Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Cimdars: Interneta balsošanas sistēmu varētu izstrādāt šogad

Valsts sekretāru sanāksmē martā ir izsludināta koncepcija "Par interneta vēlēšanu sistēmas izveidi", kuras mērķis ir ieviest jaunu balsošanas veidu - interneta vēlēšanu sistēmu, kas paredz nodrošināt vēlētāju balsošanu internetā 2013.gada pašvaldību vēlēšanās iepriekšējā balsošanā, intervijā aģentūrai LETA pastāstīja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Ievērojot elektroniskās vides īpatnības, kā primārs priekšnosacījums interneta vēlēšanu ieviešanai ir informācijas sistēmas tehniskās spējas nodrošināt vēlēšanu aizklātuma principu, jo tieši sistēmas tehnoloģiskā risinājuma izvēle noteiks iespēju nodrošināt aizklātumu elektroniskā balsojumā, kam salīdzinājumā ar balsošanas pa pastu kārtību pievēršama īpaša uzmanība. Ja, balsojot pa pastu, aizklātuma nenodrošināšana ir vērtējama kā atsevišķs incidents, tad elektroniskajā vidē neatbilstošs sistēmas tehnoloģiskais risinājums izraisīs pilnīgu aizklātuma principa neievērošanu, norādīja Cimdars.

Interneta vēlēšanu sistēmas tehniskais risinājums izmantos uzticama sertifikācijas pakalpojumu sniedzēja (USPS) pakalpojumus, paredzot, ka interneta vēlēšanu procesā tiks izmantots USPS izveidotais interneta vēlēšanu portāls un drošs elektroniskais paraksts. Līdz ar to ar pašreizējiem tehnoloģiju risinājumiem tiks izveidota tāda interneta vēlēšanu sistēma, kas ir droša, uzticama un nodrošinās svarīgu priekšnosacījumu interneta vēlēšanu portāla darbspējai, tas ir, tiešsaistes līmeņa integrāciju starp interneta vēlēšanu portālu un vēlētāju reģistru.

Koncepcijas apstiprināšanas gadījumā būs jāizveido attiecīga likumu bāze. Tikai pēc tam izstrādātājs varēs nopietni ķerties pie interneta vēlēšanu projekta izstrādāšanas, norādīja Cimdars.

"Mēs izmantosim jebkuras papildu iespējas, tostarp balsošanu internetā, ja būs pārliecība, ka tā būs atbilstoša noteikumiem, un sabiedrībā šāds balsošanas veids tiks akceptēts," teica CVK priekšsēdētājs, "galvenais - lai nerodas situācija, ka vēlētāji nesaprot, kas ir interneta balsošana, cik lielā mērā ar to var šmaukties. Skaidrot to vēlētājiem būs izstrādātāju uzdevums."

Pēc Cimdara domām, ļoti nopietni mobilizējot resursus, pabeidzot attiecīgu vēlēšanu likumu grozījumu pieņemšanu Saeimā līdz vasaras brīvlaikam, līdz gada beigām varētu izstrādāt un pārbaudīt interneta balsošanas sistēmu, ko varētu izmantot nākamajās pašvaldību vēlēšanās. Ja darbs ievilksies, CVK būs jādomā, kad varētu piemērot interneta balsošanu - vai tas būs kāds pilotprojekts pašvaldību vēlēšanās, vai arī interneta balsošana pirmo reizi tiks lietota kādā no nākamajām vēlēšanām.

CVK uzskata, ka problēmas saistībā ar nespēju nodrošināt interneta balsošanu 2013.gada pašvaldību vēlēšanās neradīsies, jo pašvaldību vēlēšanās jau tiek lietoti iepriekš sagatavoti vēlētāju saraksti un jau no 2005.gada nav jāspiež zīmogs vēlētāju pasē. "Šaurā bezizeja" rastos, ja jau 2013.gadā būtu jārīko referendums vai ārkārtas Saeimas vēlēšanas, bet identifikācijas kartē nav iespējams iespiest zīmogu par līdzdalību balsošanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Arī tu, brāli Progresīvais…

Jo tuvāk nāk Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, jo vairāk Jaunā Vienotība (JV) uzvedas kā to potenciāla zaudētāja un jo vairāk vēlme testēt pagaidām vēl "vecākā brāļa" izturības robežas no ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē