Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Āboliņš: Par NA politiskās nākotnes robežšķirtni ir kļuvuši nevis tīri etniskie jautājumi, bet demogrāfija

Nedaudz negaidīti, tomēr, objektīvi skatoties, tikai likumsakarīgi par apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK sava veida politiskās nākotnes robežšķirtni ir kļuvuši nevis tīri etniskie jautājumi, bet demogrāfija. Tieši tās un nevis pilsonības, valodas vai krievu skolu dēļ vislatvieši ir metuši skaidru izaicinājumu Vienotībai ar tās premjeru Valdi Dombrovski priekšgalā, paziņojot, ka papildu finansējuma nepiešķiršanas gadījumā nebalsos par nākamā gada budžetu.

Un, lai gan apvienības līderis Raivis Dzintars jau paspējis norādīt, ka tie nekādā ziņā nav draudi gāzt valdību, patiesībā tieši to tas arī nozīmē. Jo politiskā loģika un realitāte saka - ja kāds no koalīcijas partneriem izgāž budžetu, valdība krīt un tiek veidota jauna.

Pāris dienu pēc ultimāta izvirzīšanas gan parādījās informācija, ka Nacionālā apvienība no savām prasībām daļēji atteikusies, taču tā tomēr īsti nav taisnība. Iedziļinoties lietas būtībā, redzams, ka notikusi tikai problēmas risināšanai prasītās summas samazināšana punktos, kuros tas izskatās loģiski, nevis atkāpšanās no lietas būtības. Tas nozīmē, ka vislatvieši tomēr palikuši pie savām prasībām, un tikai tālākā notikumu gaita parādīs, vai viņu muskuļu masa ir samērojama ar ambīcijām. Jo, nolecot nost no savas vēlmes palielināt finansējumu demogrāfijai un kārtējo reizi tikai skaļi izrunājoties, partija ne tikai parādīs koalīcijas partneriem, ka nav spēlētājs, kuru vērts ņemt nopietni, bet arī riskē zaudēt vēlētāju atbalstu ilgtermiņā. Protams, vēlētājam, kurš par viņiem balso neatkarīgi no ārējiem apstākļiem vai aiz inerces, šāda pazemojuma piedzīvošana īpašu diskomfortu nesagādātu. Vēl vairāk - iespējams, viņš to pat nepamanītu vai norakstītu uz ļaunajām, korumpētajām un vecajām varas partijām, kuras neļauj šķīstajiem vislatviešiem izvērsties. Turpretim vēlētājs, kurš ierindojams tā sauktajā svārstīgajā grupā, taču ir ar noslieci uz Nacionālās apvienības atbalstīšanu, šādu piekāpšanos var arī nesaprast. Un tas jau nozīmētu, ka Dzintara sapnis par vēl lielāku Saeimas frakciju pēc nākamajām vēlēšanām ir izsapņots.

Savukārt, ja Visu Latvijai!-TB/LNNK izdosies panākt savu un demogrāfija patiešām saņems papildu finansējumu, partija ar vienu šāvienu būs nošāvusi ļoti daudzus zaķus. Pirmkārt, tas nāks par labu demogrāfijai, kas saņemtu necerētu naudu. Otrkārt, tas parādīs, ka ar viņiem koalīcijā rēķinās, un nākamais manevrs jau var būt arī papildu ministra vietas pieprasīšana (kas, ņemot vērā frakcijas lielumu, šķistu tikai loģiski). Treškārt, tas būs skaidrs signāls vēlētājiem, ka partija ar vārdiem nemētājas un savus solījumus tur.

Pagaidām, protams, pāragri prognozēt, kas notiks ar vislatviešu mesto izaicinājumu, taču nav šaubu, ka organizācijas nākotnei šis ir ļoti svarīgs brīdis. Jo tieši šobrīd izšķiras, vai tā būs nopietna partija ar savu mugurkaulu vai tikai skaļš, bet savā būtībā tomēr diezgan margināls grupējums, kurš ir spējīgs tikai bļaustīties un nekad neiegūs nopietnu ietekmi valdībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskais faktors Miltons

Amerikas Savienoto Valstu Floridas pavalsti sasniegusī augstākās, piektās, kategorijas viesuļvētra Miltons posta ne tikai Floridu un ASV ekonomiku – Miltons un tā priekštece, kategoriju zemākā vie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē