Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Darba tirgus turpinās novecot, sašaurinot darba devēju iespējas

Bezdarba problēmu nomainīs darbinieku trūkuma izaicinājumi

Ekonomikas sasilšana ir turpinājusi kausēt bezdarbnieku rindas, 2. ceturksnī bezdarba līmenim samazinoties līdz 8,9%. Tomēr tas joprojām nozīmē, ka darba meklējumos atrodas 86,6 tūkstoši iedzīvotāju.

Ekonomikas perspektīvas nostiprinās un tuvāko divu trīs gadu laikā bezdarba līmenis ar mainīgiem panākumiem, bet turpinās stabilu lejupslīdi. Situācija Latvijā joprojām ir nedaudz sliktāka nekā Lietuvā un Igaunijā, kur bezdarba līmenis jau ir nokritis līdz 7%. Šādu bezdarba līmeni Latvija varētu sasniegt 2019. gadā.

Tuvākajos divos trīs gados, ņemot vērā, ka izaugsme ir sabalansēta, pieprasījums pēc darbiniekiem būs vērojams no praktiski visām nozarēm, kas veidos papildu konkurenci un spiedienu uz atalgojumu. Īpaši izteikts pieprasījums būs no būvniecības.

Lai arī bezdarbnieku rindu retināšanās notiks nedaudz straujāk nekā pērn, vidējais bezdarba līmenis paliks salīdzinoši augsts. Arvien izteiktāka būs situācija ar brīvo vakanču skaita pieaugumu no vienas puses un salīdzinoši augsto bezdarbu, jo īpaši reģionos, no otras puses. Tāpat turpināsies iedzīvotāju aizbraukšana, jo īpaši gados jaunāku iedzīvotāju vidū, bet darba tirgus turpinās novecot, sašaurinot darba devēju iespējas. Tas veidos arvien lielāku spiedienu uz algām un inflāciju. Līdz ar to Latvijas ekonomika arvien pārliecinošāk tuvojas situācijai, kad darbinieku trūkums veidojas par šķērsli izaugsmei. Šā gada beigās bezdarbs saruks līdz 8,6%, bet nākamgad līdz 7,4%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē