Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Velsas policisti ierosina Rīgā stingrāk uzraudzīt izklaides vietas

Velsas galvaspilsētas Kārdifas policijas pārvaldes pārstāvji, viesojoties Latvijā, ierosina arī Rīgā pārņemt viņu pieredzi izklaides vietu un ar to saistītās noziedzības uzraudzībā. Pirmdien Lielbritānijas vēstniecībā notika diskusija, kurā par šo sistēmu un divu dienu pieredzi, vērojot policijas darbu Rīgā, izteicās Kārdifas galvenās policijas pārvaldes pārstāvji Stīvens Murejs (Stephen Murray) un Trevors Džounss (Trevor Jones).

Viņi pastāstīja, ka viņu pilsētā darbojas tā saucamā luksofora signālu sistēma izklaides vietu uzraudzībā, ar kuru, ik mēnesi analizējot ar alkohola lietošanu saistītos noziegumus un nekārtības, izklaides vietām tiek piešķirti soda punkti. Savukārt par šo iestāžu līdzdarbošanos noziegumu novēršanā pienākas pozitīvie punkti, informēja Džounss.

Atkarībā no sešu mēnešu laikā iegūtā soda punktu skaita Kārdifas policijas pārvalde izklaides vietas iedala sarkanajā, oranžajā un zaļajā sarakstā. Sarkanajā listē iedalītās izklaides vietas uzrauga policijas amatpersona, kas sadarbībā ar izklaides vietas vadību saskaņo rīcības plānu noziegumu skaita samazināšanai.

Noziegumu skaitam šādā izklaides vietā nemazinoties, tai tiek atņemta alkohola tirdzniecības licence. Līdz ar to izklaides vietas vadība vienmēr ir ieinteresēta sadarboties ar policiju.

"Veicot izmaiņas likumos, šādu sistēmu varētu ieviest arī Rīgā, kur problēmas kopumā ir līdzīgas," atzina Murejs.

Krogi un citas izklaides vietas Kārdifā saņem soda punktus par pārkāpumiem, kas saistīti ar to apmeklētāju arestu par uzbrukumu ar ieroci, narkotiku izplatīšanu izklaides vietā, mediķu vai policistu apdraudējumu, kautiņu publiskā vietā, rasistisku aizskaršanu un citiem ar alkohola lietošanu saistītiem incidentiem.

Savukārt pozitīvos punktus izklaides vietas var saņemt, jau pirms policijas ierašanās aizturot vardarbīgus apmeklētājus, narkotirgoņus, liedzot ieeju izklaides vietā pārāk iedzērušiem ļaudīm un citiem ālēties gribētājiem.

Lai mazinātu noziedzību sarkanajā sarakstā iekļautos objektos, Kārdifas policija ar izklaides vietas vadību izstrādā pasākumus pārkāpumu novēršanai, samazinot tās apmeklētāju skaitu, ieviešot apmeklētāju pārmeklēšanu un uzlabojot videonovērošanas sistēmu.

Murejs, stāstot par savu pieredzi Rīgā, informēja, ka piektdienas un sestdienas vakarā devies reidos Rīgā kopā ar Valsts policiju un Rīgas pašvaldības policiju, un atzinīgi novērtēja Latvijas galvaspilsētas likumsargu un videonovērošanas sistēmas darbu. Viņam iznācis novērot, ka kāda izklaides vieta tūristiem no Šveices par trim pasūtītajiem aliem prasījusi samaksāt 136 latus, savukārt kāda ekskluzīva viskija pudele šajā izklaides vietā maksājusi 5000 latu.

"Ja tas nav aizliegts, tad noteikti nenorāda uz Rīgu kā tūrismam draudzīgu pilsētu," uzsvēra Murejs. Viņš arī atzina, ka viņam gadījies vērot, kā mēdz ciest iereibušu tūristu visiecienītākais objekts - Brīvības piemineklis. Tā skatu laukumā četri lietuviešu tūristi pieķerti lietojam alkoholu.

Velsiešu policisti, vērtējot savus novērojumus un Latvijas kolēģu stāstīto, aicina Rīgu un ārvalstu vēstniecības strādāt pie Latvijas un tās galvaspilsētas tēla uzlabošanas, lai to neidentificētu ar vietu vecpuišu ballīšu un vērienīgas alkohola lietošanas rīkošanai, bet gan kā vienu no skaistākajām vietām Eiropā. Savukārt, lai vairotu policijas prestižu, viņi aicina uzlabot svešvalodu prasmes.

Kārdifas policistu vizīti organizē un apmaksā Lielbritānijas vēstniecība Latvijā, tā organizēta sadarbībā ar Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldi un Rīgas pašvaldības policiju.

Iepriekš vairākkārt vēstīts, ka Rīgā, īpaši tūrisma sezonas laikā, regulāri tiek aizturēti iereibuši tūristi, visbiežāk no Lielbritānijas. Lielākoties viņi sodīti par atrašanos publiskā vietā ar atvērtu alkohola iepakojumu vai stiprā reibumā, lamāšanos vai uzmākšanos citiem cilvēkiem, par dabisko vajadzību kārtošanu pie Brīvības pieminekļa. Pagājušajā vasarā kāds tūrists arī aizturēts par pašvaldības policijas darbinieka piekaušanu.

Latvijā vairākās izklaides vietās cietuši arī ārzemnieki, kuri bieži tiek apkrāpti. Tāpat reģistrēti gadījumi, ka no ārzemnieka konta izņemta nauda vai ar viņiem draudēts izrēķināties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notikusi pāreja uz ziemas laiku

Aizvadītajā naktī Latvijā ir notikusi pāreja no vasaras uz ziemas laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas