Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Bundžu Jānis: Šinderu Saraksts

Sarakstu, par kuru šodien konsultējam, varētu nosaukt tieši tā. "Šinders" vecmodes vienkāršrunā nozīmēja kaut ko līdzīgu ateju tīrītājam. Pirmkārt - darīja melno darbu, otrkārt - sociālajā hierarhijā diezgan zemu esoša persona, treškārt - bez šinderiem iztikt arī nebija iespējams.Kas tad būtu šinderu saraksts? Augsti dokumenti noteic, ka Valsts ieņēmumu dienests turpmāk uzturēs tādu riska personu sarakstu, kuras nevarēs veidot uzņēmumus, jo, iespējams, tās vispār ne var, ne grib, ne prot tos uzņēmumus vadīt.

Fabula vienkārša. Sameklējam bezpajumtnieku un par piecīti vai pudelīti maiga dzēriena ieceļam uzņēmuma īpašnieka statusā. Tā kā jaunais īpašnieks aizņemts ar piecīša nodzeršanu, sastrādājam uzņēmumā blēdības un - uz redzēšanos! No sociāli integrētā dibinātāja nav ko ņemt, ja neskaita tukšo pudeļu sainīti.PAREIZAIS VIEDOKLIS - tas ir viens no mūsu labākajiem sociālās iesaistes paraugiem - aicināt bezpajumtniekus un bāra (domāta iestāde, nevis statuss) bērnus uzņēmējdarbībā. Vajadzētu meklēt šīs kustības aizsācējus Latvijā, lai kaut kādā veidā iemūžinātu nopelnus. Kaut vai nosauktu viņu vārdā kādu patilti autoostas rajonā vai skvēriņu iepretim Satiksmes ministrijas goda vārtiem.Jaunais riska personu saraksts interesants no daudziem aspektiem.Vispirms jāpiezīmē, ka to jau paspējuši nodēvēt par melno sarakstu. Ārkārtīgi bīstama tendence no cilvēktiesību un vienlīdzības aspekta. Šinderu saraksts skanētu civilizētāk.Lūkojam tālāk.Par to, ka cilvēku var iekļaut šinderu sarakstā, viņu brīdinās, nosūtot vēstuli. Tas interesantais jautājums - uz kurieni? Uz cietumu būtu saprotams, un no parakstīšanās par saņemšanu nekur nespruksi. Uz patversmi jau mazliet grūtāk. Bet kā to vēstuli aizgādās, ja cilvēks nav deklarējies nekur? Vai atkal - deklarējies tā kā būtu, bet attiecīgajā vietā neuzturas. Nav laika. Bet ja vēstule nav saņemta, piedodiet, procedūra nedarbojas.Jaunievedums piespiedīs arī uzņēmīgus biedrus būt aktīvākiem. Šobrīd tādu šaubīgo ļaužu grupā ieskaitītas 368 personas. Līdz ar to jāmeklē jauni partneri.PAREIZAIS VIEDOKLIS ieteic vairāk pievērsties reģioniem. Pie katra lauku veikala atradīsies pārītis darboties gribošu cilvēku, kuri līdz šim nav aktīvi iesaistīti uzņēmējdarbībā. Nerunāsim nemaz par lielākām pilsētām. Galu galā - jānovērtē Eiropas Savienības dotās iespējas. Atēnās vien esot pāri 12 000 bezpajumtnieku.Uzņēmējdarbībā iesaistīsies arvien vairāk un vairāk cilvēku. Vienus aktivitātes cels kājās, arī citus - kas, vai tad es nevaru?! Zināms, saulesbrāļu pakalpojumi nedaudz sadārdzināsies, bet uz kopējā deflācijas fona tas tāds sīkums vien būs.Dzird, ka nozares pārstāvji apsverot zicpriekšsēdētāju asociācijas veidošanu. Meklējot priekšnieku. Gribējuši uzrunāt Aldi Gobzemu, bet kautrējoties.Izķerot fiktīvo uzņēmumu dibinātājus, reizē būtu jāslavē un jāpabalsta tie, kuri, arī bēdīgā stāvoklī esot, avantūrās neiesaistīsies. Lai saglabātu vienādu attieksmi, tādiem goda cilvēkiem nosakāms pabalsts 6999 eiro apjomā, ko jāsamaksā skaidrā naudā un uzreiz.Tomēr jebkura aizliedzoša saraksta veidošana vienmēr ir strīdīga no cilvēktiesību viedokļa. Lūk, iesūdzēs kāds biedrs valsti Eiropas tiesā. Dabūsim skaitīt naudiņas no neparedzētajiem līdzekļiem. Un tad jau maisam gals vaļā.PAREIZAIS VIEDOKLIS - humānāk būtu sākumā pieņemt, ka visi Latvijā esam šinderu sarakstā. Un tad pamazām sijājam ārā godīgos.Lēnāk, bet droši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē