Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Bičevskis: Hipotekārās kreditēšanas attīstību kavē neskaidrības ar nodokļu politiku un populistiskas iniciatīvas

Galvenie iemesli, kas kavē hipotekārās kreditēšanas attīstību Latvijā, ir nepārtraukti mainīgs nodokļu režīms un populistiskas iniciatīvas, kas apdraud hipotekāro kreditēšanu, konferencē _Kā attīstīsies nekustamā īpašuma tirgus Latvijā? _sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs Mārtiņš Bičevskis.

Asociācijas vadītājs norādīja, ka valstī nav skaidras nodokļu politikas trīs līdz piecu gadu termiņam, piemēram, nekustamā īpašuma nodoklis mainās gandrīz katru gadu, arī darbaspēka nodokļu jomā nav skaidri saprotamas valsts politikas.

"Hipotekāro kreditēšanu apdraud arī dažādas populistiskas iniciatīvas, piemēram, ierosinājumi ieviest "nolikto atslēgu" principu, noteikt komunālo parādu prioritāti pār hipotēku, fizisko personu maksātnespējas process," skaidroja Bičevskis.

Būtisks traucēklis hipotekārās kreditēšanas attīstībai ir arī nenoregulētais apsaimniekotāju statuss, kas neļauj saprast to lomu naudas plūsmā starp iedzīvotājiem un komunālo pakalpojumu sniedzējiem un neļauj paļauties uz naudas plūsmu no iedzīvotājiem.

Tāpat būtisks faktors ir arī enerģijas cenu pieaugums un ar to saistītie riski, piebilda Bičevskis.

Būtiski kavējošie faktori ir arī lielais banku uzkrātais nelikvīdo īpašumu apjoms, tas, ka praksē nav iespējama parāda piedziņa pret kustamo mantu, to var realizēt tikai pret nekustamo īpašumu.

Asociācijas vadītājs kā traucējošu faktoru minēja arī nesakārtoto, pamatā ēnu ekonomikā pastāvošo īres tirgu.

Latvijas Komercbanku asociācija uzskata, ka politikas veidotājiem būtu jāizveido speciāls vienkāršs un motivējošs nodokļu režīms īres tirgum, lai veicinātu tā iziešanu no ēnu ekonomikas zonas.

Tāpat būtu nepieciešams izveidot sabalansētu, bet uzticamu kreditoru interešu aizsardzības sistēmu – tam būtu nepieciešams sakārtot maksātnespējas regulējumu, jāievieš īres tiesību publiska reģistrēšana. Tāpat ir neieciešama apsaimniekošanas jautājumu sakārtošana un skaidra apsaimniekotāju statusa noteikšana, piebilda Bičevskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē