Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Ždanokas vadībā LKS demonstrācijā piedalās pāris simti dalībnieku

Latvijas Krievu savienības (LKS) protesta pasākums, lai prasītu Latvijā "nodrošināt sociālo un nacionālo taisnīgumu", sestdien ir pulcējis pāris simtus cilvēku, novēroja aģentūra LETA. Valsts drošības dienests (iepriekš - Drošības policija) uzskata, ka redzamāko aktīvistu mērķis ir pievērst sev uzmanību un vairot savu popularitāti pirms pavasarī gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Protesta akcijas redzamākie dalībnieki ir LKS līderi Tatjana Ždanoka un Miroslavs Mitrofanovs, kā arī prokrieviskais aktīvists Aleksandrs Gapoņenko, pret kuru tiesībsargājošās iestādes sākušas vairākas lietas par darbībām pret valsti un nacionālā naida kurināšanu. Vairums protesta akcijas dalībnieku ir vecāka gadagājuma cilvēki.

Lai arī akcijā bija plānots prasīt sociālo taisnīgumu, plakātos lielākoties dominē krievu skolu reformas tematika. Plakāti, kas lielākoties ir krievu valodā, piemēram, vēsta - "Skola bez zināšanām ir vergu fabrika", "Suverēnā vara pieder tautai", "Mēs esam tauta, mēs lemjam" u.tml. Lielu daļu plakātu, dzeltenas vestes un LKS karogus protestētājiem pirms pasākuma izdalīja no vieglās automašīnas.

Runas protesta akcijā tiek teiktas visai kaismīgas, bet cilvēki izturas gana mierīgi. Notiekošo vēro vairākas policijas ekipāžas, bet būtiski drošības pasākumi nav vērojami.

Ždanoka uzrunā klātesošajiem deva uzstādījumu pasākumam un definēja saukļus, kurus protesta akcijā izkliegt un prasīt no valsts, piemēram, "Rokas nost no krievu skolām!", "Sociālais taisnīgums!", "Zagļiem jāsēž cietumā!" u.tml.

Viņa runā atkārtoti vilka paralēles ar vardarbīgajiem "dzelteno vestu" protestiem Francijā, apgalvojot, ka rīdzinieki esot ne mazāk nomocīti kā parīzieši, tāpēc esot jāstājas pretī valsts darbībām.

Citi aktīvisti savās uzrunās pievērsās citām LKS elektorātam aktuālām tēmām, piemēram, kāda kundze runāja par krievu skolu izglītības reformu, pret kuru vajag apvienoties, lai to atceltu. Savukārt citi runātāji pauda nostāju, ka Latvijā nepieciešams risināt "nepilsoņu jautājumu" un jāpalielina pensionāru nodrošinājums, kuriem pēc mājokļa maksājumu nomaksas pāri nepaliekot gandrīz nekas.

LKS protesta akcija sākās Doma laukumā, bet vēlāk dalībnieki, bungas rībinot, devās gājienā uz Rīgas pili un Saeimu.

Aicinājumā pirms akcijas LKS uzsvēra, ka protestā tiks izteikta neapmierinātība ar valdošo politiku, pieprasot pārmaiņas.

"Protestu kustību pieredze Francijā un citās Eiropas valstīs rāda, cik daudz var panākt dusmīga tauta. Rīdziniekiem ir vēl vairāk pamatojumu būt neapmierinātiem nekā Parīzes iedzīvotājiem. Tāpēc saņemsim drosmi un pateiksim to publiski!" norādīja LKS. Partijas skatījumā, Latvijai "būtu jāatbrīvojas no trim galvenajām problēmām": sociālās nevienlīdzības, valsts varas krīzes, korupcijas un nespējas, kā arī jāatsakās no izglītības reformas.

Valsts drošības dienestā (VDD) aģentūrai LETA atklāja, ka dienests ir informēts par LKS plānoto protesta akciju.

Dienesta vērtējumā pasākuma galvenais mērķis ir atsevišķu LKS pārstāvju vēlme pievērst sev uzmanību un iegūt pēc iespējas lielāku elektorāta atbalstu pirms maijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Lai panāktu vēlamo, tiek izmantotas pašlaik sabiedrībā aktuālas tēmas un skaļi, sabiedrību šķeļoši saukļi.

Jebkura mērķtiecīga darbība, kas vērsta uz sabiedrības polarizāciju, to faktiski šķeļot un veicinot iekšējo konfliktu, ilgtermiņā ir vērtējama kā potenciāls apdraudējums nacionālajai drošībai - arī tad, ja šādas darbības mērķis ir atpazīstamības un politiskā kapitāla iegūšana, uzsvēra VDD.

Top komentāri

Iela
I
Musina uz nemieriem....
ne dienu bez smiekliem
n
Uz foto Taņka redzami sakritusies. Nesaprotu, par ko Taņkai satraukties! Savu laiku Eiropā "atsēdējusi", Eiropas pensiju saņem. Mūžīgā cīnītāja...
Čekistsantikomunists
Č
Ir dīvaini... patieši dīvaini, ka krievu publika pieņem par savu interešu aizstāvjiem žīdus. Tas loģiski neiet kopā ar krievu parasti naidīgo attieksmi pret žīdiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas