Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Apinis: Klaiņojošos kaķus un suņus ir jāiznīcina

Kaķu mājiņu izvietošana Rīgā ir noziedzīga rīcība pret dabu. Klaiņojošos kaķus un suņus ir jāiznīcina lai saglabātu Latvijas faunu un aizsargātu godprātīgos kaķu un suņu saimniekus, pārliecināts Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis."Nav nekas briesmīgāks par liekulīgu slēpšanos aiz dzīvnieku aizsardzības maskas tiem, kas baro, piesaista un publiski aizsargā tūkstošiem klaiņojošu suņu un kaķu Rīgā un citās Latvijas pilsētās. Klaiņojošu kaķu barotāji un aizstāvji ir latvijas dzīvās dabas bendes," uzsver P. Apinis.

Viņaprāt milzīgā klaiņojošā kaķu skaita dēļ Rīgā neligzdo ķauķi, meža strazdi, lakstīgalas, sarkanrīklītes un citi putni, kas pieskandina citu Eiropas pilsētu parkus un dārzus. Kaķene gadā iznīcina vidēji 100 putnu (galvenokārt jaunos, tiko izvestos) un vismaz desmit ligzdu. Klaiņojoši kaķi iznīcina arī pīļu ligzdas pie pilsētu dīķiem un upītēm. Visai viegli kaķi tiek galā ar pīlēnu, kas kopā ar māti izkāpis no Māras dīķa. "Ja Engures ezerā pīļu māte peld desmit pīlēnu priekšā, tad Māras dīķī izdzīvo viens vai divi. Vai Jūs atcerieties, cik daudz Rīgā vai Latvijas mazpilsētās kādreiz bija zvirbuļu un baložu? Tagad tā nav– toties mums ir tūkstošiem klaiņojošu kaķu. Par vienīgo pilsētas putnu ir kļuvusi pelēkā vārna– tai kaķis skādēt nevar."

"Pēc dažādiem uzskaites datiem Rīgā šodien dzīvo no 60 000 līdz 300 000 klaiņojošu kaķu, bet Latvijā kopumā pāri par pusmiljonu. Nerunāsim par to, ka šie dzīvnieki ir slimību inkubators. Maigie nošļurkušie mincīši iznīcina visu dzīvo, ko var noķert un apēst (visvairāk cieš dziedātājputni, pīles, vardes, vāveres, zaķi, strupastes, ciršļi, bet nekad ne žurkas). Patiesībā klaiņojoši kaķi ir nepieciešami lai žurku kolonijas augtu un vairotos."

"Vienkārši jāizšķiras– ko mēs vēlamies aizstāvēt– dabu vai liekulību. Klaiņojošie kaķi un suņi ir jāiznīcina," uzskata P.Apiinis. "Un tas jāveic Rīgas domei. Kaķi šajos namiņos nedzīvos. Ideālais variants– likumdošanā no 2016. gada paredzētie čipi visiem mājas kaķiem un suņiem jau nākamgad, kas pieradinātos lopiņus aizsargātu un ļautu iekasēt nodevu pilsētas budžetam, bet dzīvniekus bez čipiem pakļautu iznīcināšanai."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskais faktors Miltons

Amerikas Savienoto Valstu Floridas pavalsti sasniegusī augstākās, piektās, kategorijas viesuļvētra Miltons posta ne tikai Floridu un ASV ekonomiku – Miltons un tā priekštece, kategoriju zemākā vie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē