Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Akmentiņa-Smildziņa: Stāsts nav tikai par savlaicīgu nogādāšanu pie ārsta

Vai grūtnieces lauku pašvaldībās pie ārsta jāved ar skolēnu autobusiem?"Stāsts nav tikai par savlaicīgu nogādāšanu pie ārsta. Idejiski tas ir ļoti labi, ja grūtniecēm pakalpojumi ir bez maksas. Tāpat arī pirmsdzemdību kursiem un nodarbībām būtu jābūt bez maksas, taču Latvijā tā nav. Arī grūtnieču transportēšanai, ja vien tas netraucētu skolēnu pārvadāšanu, varētu izmantot skolas autobusus.

Bet tā lielā jaundzimušo un māšu mirstība ir nepiedodamā skaitā, un jautājums ir par to, vai tas ir tikai nesavlaicīgas stāšanās uzskaitē dēļ," norāda portāla mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Viņasprāt, pašiem speciālistiem būtu jāskatās, vai problēma nav dzemdību vadību praksē. Ir sajūta, ka Latvija, lai risinātu šos nāves gadījumus, cenšas fokusēties uz to, ka daudzas grūtnieces nestājas uzkaitē pie ginekologiem un acīmredzot tā arī ir. Bet ir daudz valstu, kur gadiem nav mirusi neviena māte, neatkarīgi no tā, ir vai viņa ir, vai nav uzskaitē. Un tas, savukārt, liek padomāt par to, kāda ir šī dzemdību taktika. Latvijā bieži vien nevajadzīgi tiek ierosinātas dzemdības pirms laika.

"Ļoti daudz notiek iejaukšanās dzemdību procesā, citur pasaulē arvien vairāk runā par dabiskām dzemdībām, kurās mamma netiek sazāļota, bet Latvijā mēs mazliet cenšamies izvairīties no tā, lai pārskatītu dzemdību norises procesus. Jautājums ir par to, vai rutīnas prakse nav aizgājusi nedaudz neveselīgā praksē un vai to nevajadzētu pārskatīt," uzskata I.Akmentiņa - Smildziņa.

Kā vēl vienu ļoti svarīgu problēmu Akmentiņa-Smildziņa norādīja statistikas datu trūkumu par to, cik katrā medicīnas iestādē liels ķeizargriezienu īpatsvars, cik daudzas no pieņemtajām dzemdībām bijušas dabiskās, cik ierosinātās. Šobrīd tādas statistikas nav, lai gan Latvijā statistikai būtu jābūt pieejamai, uzskata portāla Mammām un tētiem vadītāja, sakot, ka topošās māmiņas vietu, kur dzemdēt bieži vien izvēlas, ietekmējoties no sabiedrībā esošajiem mītiem.

Jau ziņots, ka Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija vērsusies pie Latvijas lauku pašvaldībām ar ierosinājumu lauku pašvaldības skolēnu pārvadāšanai paredzētos autobusus izmantot arī grūtnieču nogādāšanai pie ārsta.





Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē