Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Apinis: Neatņemiet Nilam kalnu!

(Autors atsaucas uz ziņu, ka Rīgas Domes opozīcijas spiediena rezultātā Andris Ameriks licis aizvākt smilšu kalnu pie Vanšu tilta.)

Ušakova smilšukalns pie Vanšu tilta varbūt nav tik liels kā Lemberga hūte Ventspilī, toties to var labi saskatīt no pils. Ventspils kalnu no Prezidenta pils nevar saskatīt nekad, bet no Ventspils pils– tikai skaidros laika apstākļos. Un tas vēļ nav viss– Nils Ušakovs kā liels latviešu valodas un folkloras cienītājs godā cēlis senaizmirsto tautas dziesmu:

„Sen to Rīgu daudzināju,
Nu to Rīgu ieraudzīju,
Visapkārt smilšu kalni,
Pati Rīga ūdenī”

Ušakovs nebūt nav pirmais kalna cēlējs Rīgā. Bastejkalnu Rīgas rātskungi sabēra no Rīgas vaļņiem 1857.–1863. gadā. Katram laikam savi tikumi. 19. gadsimta Rīgas rātskungi atsauca Lībekas inženieri A. Vendtu, kurš sāka Rīgas apzaļumošanu, bet pēc tam Holšteinas ainavu arhitektu Georgu Frīdrihu Ferdinandu Kūfaltu, kas Bastejkalnu pārvērta par Rīgas skaistāko parku. Atbilstoši savai pasaules uztverei un izglītībai Nils Ušakovs savu kalnu gatavs pārvērst par pludmali (пляж) vai ļaut apbūvēt ar jauno krievu namiem.

Rīgā taču ir Āgenskalns, Čiekurkalns, Dzegužkalns, Grīziņkalns, Torņakalns, Ziepniekkalns. Kādēļ lai nebūtu Nilakalns?

Nila smilšu kalnā varētu veidot smilšu skulptūras. Piemēram, Pēteris Pirmais zirgā vai Jānis Urbanovičs bez zirga. Uz smilšu kalna varētu veidot dekoratīvu pirmsvēlēšanu uzrakstu– balsosim par Saskaņas centru!

Un vispār– es lāga neticu, ka kalna pašreizējais īpašnieks– slavenais Rīgas eksdomnieks no politiski patriotiskās apvienības Dzimtene Juris Žuravļovs šo kalnu aizvāks. Ne jau tādēļ viņš kalnu no Ušakova nopircis, lai projām vestu, bet tamdēļ, lai tur pats savu tribīni celtu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē