Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Asociācija: Divreiz straujāk ceļot akcīzes nodokli cigaretēm, dramatiski pieaugs kontrabandas apjomi

Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālajai asociācijai (TIRNA) neizpratni rada Finanšu ministrijas (FM) iesniegtie priekšlikumi nodokļu reformas likumprojekta izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā, kas paredz cigarešu akcīzes nodokli plānoto 5,5 % vietā paaugstināt par 11%.

TIRNA uzskata, ka iesniegtie priekšlikumi ir sasteigti, ekonomiski nepamatoti un nedos lielākus nodokļu ieņēmumus. Gluži pretēji – kā liecina iepriekšējā pieredze, pieaugot tabakas izstrādājumu gala cenai veikalos, ievērojami palielināsies kontrabandas cigarešu tirdzniecība, kā rezultātā saruks valsts budžeta ieņēmumi no akcīzes nodokļa un tiks sagrauts tiesībsargājošo iestāžu līdz šim ieguldītais darbs kontrabandas apkarošanā.

Latvijā ir augstākais kontrabandas cigarešu īpatsvars Eiropas Savienībā, tādējādi katru gadu valsts budžets zaudē aptuveni 69 miljonus eiro.

Iepriekšējo gadu pieredze pierāda, ka strauja akcīzes nodokļa paaugstināšana cigaretēm nozīmē vēl straujāku kontrabandas pieaugumu. Rezultātā FM iecerētais fiskālais efekts netiks sasniegts, bet valsts būs spiesta tērēt līdzekļus cīņai ar nelegālo tirdzniecību. Valdība jau šobrīd no akcīzes nodokļa tabakai negūs paredzētos ienākumus (2017.gada 1.pusgadā tabakas akcīzes nodokļa ieņēmumu izpilde atpalika no plānotā budžeta par 6%). Vēl straujāka akcīzes nodokļa celšana cigaretēm dos pretēju efektu – ne tikai fiskālu, bet arī sociāli nelabvēlīgu.

TIRNA jau vairākkārt ir norādījusi, ka straujš vai pārmērīgs akcīzes nodokļa palielinājums, kas pārsniedz inflāciju, sniedz ieguvumus tikai nelegālā biznesa darboņiem, kropļo legālo uzņēmējdarbību un rada zaudējumus valstij.

Lai arī cigarešu kontrabandas apjoms valstī pakāpeniski mazinās, TIRNA vēlas atgādināt, ka kontrabandas uzplaukums Latvijā sākās pēc tam, kad 2008.gadā nepārdomāti strauji tika pacelts akcīzes nodoklis cigaretēm, neizvērtējot riskus – pirktspējai atbilstošu pieprasījuma kāpumu pēc lētām cigaretēm no trešajām valstīm, kā arī tiesībsargājošo iestāžu gatavību un kapacitāti koordinētai kontrabandas apkarošanai. Rezultātā legālais tirgus samazinājās gandrīz uz pusi un valsts zaudējumi budžeta ieņēmumos bija ap 90 miljoniem eiro.

TIRNA aicina Saeimas budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju neatbalstīt Finanšu ministrijas sagatavotos priekšlikumus nodokļu reformas likumprojektu izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā.

Top komentāri

dissociācija
d
Un tas būtu iemesls neko nedarīt? Vajag stingrāku robežkontroli.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē