Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

ASV īpašais sūtnis: Īpašumu atdošana ebrejiem ir jāatrisina pēc iespējas ātrāk

Īpašumu atdošana ebrejiem ir jāatrisina pēc iespējas ātrāk, šādu viedokli intervijā aģentūrai LETA pauda ASV īpašais sūtnis holokausta jautājumos Nikolass Dīns, kurš savas vizītes laikā Latvijā tikās ar Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (Vienotība) biroja, Saeimas, Ārlietu ministrijas, diplomātiskā korpusa un Latvijas ebreju kopienas pārstāvjiem.

Vaicāts, kādēļ Latvijai būtu jāatdod īpašumi, ņemot vērā vairākkārtējas valsts okupācijas un darbības, kuras toreizējās varas veikušas, Dīns sarunā ar aģentūru LETA norādīja, ka Latvija neapšaubāmi ir saskārusies ar sarežģītu vēsturi, un tas savukārt nozīmē, ka ar šo sarežģīto vēsturi saskārušies visi latvieši, tostarp ebreji.

"Īpašumi, par kuru atdošanu tagad ir runa, piederējuši ebreju kopienām. Es domāju, ka to saprot un atzīst visi, tādēļ pašlaik būtiskāks ir jautājums - kā panākt šo īpašumu atdošanu. Mums ir nepieciešama virzība, un tieši šī iemesla dēļ mēs vēlamies sastrādāties. Tas ir vienīgais veids, lai panāktu rezultātu," viņš skaidroja.

Runājot par pašu īpašumu atdošanas procesu, Dīns norādīja, ka šajā gadījumā galvenais tomēr ir rezultāts un ASV nepieciešamības gadījumā ir gatava sniegt savu atbalstu.

"Mēs saprotam, ka šis nav viegls jautājums. Es domāju, ka to saprot visi. Ja mēs raugāmies uz vēsturi un tās slāņiem, pastāv vairāki slāņi, par kuriem ir grūti runāt, taču labākais veids, lai to sāktu darīt, ir veicināt atvērtību un līdzdalību," viņš sacīja, atgādinot, ka Latvija un ASV parakstījušas Terezīnas deklarāciju, apņemoties darīt visu iespējamo, lai atdotu īpašumus.

"Mēs ļoti augstu novērtējam Latvijas valdības veikto privātīpašumu restitūciju, taču pašlaik mēs esam nonākuši situācijā, kad jāsāk domāt par veidiem, kā atdot kopienu īpašumus," viņš atzina. "Arī šajā jautājumā mēs redzam, ka ir sperti atsevišķi soļi, ņemot vērā Saeimas komisijās iesniegtos vairākus koalīcijas partiju deputātu likumprojektus par ebreju minēto piecu īpašumu restitūciju jeb atdošanu Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomei. Mēs ļoti atbalstam šādu soli, kā arī to, lai iespējami labākie likumprojekti tiek virzīti tālāk," norādīja Dīns, piebilstot, ka ASV vēlētos, lai jautājums tiktu atrisināts pēc iespējas ātrāk.

Savukārt taujāts, kā tas būtu panākams, viņš norādīja, ka iesniegtie likumprojekti ir labs sākums, un ASV raudzīsies, kā tie virzīsies uz priekšu, lai pēc tam tiktu atvērta nākamā fāze, kas ļaus jau plašāk diskutēt par īpašumu atdošanu.

"Var teikt, ka mēs pat esam nedaudz nepacietīgi," skaidroja ASV īpašais sūtnis. "Uz to gan var raudzīties no vairākām pusēm. Viena no tām ir abstrakta, cita - laiks tomēr virzās uz priekšu. Mēs, amerikāņi, vienmēr vēlamies virzīties uz priekšu, un šī iemesla dēļ vēlos atkārtot, ka process nav viegls, tādēļ vēlamies sniegt savu atbalstu," rezumēja Dīns.

Jau vēstīts, ka Saeima 29.janvārī nodeva izskatīšanai komisijās vairākus koalīcijas partiju deputātu iesniegtos likumprojektus par ebreju piecu īpašumu restitūciju jeb atdošanu Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomei. Pašlaik gan likumprojektu izskatīšana ir apstājusies, gaidot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja atzinumu par ebreju uzņēmēja ziedojumiem partijām, turklāt ebreju organizāciju pārstāvji ir pauduši neapmierinātību ar restitūcijas piedāvājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē