Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Vienas tirgotavas vietas noma Saktas ziedu tirgū maksā 300 līdz 600 latus

Kopš Saktas ziedu tirgus paviljonu nodošanas ekspluatācijā 2011.gada 11.novembrī nomas rēķini izsniegti 82 000 latu apmērā, neskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), portālu Diena.lv informēja SIA_ Rīgas nami _pārstāve Terēze Luksa-Sigate.

Vienas tirdzniecības vietas nomas maksa ilggadējiem tirgotājiem mēnesī ir 260 latu ar PVN. Šobrīd tie ir 18 nomnieki, kuriem vēsturiski bija tirdzniecības vietu līgumi ar SIA Rīgas meži daļu Rīgas dārzi un parki un kuri tika nodoti SIA Rīgas nami kopā ar parka teritorijas zemesgabalu.

Saktas ziedu tirgus paviljonos ir 30 tirdzniecības vietas un šobrīd tās visas ir aizņemtas. 12 tirdzniecības vietas izsolītas pēc rekonstrukcijas – jaunie īrnieki vidēji par tām maksā 300 līdz 600 latus mēnesī, pastāstīja T. Luksa-Sigate.

Saktas ziedu tirgus paviljoni tika būvēti par SIA Rīgas nami līdzekļiem. Paviljonu būvniecības, aprīkošanas un parka teritorijas labiekārtošanas izmaksas ir 736 524 lati, neskaitot PVN. Visas investīcijas, saskaņā ar biznesa plānu, uzņēmums plāno atgūt septiņos gados.

Db.lv iepriekš vēstījis, ka salīdzinājumā ar vairākām pērn Latvijā uzceltām vai renovētām izcilām ēkām ar rekordlielām būvniecības izmaksām īpaši izcēlušies Saktas puķu tirgus stiklotie paviljoni. To celtniecība izmaksājusi 2890 Ls/m2, kamēr Rīgas biržas restaurācija - 2430 Ls/m2, vai Skrundas pils – 690Ls/m2.

SIA Rīgas nami lielās būvniecības izmaksas skaidroja ar tirdziņa atrašanās vietu, jo tirgus atrodas parka teritorijā un Rīgas vēsturiskā centra robežās. Tas noteicis dažādus ierobežojumus, nosacījumus un prasības no Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI), tādējādi sadārdzinot projektu par aptuveni 30%.

Uzņēmums norāda, ka saskaņā ar VKPAI noteikumiem Saktas ziedu tirgus bija jāveido maksimāli caurredzams, lai  neaizsegtu skatu uz nozīmīgo kultūras vērtību – Vērmanes parku un tur augošajiem dižkokiem. Vizuālās kvalitātes nodrošināšanai tika lietotas augstas kvalitātes stikla paketes un nerūsējošā tērauda alumīnija fasāžu stiprinājumi, kas izmaksāja 178,4 tūkstošus latu bez PVN.

Tāpat VKPAI īpašie noteikumi paredzējuši, ka ēkas sienām jābūt caurspīdīgām, līdz ar to neesot bijis iespējams izbūvēt tualetes un palīgtelpas. SIA Rīgas nami piedāvāja Saktas ziedu tirgus tirgotāju vajadzībām izbūvēt sanitāro mezglu ar tualetes telpām Elizabetes ielā 61, taču priekšlikumu tirgotāji noraidīja, skaidro uzņēmums.

Inspekcijas prasība bijusi arī lietot patinēta vara skārda jumtu segumam, kas ir ekskluzīvs un dārgs materiāls. Līdz ar to jumta seguma izmaksas veidoja 120,6 tūkstošus latu bez PVN. Rīgas nami norāda, ka VKPAI prasība bija arī ūdensvada un kanalizācijas sistēmas ārējo tīklu izbūvei (apmēram 100 m) izmantot beztranšejas iestrādes metodi, lai nesabojātu parka zonu. Šie būvdarbi izmaksājuši 33,2 tūkstošus latu bez PVN.

Saskaņā ar dažādu institūciju prasībām, projektēšanas procesā bijis jāpiemeklē īpašs, koku sakņu sistēmu saudzējošs paviljonu pamata risinājums – mikropāļi un monolīta grīdas plātnes. Šie materiāli un ar tiem saistītie darbi izmaksājuši 47,7 tūkstošus latu bez PVN.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas