Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Apinis: Vislielākās ilgtermiņa problēmas radīja veselības ministre Baiba Rozentāle

Vislielākās ilgtermiņa problēmas radīja veselības ministre Baiba Rozentāle 2009. un 2010.gadā, kad slēdza Sabiedrības veselības aģentūru un Rīgas 1.slimnīcu kā neatliekamās palīdzības slimnīcu,  apgalvo Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidents Pēteris Apinis.

Arī patlaban Veselības ministrijas rīcība šajā jomā LĀB prezidentam radot neizpratni. Tiek izstrādāts jaunais māsterplāns, turklāt atklāti lobējot vienas firmas, proti, vertikālās integritātes sistēmas Recipe -Repharm -Mēness aptiekas-Veselības fonds intereses, apgalvo Apinis.

"Kā zināms, iepriekšējais veselības ministrs Juris Bārzdiņš bija cieši saistīts ar farmācijas industriju. Balvu-Gulbenes slimnīcu apvienību ar viņa svētību noveda līdz finansiālas mazspējas stāvoklim, bet pēc tam nodeva sistēmas Recipe -Repharm -Mēness aptiekas-Veselības fonds pārvaldīšanā. Patlaban šo slimnīcu apvienību vada Veselības fonda pārstāvis Marģeris Zeitmanis. Tagad jaunajā māsterplānā šīs slimnīcas tiek prioritētas attiecībā pret Alūksnes slimnīcu, pilnīgi pretrunā ar jebkādu ģeopolitisku loģiku. Plāna izstrādātāji pat uz Alūksni nav aizbraukuši, bet jau paredzējuši slimnīcu faktiski slēgt," apgalvo Apinis.

Jautāts, vai LĀB apmierina veselības ministres Ingrīdas Circenes (V) darbs, Apinis atbild, ka patlaban neredz alternatīvu Circenei, kas daudz paveikusi mātes un bērna veselības aprūpes jomā.

Šogad izstrādāto Veselības obligātās apdrošināšanas koncepcijas projektu Apinis dēvē par "interesanta lasāmvielu", kas "turklāt atšķirībā no citiem ministrijas dokumentiem saņēmusi latviešu valodas redaktora atbalstu, līdz ar to dokumentu raksturo visai raita latviešu rakstu valoda un tajā nav gramatisku kļūdu".

"Dokumenta pirmā daļa ir spīdošs situācijas raksturojums. Ne tur ko pielikt, ne atņemt, jo ir ierobežojums dokumenta apjomā. Salīdzinājums ar Austriju ir pārsteidzošs, jo ir visai grūti salīdzināt Latviju ar attīstītu Eiropas ekonomiku, kura veselībai tērē 11,5% no IKP, turklāt pilnībā atstrādātu apdrošināšanas sistēmu. Neko tādu projekts neparedz radīt Latvijā. Ir pilnīgi nereāli, ka Latvija pilnībā pāries uz apdrošināšanas sistēmu bez valsts budžeta līdzdalības," sacīja Apinis.

Savukārt salīdzinājums ar Lietuvu esot korekts, jo Lietuva tērē vismaz par 15% līdzekļu veselībai vairāk nekā Latvija. Arī apraksts par Lietuvas sistēmu esot konkrēts un analizē būtiskus jautājumus. "Par visu pārējo es izmantoju savas tiesības paklusēt un nekādus komentārus nesniegt," norāda LĀB prezidents.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē