Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Deputāte: Tikai tagad Labklājības ministrija ir atzinusi "afgāņus"

Likuma Par valsts pensijām neprecizitātes dēļ Latvijas pilsoņiem, kuri dienējuši ārpus Latvijas un bijušās PSRS teritorijas, bija liegta iespēja ieskaitīt darba stāžā gadus, kas pavadīti armijā. Tādējādi aptuveni četri tūkstoši Latvijas iedzīvotāju, kuri karoja Afganistānā no 1979. līdz 1989. gadam, kā arī aptuveni tūkstotis iesaucamo - Latvijas pilsoņu, kuru karaspēka daļas dislocējās Čehoslovākijā, Vācijā, Ungārijā, Polijā utt.

, ir zaudējuši divus gadus no stāža, kas pārrēķinot attiecībā uz pensijas lielumu, ir aptuveni 10 – 15 latu, uzskata 11. Saeimas deputāte Marjana Ivanova - Jevsejeva (Saskaņas centrs).

Otrdien, 22. maijā, Sociālo un darba lietu komisijā apspriežot likuma Par valsts pensijām grozījumus, Labklājības ministrija beidzot piekrita atdot "afgāņiem" šos zaudētos gadus.

"Pie manis ir vērsušies aptuveni pussimts cilvēku, kuriem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) atteikusi stāžā iekļaut obligātā karadienesta laiku," stāsta Ivanova - Jevsejeva.

Un tas noticis, neskatoties uz to, ka formāli likums pielīdzina dienestu armijā darba periodam. Kā izrādījās, ne Labklājības ministrijai, ne Aizsardzības ministrijai nebija zināma šī problēma.

Pēc padomju likumiem, armijā iesauktajiem tajā laikā nebija iespēju izvēlēties, kur noritēs viņu dienests. Tāpēc nav saprotams, kāpēc likums ir apdalījis tos, kuri dienēja Vācijā vai karstajos punktos. Latvijas iedzīvotājiem, kuri ir  karojuši Afganistānā, pašlaik ir 50 – 55 gadi. Kad pēc desmit gadiem viņi sasniegs pensijas vecumu, un viņiem būs īsts šoks uzzināt, ka divi kara gadi viņiem ir pazuduši ne tikai no dzīves, bet arī no darba stāža”.
Raksturīgi, ka VSAA nav pat precīzas statistikas, cik daudziem iesauktajiem no stāža "izņemti' likumīgie divi dienesta gadi. Vēl vairāk, valsts aģentūra ne reizi vien ir kļūdījusies, interpretējot likuma normas, kuras attiecas uz dienestu armijā. Rezultātā daudziem pensionāriem ticis izdarīts pensijas pārrēķins samazinājuma virzienā. Lai turpmāk novērstu līdzīgus pārpratumus, mēs ierosinājām minēto likuma normu padarīt maksimāli caurspīdīgu un saprotamu, un ne tikai ierēdņiem, bet arī parastiem iedzīvotājiem.

Sociālo un darba lietu komisija, kā arī Labklājības ministrija atbalstīja šo iniciatīvu. Nākošnedēļ, kad Saeima otrajā lasījumā izskatīs grozījumus likumā Par valsts pensijām, tiks iesniegts priekšlikums, atbilstoši kuram visiem iesauktajiem un daļai virsnieku  - Latvijas pilsoņiem, neatkarīgi no dienesta vietas (vai tā būtu Latvija, bijušās PSRS teritorija vai cita) gadi, kas pavadīti armijā tiks ieskaitīti stāžā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē