Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Bijusī labklājības ministre neatbalsta piedāvāto elektrības cenu kāpuma kompensēšanas mehānismu trūcīgajiem

Bijusī labklājības ministre un tagadējā Saeimas deputāte Ilze Viņķele (Vienotība) otrdien Saeimas komisijā atturējās balsot par likumprojektu, kas paredz elektrības cenu kāpuma kompensēšanu trūcīgām un maznodrošinātām mājsaimniecībām pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas, jo uzskata, ka plānotais kompensācijas mehānisms nav iedzīvotājiem labvēlīgākais.

Par likumprojektu nebalsoja arī deputāts Gunārs Igaunis (RP), viņš gan savu lēmumu sīkāk nepaskaidroja. Savukārt pārējie septiņi komisijas locekļi nobalsoja par.

Viņķele uzskata, ka vislabāk būtu bijis šo kompensāciju iekļaut jau esošajā dzīvokļa pabalstā, jo tas mājsaimniecībām dotu lielāku iespēju balansēt savu budžetu un novirzīt pabalstu tieši tām ar mājokļa uzturēšanu saistītām izmaksām, kurām tas visvairāk ir nepieciešams, piemēram, samaksai par izlietoto gāzi.

"Man ļoti žēl, ka Latvijas Pašvaldību savienība "iecirtās" un no šī risinājuma kategoriski atteicās. Es ceru, ka līdz 2017. gadam, līdz kuram paredzēta plānotās atbalsta sistēmas darbība, atgriezīsimies pie diskusijas par universālu pabalstu," teica Viņķele.

Tikmēr Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs sēdē atgādināja, ka kompensācijas apmērs vienai personai mājsaimniecībā ir paredzēts pieci eiro mēnesī. Plānots, ka pašvaldība informēs elektroenerģijas tirgotāju par cilvēkiem, kuriem atlaide ir piemērojama, savukārt tirgotājs to piemēros un pēcāk saņems valsts kompensāciju.

Savukārt Labklājības ministrijas Sociālās iekļaušanas un sociālā darba politikas departamenta direktore Elīna Celmiņa informēja, ka patlaban daļa pašvaldību jau ir informētas par elektrības tirgotājiem, kuri apkalpo tās trūcīgos un maznodrošinātos iedzīvotājus. Savukārt tiem cilvēkiem, kuri nav droši, vai šī informācija pašvaldībai ir, būtu par to jāpārliecinās un jāinformē pašvaldība.

A/s Latvenergo Regulācijas lietu vadītājs Kristaps Ločmelis sēdē norādīja, ka piedāvātais kompensācijas risinājums ir sarežģītāks nekā bija līdz šim, bet tas ir īstenojams. Savukārt a/s Sadales tīkls pārstāvis Aivars Klišāns izteicās, ka uzņēmums tiks galā.

Kā ziņots, Saeima ir pieņēmusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu līdz 2015. gada 1. janvārim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē