Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Dienas replika: Jāmācās subtitri

Plašas Šobrīd diskusijas sākušās par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes apņemšanos atteikties no filmu ieskaņošanas un to vietā ieviest subtitrus. Strīds lielā mērā ir par skatīšanās komfortu un pieradumiem, sevišķi vecākajai paaudzei. Abām strīdā iesaistītajām pusēm ir sava taisnība... ja skatās ar šodienas acīm. Bet, ja skatās perspektīvā, it sevišķi par mūsu jaunās paaudzes piemērotību globalizētās pasaules izaicinājumiem, kur būtiska loma ir svešvalodu pārzināšanai, vismaz elementārā līmenī, tad aina ir citāda.

To Eiropas Savienības valstu iedzīvotājiem, kuri ikdienā skatās televīzijas pārraides ar subtitriem, tulkojums var pat izrādīties lieks, jo viņu svešvalodu zināšanas ir ļoti tuvu dzimtajai valodai, liecina Eiropas Komisijas pētījums. Tie, kuru valstīs pārraides tiek dublētas, savas svešvalodu zināšanas piecu atzīmju skalā novērtējuši ar «trīs». Igaunija, kur subtitrēšanas tradīcija ir spēkā kopš padomju laikiem, uzsver tās nozīmi arī igauņu valodas izkopšanā. «Subtitrēšana parāda, ka bez «datoru valodas», kuru izmanto e-pastā u. c., ir vēl arī skaista rakstu valoda,» Dienai pauž Igaunijas raidorganizācijas mediju tiesībsargs Tarmu Tammerks. Savukārt zviedri, kuri pat nespēj atminēties, cik ilgi jau tiek izmantoti subtitri, neredzīgo cilvēku un bērnu diskrimināciju aptuveni pēdējos 15 gadus novērš ar speciālas balss ierīces un kanāla palīdzību. To dara visas sabiedriskās televīzijas.

Skaidrs, ka pāriešana uz subtitrēšnu vienā mirklī bez papildu tehniskajām iespējām šobrīd būt pārāk skarbs solis pret atsevišķām iedzīvotāju grupām. Bet virziens neapstrīdami ir pareizs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskais faktors Miltons

Amerikas Savienoto Valstu Floridas pavalsti sasniegusī augstākās, piektās, kategorijas viesuļvētra Miltons posta ne tikai Floridu un ASV ekonomiku – Miltons un tā priekštece, kategoriju zemākā vie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē