Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Bičevskis: Izklausās, ka valdība plāno pazemināt uzņēmēju vēlmi godprātīgi maksāt nodokļus

No publiskajā telpā iegūstamām ziņām izklausās, ka valdība plāno paaugstināt nodokļus tiem, kas tos maksā, un pazemināt uzņēmēju vēlmi godprātīgi maksāt nodokļus, - tā politiķu minētos priekšlikumus nākamā gada valsts budžeta ieņēmumu palielināšanai vērtē Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents un Latvijas Darba devēju konfederācijas viceprezidents Mārtiņš Bičevskis.

Viņš atzīmē, ka uzņēmēju organizācijas diemžēl oficiālu valdības piedāvājumu nākamā gada nodokļu politikai nav redzējušas, dzirdējušas vai lasījušas, tas nav prezentēts.

Paredzēts, ka papildu aptuveni trīs miljonus eiro nākamgad dos finanšu stabilitātes nodevas bāzes pieaugums. Finanšu ministrijas pārstāve Maija Straupmane aģentūrai LETA paskaidroja, ka finanšu stabilitātes nodevas bāzes izmaiņas ir saistītas ar jaunajā Noguldījumu garantiju likumā, kas stājās spēkā jūlijā, paredzēto normatīvā regulējuma maiņu. Normatīvais regulējums paplašina finanšu stabilitātes nodevas bāzi, kas rada papildu ieņēmumus valsts budžetam. Citas izmaiņas normatīvajos aktos attiecībā uz šo nodevu nav plānotas.

Bičevkis par finanšu stabilitātes nodevu norāda: "Ir paaugstināts kārtējais nodoklis (ar to saprotot - maksājums valsts budžetā), kas tiek nevis uzkrāts sistēmas stabilitātes veicināšanai, kā sākotnēji bija solīts, bet gan notērēts, "noēsts". Tas sadārdzinās pakalpojumu sniegšanas izmaksas uzņēmējiem un privātpersonām, un rezultātā iekasētā nauda arī tiks vienkārši iztērēta."

Kā ziņots, otrdien koalīcijas darba grupa vienojās par nākamā gada budžeta lielāko ieņēmumu palielinājuma daļu aptuveni 120 miljonu eiro apmērā, kas galvenokārt tiks novirzīta budžeta prioritātei - drošībai.

Lielāko ieņēmumu pozīciju veidos tā sauktais solidaritātes nodoklis. Patlaban sociālo iemaksu griesti algām ir 4000 eiro, taču iecerēts ieviest sociālo iemaksu griestu nodokli, kas ļaus iekasēt aptuveni 40,9 miljonus eiro. Sociālo iemaksu griestu nodokļa ieviešana nozīmētu, ka tiks uzlikts nodoklis summai, kuru darba devējs pašlaik nemaksā sociālajā nodoklī tā griestu dēļ.

Koalīcijas darba grupa vienojusies par valsts kapitālsabiedrību dividendēs izmaksājamās peļņas daļu 90% apmērā, kas budžetā dos papildu 27 miljonus eiro. Finanšu stabilitātes nodevas bāzes pieaugums dos aptuveni trīs miljonus eiro, bet transportlīdzekļu ekspluatācijas nodevas ikmēneša maksājuma ieviešana tiks atlikta uz gadu, kas dos aptuveni 30 miljonus eiro.

Koalīcijas darba grupa vienojās paaugstināt akcīzes nodokļa likmi degvielai, kas ļaus papildus iekasēt aptuveni 12,5 miljonus eiro. Akcīzes nodokļa likme tiks paaugstināta sekojoši - papildu trīs eiro centi par benzīna un gāzes litru, bet viens eiro cents par dīzeļdegvielas litru.

Plānota arī alkohola akcīzes celšana.

Otrdien koalīcijas darba grupa vēl nevienojās par minimālo algu, iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi un neapliekamā minimuma ieviešanu. Par to diskusijas turpināsies šodien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē