Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Deputāts Judins rosina noteikt naudas sodus "legālo narkotiku" tirgoņiem

Partijas Vienotība Saeimas frakcijas deputāts Andrejs Judins iesniedzis grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), paredzot noteikt naudas sodus tā dēvēto „legālo narkotiku” tirgotājiem par jaunu psihoaktīvo vielu tirdzniecību.

"Tā sauktās "legālās narkotikas" ir bīstama, turklāt, grūti kontrolējama un ierobežojama sērga, jo šo augu maisījumu tirgoņi veikli spēj izmantot likuma nepilnības un tirgot tādas psihoaktīvas vielas, kuru izgatavošanu, iegādāšanos vai izplatīšanu valsts vēl nav paspējusi aizliegt vai ierobežot. Tādēļ nepieciešami grozījumi likumos, kas ievērojami paātrinātu valsts spējas reaģēt uz jaunu psihoaktīvo vielu nonākšanu tirdzniecībā un nodrošinātu, ka šo veselībai un dzīvībai bīstamo augu maisījumu tirgotāji par savu rūpalu saņem sodu," norāda Judins.

Līdz šim nebija iespēju nekavējoties aizliegt apritē nonākušu bīstamu psihoaktīvo vielu realizāciju un tādēļ nebija juridiska pamata sodīt augu maisījumu tirgotājus. Vakar Saeimas pieņemtie grozījumi likumā "Par narkotisko un psihotropo vielu likumīgās aprites kārtību" nodrošina iespēju aizliegt psihoaktīvās vielas tirgot un izplatīt citā veidā, bet neparedz atbildību par aizlieguma neievērošanu. Iecerētie grozījumi APK šo problēmu atrisina, norāda Judins.

Deputāts ir pārliecināts, ka šie grozījumi, līdz ar Saeimas nule pieņemtajiem grozījumiem likumā „Par narkotisko un psihotropo vielu likumīgās aprites kārtību", ļaus daudz efektīvāk apkarot jaunu, oficiālajos sarakstos neiekļautu psihoaktīvo vielu - tā dēvēto augu maisījumu jeb "legālo narkotiku" - nonākšanu brīvā apritē.

Grozījumi APK paredz, ka par jaunas psihoaktīvas vielas vai to saturošo izstrādājumu, kuru aprite aizliegta vai ierobežota ar Slimību profilakses un kontroles centra lēmumu,  izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai izplatīšanu fiziskām personām uzliek naudas sodu no simt līdz piecsimt latiem, bet juridiskām - no piecsimt  līdz piectūkstoš latiem.

Saeima ceturtdien, 17.oktobrī, galīgajā lasījumā jau pieņēmusi likuma „Par narkotisko un psihotropo vielu likumīgās aprites kārtību” grozījumus, kas paredz piešķirt Slimību profilakses un kontroles centram tiesības izņemt no aprites jaunas psihoaktīvas vielas. Atbilstoši pieņemtajiem grozījumiem centram piešķirtas tiesības noteikt šādu vielu izgatavošanas, uzglabāšanas un tirgošanas pagaidu aizliegumu uz laiku līdz 12 mēnešiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē