri cietušie bijuši Andrejsalā - viens desmitgadīgs zēns un trīs pieauguši vīrieši. Viņi vētras laikā centušies patverties divstāvīgos konteineros, taču viens no tiem gāzies. Līdz ar to viens cietušais ir guvis smadzeņu satricinājumu, pārējie kāju traumas - lūzumus, sasitumus, brūces.

Pēc vakardienas Rīgā piedzīvotā spēcīgā vēja šodien visu dienu no dažādām Rīgas vietām tiek saņemti ziņojumi par kokiem nodarītiem vēja postījumiem, aģentūrai LETA stāstīja "Rīgas dārzi un parki" pārstāvis Andris Gremze.

Šodien darāmā pēc vakardienas postošā vēja pilsētā ir daudz un, neskatoties uz to, ka patlaban strādā kopumā septiņas brigādes, visticamāk, ka šodien visi sakopšanas darbi vēl netiks pabeigti.

Līdz pēcpusdienai Gremze bija saņēmis 140 adreses, uz kurām ir jādodas likvidēt spēcīgā vēja atstātos postījumus, taču ziņas par postījumiem turpina pienākt gan no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, gan no iedzīvotājiem, gan arī no izpilddirekcijām, slimnīcām un citām iestādēm.

"Vakardienas vētra postījumus pilsētā ir nodarījusi. "Rīgas dārzi un parki" vētras nodarītos postījumus likvidē visā Rīgā, un patlaban tendence ir tāda, ka vairāk postījumi nodarīti Kurzemes rajonā, taču tas viss vēl var mainīties, jo ziņojumi aizvien turpina pienākt," sacīja Gremze.

Vakardienas vētra Rīgā nav saudzējusi no koku zarus, ne arī pašus kokus, kas no zemes izrauti ar visām saknēm. Gremze zināja stāstīt, ka izteikti daudzi izlauzti koki ar saknēm ir tieši parkos. Piemēram, Nordeķu parkā spēcīgais vējš ar visām saknēm izrāvis ārā raženu bērzu, kuram līdz šim nebija nekādas vainas.

"Pats galvenais, ka neviens cilvēks nav cietis. Ir cietušas sētas, balkoni, automašīnas un māju jumti. Visvairāk laika prasa tieši lielu nolūzušu zaru savākšana, kas piemēram, ir kaut kā neveiksmīgi uzkrituši uz balkona," skaidroja "Rīgas dārzu un parku" pārstāvis, piebilstot, ka visvieglāk ir sazāģēt vienkārši nokritušus kokus.

Būtiski, ka operatīvi ir novākti kritušie koki un zari, kas netraucē sabiedriskā transporta kustību, kā arī ir atbrīvotas ielas, tādēļ tagad darbi turpinās māju pagalmos un parkos, kā arī citviet, kur nepieciešams parūpēties par spēcīgā vēja atstātajiem postījumiem.

Gremze informēja, ka no nokritušajiem koku zariem radusies šķelda tiks nogādāta atpakaļ parkos, savukārt koksne aizies kā kurināmais katlumājām.

Rīgas pilsētas Būvvaldes Apstādījumu inspekcija atgādina, ka, nozāģējot koku, kas vētras laikā daļēji vai pilnībā ir nolūzis, par notikušo nepieciešams informēt Apstādījumu inspekciju, rakstot iesniegumu un klāt pievienojot situācijas fotofiksāciju, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Rīgas pilsētas Būvvaldes pārstāve Kristīne Pētersone.

Gadījumos, kad koks nolūzis Rīgas pašvaldībai piekrītošajā teritorijā, koku novākšanu no pilsētas īpašumā esošās teritorijas organizē pašvaldības aģentūra "Rīgas dārzi un parki". Iedzīvotāji aicināti ziņot par šādiem gadījumiem attiecīgā rajona izpilddirekcijai, bet avārijas situācijas gadījumā, kad koka novākšana ir neatliekama, nepieciešams zvanīt "Rīgas dārzu un parku" atbildīgajām personām, informēja Pētersone.

Gadījumos, kad koks nolūzis uz privātās teritorijas robežās, ja ir avārijas situācija un koka novākšana ir neatliekama, koku var nocirst bez atļaujas saņemšanas, tomēr ne vēlāk kā piecu darba dienu laikā zemes īpašniekam rakstveidā jāinformē Būvvalde par notikušo, iesniegumam pievienojot dokumentu, kas apliecina, ka koks pirms nociršanas bijis avārijas stāvoklī, piemēram, fotofiksācija pirms koka nociršanas vai avārijas dienesta rakstveida apliecinājums par avārijas stāvoklī esošu koku, skaidroja Pētersone.

Viņa piebilda, ka, saņemot iesniegumu par lūzušu koku, Apstādījumu inspekcijas inspektors apsekos situāciju dabā un noformēs apstādījumu apskates aktu. Šāda dokumentu noformēšana nepieciešama, lai situācija dabā atbilstu, tam kas atzīmēts zemes gabala topogrāfiskajā kartē un zemes gabala īpašniekam nākotnē nebūtu jāmaksā zaudējuma atlīdzība par patvaļīgu koka nociršanu.

"Gadījumos, kad ir nolūzis koka zars, atļauja zaru novākšanai nav nepieciešama. Tāpat būtu jāizvērtē koka stāvoklis ilgtermiņā. Zemes īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam rekomendējam sazināties ar profesionāliem koku kopējiem konsultācijas saņemšanai," sacīja Pētersone.

Par vētras laikā nolūzušajiem kokiem zemes īpašniekiem vai tiesiskajiem valdītājiem zaudējumu atlīdzību par dabas daudzveidības samazināšanu netiek aprēķināta, uzsvēra Pētersone.

Jau ziņots, ka vakar daudzviet bija novērojamas spēcīgas lietusgāzes, kuras pavadīja arī spēcīgs vējš, kas Rīgā un Dobelē sasniedza vētras spēku. Spēcīgākais vējš bijis Rīgā, kur tas sasniedzis 22 metrus sekundē (m/s), savukārt Dobelē vēja ātrums bija 20 m/s, Skrīveros - 16 m/s, bet Skultē - 12 m/s.

Vairāk nekā puse no ierastās mēneša normas vakar lietusgāžu laikā nolijusi Skultē, Dobelē un Rīgā. Visvairāk lietus lijis Skultē, kur nokrišņu daudzums bijis 54 milimetri (mm), bet mēneša norma ir 79 mm. Rīgā vakar nolija 48 mm, bet mēneša norma ir 80 mm, savukārt Dobelē nolija 45 mm, bet norma ir 73 mm.

Spēcīgi lijis arī Skrīveros, kur nolijis 21 mm, bet mēneša norma ir 86 mm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas