Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

VARAM: Ušakova puteņa biļete ir pretrunā ar Ministru kabineta noteikumiem

Rīgas domes vadības rīcība, grozot saistošos noteikumus par sabiedriskā transporta lietošanu un ļaujot sniegputeņa laikā to bez maksas izmantot autovadītājiem, ir pretrunā ar Ministru kabineta noteikumiem, secinājusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Kā informēja VARAM Sabiedrisko attiecību daļā, ministrija uzskata, ka Rīgas domes piemērotā kārtība, kas nosaka, ka īpašos apstākļos Rīgas pilsētas pašvaldība var paredzēt īslaicīgus izņēmumus no pašlaik spēkā esošā regulējuma par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu, pēc būtības nozīmē iespēju īpašos gadījumos braukt bez biļetes vai cita braukšanas tiesības apliecinoša dokumenta. Šāda kārtība esot pretrunā ar Ministru kabineta regulējumu, kas noteic, ka pasažiera braukšanas tiesības sabiedriskajā transportlīdzeklī apliecina biļete.

Ministrijas eksperti secinājuši, ka Rīgas domes saistošo noteikumu grozījumu mērķis ir noteikt atvieglojumus noteiktām pasažieru kategorijām, un šādas tiesības pašvaldībai ir. Vienlaicīgi pašvaldībai no sava budžeta pasažieru pārvadātājam ir jāsedz zaudējumi, kas radušies saistībā ar šo pasažieru grupu pārvadāšanu.

Vēstulē Rīgas domei VARAM norāda, ka šajā gadījumā noteiktās pasažieru kategorijas ir konkrēti nosakāmas Rīgas domes saistošajos noteikumos par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā. Tāpēc VARAM ir lūgusi domi pārskatīt saistošos noteikumus un nodrošināt to atbilstību normatīvo aktu prasībām, izdarot nepieciešamos grozījumus.

Vienlaicīgi ministrija lūgusi Rīgas domi sniegt paskaidrojumus par lietderības apsvērumiem un aprēķiniem par līdzekļiem, kas nepieciešami papildu braukšanas maksas atvieglojumu noteikšanai, jo saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām" domes lēmumiem, kuru izpilde ir saistīta ar izdevumiem, jābūt nodrošinātiem ar pašvaldības materiālu un finanšu resursiem.

Jau ziņots, ka Rīgas dome pagājušā gada beigās nolēma grozīt pašvaldības saistošos noteikumus un līgumu ar pašvaldības SIA Rīgas satiksme, paredzot, ka "īpašos apstākļos" Rīgas pilsētas izpilddirektors varēs noteikt izmaiņas sabiedriskā transporta izmantošanas kārtībā, tostarp īslaicīgi atcelt braukšanas maksu.

Turpmāk "īpašos apstākļos", piemēram, masu pasākumos, plūdos, stiprā putenī un citos nelabvēlīgos laika apstākļos vai avārijas situācijā Rīgas pilsētas izpilddirektors varēs dot rīkojumu īslaicīgi veikt izmaiņas kārtībā, kādā pasažieri var izmantot pilsētas sabiedrisko transportu, tostarp izpilddirektoram būs tiesības noteikt, ka sabiedrisko transportu iedzīvotāji var izmantot bez maksas.

Par pamatu grozījumiem saistošajos noteikumos ir Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) iniciatīva stipra puteņa laikā atļaut autovadītājiem, uzrādot mašīnas tehnisko pasi, sabiedrisko transportu izmantot bez maksas, lai tādējādi mazinātu satiksmes intensitāti pilsētā un atvieglotu ielu tīrīšanu. Noteikumu grozījumos gan nav precizēts, ka bezmaksas braukšana "īpašos apstākļos" būs attiecināma tikai uz autovadītājiem stipras snigšanas laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas