Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

VVD radušās aizdomas par pretlikumīgām darbībām Rīgas brīvostas teritorijā

Valsts vides dienestam (VVD) ir pamatotas aizdomas par iespējamām atsevišķu uzņēmumu veiktām pretlikumīgām vidi piesārņojošām darbībām Rīgas brīvostas (RBO) vai tai pieguļošajās teritorijās. Iespējams, ostas teritorijā tiek veiktas darbības, kas nav saistītas ar naftas produktu pārvadāšanu un pārkraušanu un ir pretrunā ar uzņēmumiem izdotajām piesārņojošas darbības atļaujām, informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa.

Visdrīzāk tieši šīs darbības ir cēlonis smaku un benzola līmeņa kāpumam, par ko daudzkārt sūdzējušies apkārtējie iedzīvotāji. VVD šobrīd ir uzsācis izmeklēšanu, lai izvērtētu šo informāciju un nepieciešamības gadījumā asi reaģētu uz iespējamām nelikumībām.

Vienlaikus pastāv pamatotas aizdomas, ka Rīgas domes uzstādītajai monitoringa sistēmai, kuras dati ir pieejami sabiedrībai, ir darbības pārtraukumi un laika nobīdes, lai apgrūtinātu iespēju savlaicīgi konstatēt vides piesārņojumu. Tā piemēram, Rīgas domes mājas lapā gaisa monitoringa dati fiksēti uz 9.septembri plkst. 9, tātad jau diennakti veci dati (https://www.riga.lv/media/gaiss/04_days_04.gif).

Šobrīd rit intensīvs darbs pie piesārņojošas darbības atļauju pārskatīšanas vairākiem uzņēmumiem. Tā rezultātā VVD tiem ir uzdevis veikt konkrētus pasākumus, lai nodrošinātu to darbības atbilstību vides kvalitātes prasībām. VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova uzsver: "Pēc iepazīšanās ar situāciju Rīgas brīvostā strādājošajos uzņēmumos, esmu pārliecināta, ka šie operatori, strādājot atļaujās noteiktajos apjomos un ar noteiktajiem kravu sastāviem, nevar radīt šobrīd konstatētos gaistošo organisko savienojumu izmešus".

Tāpat I.Koļegova norāda, ka VVD ar visiem likumā noteiktajiem līdzekļiem vērsīsies pret uzņēmumiem, kas ir snieguši nepatiesu, nepilnīgu un maldinošu informāciju piesārņojošas darbības atļaujas saņemšanai.

VVD ar nožēlu atzīst, ka RBO pārvalde norobežojas no jebkādas sadarbības un atbildības par tās teritorijā notiekošajām piesārņojošām darbībām. Pārsteidzoša ir arī Rīgas domes neieinteresētība iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanā, neizmantojot tās rīcībā esošos instrumentus gaisa kvalitātes problēmas risināšanai RBO un tai pieguļošajās teritorijās. Tāpat, lai arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir lūgusi Rīgas domi sniegt savus priekšlikumus situācijas uzlabošanai, pusotra mēneša laikā tādi nav saņemti.

RBO valdes locekle un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža juridiskā padomniece Inga Antāne uzsver: "Gan Rīgas pilsētas pašvaldībai, gan RBO jau sen bija jāapzinās, ka nevar forsēt ar ostas attīstību un kravu pārkraušanas pieaugumu šajā teritorijā, tā kā jau pašlaik piesārņojums ir nesamērīgs. Šobrīd izskatās, ka attīstība notiek uz iedzīvotāju veselības un labklājības rēķina. Situācija RBO saistībā ar vides kvalitāti atkārtoti apliecina, ka ostas darbības efektivitāti nevar un nedrīkst mērīt tikai ar pārkrauto kravu apjomu un skaitu".

"Ja VVD aizdomas par pretlikumīgām vidi piesārņojošām darbībām gūs apstiprinājumu, nekavējoties jāseko aktīvai rīcībai, lai šo praksi pārtrauktu," atzīmē I.Antāne. Tāpat Veselības ministrijai ir lūgts izvērtēt Rīgas brīvostas tuvumā dzīvojošo iedzīvotāju iesniegtās sūdzības par veselības traucējumiem un sniegt viedokli par radīto ietekmi uz iedzīvotāju veselību.

Vienlaikus turpinās konsultācijas ar ieinteresētajām pusēm par grozījumiem un uzlabojumiem esošajos normatīvajos aktos, piemēram, nosakot atsevišķu regulējumu vides prasībām naftas termināļiem un vienotu metodiku emisiju limitu noteikšanai, lai novērstu līdz šim esošo situāciju, kad apzināti vai neapzināti šāds regulējums netika noteikts. Paredzēts, ka jaunais tiesiskais regulējums paredzēs kompleksu pieeju un detalizēti atrunās vides prasības, lai novērstu fragmentāru situācijas risināšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas